NFL - Dion Lewis olyat tett, mint még senki az NFL-ben
Dion Lewis olyat tett, mint még senki az NFL-ben
Fotó: Europress/AFP

Dion Lewis olyat tett, mint még senki az NFL-ben

Németh DánielNémeth Dániel
2017/01/15 10:46

Az NFL-rájátszás wild card körében adósok maradtak a csapatok az izgalmas mérkőzésekkel. Nem volt ez másképp a második kör első találkozóin sem, tulajdonképpen a Falcons és a Patriots is simán ment tovább, noha Bradyék dolgát a Texans védelem olykor meg tudta nehezíteni. Így is láthattunk nagy jeleneteket a pályán, többek között a New Englandes Dion Lewisnak köszönhetően.

Ezt a Falcons támadósort nem lehet megállítani

Kezdjük rögtön a nap legjobban várt találkozójával, ami a liga egyik legjobb védelmének és a liga egyértelműen legjobb támadósorának összecsapását ígérte. Előzetesen a Seattle Seahawks legnagyobb esélyének az tűnt, ha sikerül hosszú támadásokkal minél tovább padon tartani a Falcons támadósorát, és az első - több, mint 8 perces - drive végén Russel Wilson TD-átadásával meg is szerezték a vezetést.

Habár a Seattle tényleg remek védelemmel rendelkezik, hozzá kell tenni, hogy Earl Thomas nélkül közel sem annyira hatékony ez az egység. Amióta a klasszis safety kidőlt, azóta sokkal sebezhetőbb a defense, és ennek bizony az Atlanta ellen is voltak jelei. A Matt Ryan vezette támadósort ugyanis jóformán képtelenek voltak feltartóztatni. Az irányító 338 passzolt yardig és 3TD-ig jutott a mérkőzésen, és összesen 8 különböző játékost talált meg passzaival. Közülök a futó, DeVonta Freeman termelte a legtöbb - szám szerint 80 yardot, aki emellé a földön is veszélyes volt, 45 yardja mellett TD-t is szerzett.

A védelem gyengélkedése miatt Russel Wilsonnak kellett volna előrelépnie és tartani a lépest a Falconsszal, de ezt a csapatot nem erre találták ki. Wilson előtt ugyanis a mindösszesen 6,5 millióból fizetett támadófal szokás szerint pocsék teljesítményt nyújtott. Ennek a futójátékra nézve is hatása volt - a múlt héten 161 yardot futó Rawls most csak 34-ig jutott 11 kísérletből -, de a passzjáték sem működött igazán. Wilson ugyan képes nagy menekülésekre - ezekből láttunk is párat - de a játékok nagy részében borzasztó nyomás alatt játszott. Ráadásul a támadófal nemcsak, hogy nem segítette a munkáját, de helyenként mintha ellene is dolgoztak volna, Rees Odhiambo az egyik játéknál rálépett a lábára, így épp a saját célterületükre esett Wilson, ez pedig safety-t, azaz két pontot ért az Atlantának.

[/video]

Mindez lélektanilag nagyon fontos pillanatban született, ugyanis pár játékkal korábban úgy tűnt jócskán a Falcons térfeléről indulhat a támadás, de Hester nagy visszahordását szabálytalanság miatt visszafújták. Ryanék innentől kezdve indultak csak be igazán, jóformán minden támadósorozatukból pontokat csináltak, és végül 36-20-ra meg is nyerték a meccset. A Falcons 2012 után jutott be ismét az NFC főcsoportdöntőbe - érdekesség, hogy akkor is a Seattle legyőzése után kerültek be -, ellenfelük a Dallas-Green Bay párharc győztese lesz.

A Texans védelemével jövőre komolyan számolni kell

A rájátszás másik mérkőzésén a Texans a New England vendégeként próbált meg csodát tenni, és az előzetes várakozásokhoz képest, jobban megszorították az ellenfelüket. Pedig ez a párharc is nagyon simának indult, Brady előbb kiosztott egy TD-passzt Dion Lewisnak, majd miután csak mezőnygóllal tudott erre válaszolni a Texans, a 26 éves futó 98 yardos kickoff visszahordással büntetett, ezzel 14-3-ra módosítva az állást. A védelem és a special team tett arról, hogy legyenek izgalmak az első félidőben, előbb Brady passzát halászták le, majd Lewis visszahordásánál szereztek labdát, így 14-13-ra zárkóztak fel.

[/video]

A Houston védelme tényleg minden dicséretet megérdemel, hősiesen küzdöttek és tartották a reményt, amíg csak lehetett. Az Osweiler-vezette támadósornak viszont csak felvillanásai voltak. A 72 millióért szerződtetett irányítónak három interceptionje is volt, emellett csupán egyetlen hatpontos átadása. Igaz, elkapói sem mindig segítették, a 2016-os draft első körében választott Will Fuller például egy gyakorlatilag touchdownt érő átadást ejtett el.

A New England így fokozatosan növelni tudta előnyét - még az is bőven belefért, hogy Brady még egy labdát eladjon, ezzel máris megduplázva az alapszakaszban dobott interceptionjeinek számát. A végén Dion Lewis még futott TD-t is elért, ezzel ő lett az NFL-történetének első játékosa, aki rájátszás meccsen elkapott, visszahordott és futott TD-vel is rendelkezett.

A mérkőzésen valószínűleg utoljára láttuk pályán Vince Wilforkot, a korábban New England színeiben két Super Bowlt is besöprő, klasszis defensive tackle-t. A játékos ugyan nem jelentette be hivatalosan visszavonulását, de meccs utáni nyilatkozatában konkrét utalást tett erre. A Texans szurkolói így duplán is szomorkodhatnak, vigaszt maximum az jelenthet, hogy az egész évben - de Clowney teljesítményének javulásával, különösen a szezon második felében - nagyon domináns teljesítményt nyújtott a védelem, aminek legjobb játékosa, JJ Watt sérülés miatt a szezon nagy részében pályán sem volt. Amennyiben Watt a következő idényre 100%-os állapotban tér vissza, a Houston védelmével szemben pokoli nehéz dolga lesz az ellenfeleknek.

Győzelmével a Patriots ezzel bejutott a főcsoport-döntőbe, és Bradyéknek már csak azon kell izgulniuk, hogy a remek védelemmel rendelkező Kansas City, vagy az elit támadókkal felálló Pittsburgh Steelers lesz-e az ellenfelük.

A szombati forduló eredményei:

Atlanta Falcons-Seattle Seahawks 36-20

New England Patriots-Houston Texans 34-16

Hozzászólások