NFL - Colin Kaepernicknek elege lett és nekimegy az NFL-nek
Colin Kaepernicknek elege lett és nekimegy az NFL-nek
Fotó: Europress/AFP

Colin Kaepernicknek elege lett és nekimegy az NFL-nek

Csatári FlóraCsatári Flóra
2017/10/17 09:59

Colin Kaepernick panaszt nyújtott be az NFL csapattulajdonosai ellen, akik szerinte összejátszottak ellene és azért nem igazolják le, mert a meccsek előtt tiltakozott a faji igazságtalanság ellen, ráadásul a példáját több játékos is követte. Bár ezt a nézetet már számos szakértő osztotta az idei szezon eleje óta, a dolgot nehéz lesz jogi úton bizonyítani, noha jól látszik, hogy a liga számára egyre kellemetlenebb a kérdés, és kínosan igyekszik a tavaly óta megsokszorozódott térdeléseket beszüntetni.

A jelenleg 29 éves Kaepernick idén március óta van csapa nélkül, ekkor lépett ugyanis ki a San Francisco 49ersszel kötött szerződéséből (tudva azt, hogy ha nem teszi meg, akkor valószínűleg kirúgják).

Az irányító először csak ülve maradt a himnusz alatt 2016 augusztusában egy előszezonbeli mérkőzésen, mielőtt a térdelést választotta volna. Ezt a tiltakozásformát aztán több NFL játékos átvette már tavaly, de a focisták közti térdelési kedvet igazán Donald Trump, az USA elnöke hozta meg, amikor arra biztatta a csapattulajdonosokat, hogy azonnal rúgják ki a "térdelő szarháziakat", jóllehet korántsem olyan egyértelmű, még az USA-ban sem, hogy miért is kell felállni a himnusz alatt.

Miért kellene felállni a himnusz alatt egy focimeccsen? | Hosszabbítás

Hétfő reggelre a média megtelt az amerikai himnusz alatt térdelő NFL-játékosok képeivel. Pedig, ahogy azt már többször is megírtuk, a Kaepernick-féle szimbolikus gesztus nem tegnapelőtt indult útjára a ligában. Mi most ennek kapcsán arra keressük a választ, hogy eleve miért kell felállni a himnusz alatt egy focimeccsen. Vagy bármilyen meccsen. És hogy mi történik akkor, ha valaki mégse áll fel.

Kaepernick ügyvédei vasárnap adtak ki egy nyilatkozatot, amelyben megerősítették a hírt, hogy az irányító nevében, a kollektív szerződés (CBA) értelmében begyújtották a panaszt. Azt írják, hogy korábban megpróbálkoztak minden egyéb lehetőséggel, hogy egyeztethessenek az NFL csapataival és azok vezetőivel, és csak ezután folyamodtak jogi megoldáshoz.

"Ha az NFL (a többi sportligához hasonlóan) továbbra is meritokratikus - saját érdem/teljesítmény szerinti (a szerk.) - akar maradni, akkor a szigorú erkölcsű és békés politikai tiltakozások (amelyekből épp a tulajdonosok csináltak nagy-színházi előadásokat néhány hete) nem vonhatnak büntetés maguk után és a sportolók alkalmazását sem lehet megtiltani." - olvasható a közleményben, amely arra is kitér, hogy "egy ilyen precedens a leghazafiasabb amerikai értékeket fenyegeti és a nemzet legsötétebb időszakait idézi meg."

Egy Kaepernick mellett tüntető szurkoló a Seattle Seahawks és az Indianapolis Colts októberi mérkőzése előtt

Az ügyvédek szerint Kaepernick panasza nem csak az irányítóról magáról szól, hiszen a jelenleg szerződés nélküli játékos azt szeretné, ha a kollektív szerződés értelmében minden focistát megvédene az NFL csapatok összejátszásától.

"Colin Kaepernick célja mindig is volt, és továbbra is az maradt, hogy egyszerűen igazságosan kezelje őt az a liga, amelyért ő maga a legjobbja szerint teljesített korábban, illetve, hogy visszatérhessen a pályára és újra játszhasson."- írják a Kaepernicket képviselő ügyvédek.

A BBC-nek múlt héten az előző Super Bowl győztesének, a New England Patriots csapatának tulajdonosa, Robert Kraft azt nyilatkozta, hogy soha senkit nem hallott arról beszélni, hogy ki kellene zárni Kaepernicket.

Közeben a 49ers néhány játékosa vasárnap ismét térdelt a himnusz alatt. Ők a hétvégén játszottak először azóta, hogy az USA alelnöke, Mike Pence  otthagyta az Indianapolisban játszott mérkőzésüket, mivel a csapat több játékosa sem volt hajlandó felállni a himnusz alatt.

via BBC

 

Hozzászólások