NFL - Egy magyar srác, egy angol garázs-startup és az amerikai álom
Egy magyar srác, egy angol garázs-startup és az amerikai álom

Egy magyar srác, egy angol garázs-startup és az amerikai álom

Csatári FlóraCsatári Flóra
2018/02/17 09:39

Az, hogy hogyan lesz valakiből NFL-rajongó még könnyen megmagyarázható, ahogy az is, hogy valaki hogyan köt ki valamelyik sportcsatornán szakkommentátorként. De az, hogy hogyan lesz egy magyar srácból NFL-elemző egy komoly amerikai cégnél, na, az már az érdekesebb történetek közé tartozik. Buday Zoltánnak sikerült az, amelyről a magyar NFL-rajongók többsége csak álmodozik. Erről a magyaros amerikai álomról mesélt a Klub Rádió Hosszabbítás című műsorának Portré rovatában maga az érintett, Buday Zoltán.

A beszélgetésben az NFL első számú magyar szakértője elmeséli, hogyan jött létre egy angol üzletember merész vállalkozásából egy olyan elemzőcég, - a Pro Football Focus - amelynek ma már a legmeghatározóbb amerikai major liga 32 csapatából 30 az ügyfele. És beszélt arról is, hogy hogyan figyelt fel rá egyáltalán a PFF:

"Talán az az egyik legnagyobb tanulság nekem az elmúlt öt évből, hogy a 2010-es években, a közösségi média világában nincsenek nagyon határok, bárkit el lehet érni, Magyarországról is lehet olyan tartalmat gyártani, amire még Amerikában is úgy néznek, hogy na, ők erre nem gondoltak." - magyarázta Buday azt, hogy hogyan hozott létre egy olyan angol nyelvű, amerikai focival foglalkozó blogot, amely jó ugródeszkának bizonyult egy igazi NFL-es szakértői munkához.

Kiderült az is, hogy a PFF elemzője szerint szinte mindig a show és a körítés az, ami elsőre behúzza a nem amerikai nézőket.

"Ami pedig engem utána még inkább behúzott, és ami miatt még inkább beleástam magam, az egyértelműen a stratégiai szint, hogy mennyire összetett tud lenni a játék. Ez abból is jön, ami sokak számára negatívum, hogy annyira sokszor megáll a játék. Gondoljunk bele, mondjuk egy labdarúgásnál egy edző beleszól a meccs be kétszer, vagy adott esetben mondjuk a három cserével, amennyire tud, és akkor még vannak begyakorolt szituációk a szögleteknél. De itt minden egyes játéknál az edző bele tud szólni, hogy mit csináljanak, hogy hogy csinálják, és minden összhangban kell, hogy legyen mással."

Akit az is érdekel, hogy mennyi munkája van a szezon alatt Budaynak és hogy mit dolgozik a holtszezonban a PFF elemzői, az hallgassa végig az adást, megéri!

A beszélgetést itt hallgathatjátok meg, sőt a Soundcloudról le is tölthetitek, ha elmentenétek későbbre.

Hozzászólások