NFL - Colin Kaepernick készen áll, hogy visszatérjen az NFL-be
Colin Kaepernick készen áll, hogy visszatérjen az NFL-be
Fotó: Europress/AFP

Colin Kaepernick készen áll, hogy visszatérjen az NFL-be

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/17 18:58
Colin Kaepernick bemutatóedzést tartott az NFL-csapatok megfigyelői előtt, majd kijelentette, bármelyik franchise színeiben hajlandó visszatérni a ligába. Bár a szakértők szerint a workout jól sikerült, valószínűtlen, hogy szerződést kap az egykori 49ers-játékos, aki azóta nem lépett pályára, hogy tüntetéshullámot indított az NFL-ben a színesbőrű lakosságot ért erőszak miatt.

A bemutatóra eredetileg az Atlanta Falcons edzőközpontjában került volna sor, az irányító képviselői azonban több ponton nézeteltérésbe bonyolódtak az edzést szervező NFL-lel, emiatt végül az egyik helyi középiskola pályáján tartották meg. Ezért a vártnál kevesebb megfigyelő nézte végig a helyszínen Kaepernick bemutatóját (a Philadelphia Eagles, a Kansas City Chiefs, a New York Jets, a Washington Redskins, a San Francisco 49ers, a Detroit Lions és a Tennessee Titans képviseltette magát), miközben az NFL-nek 25 csapat jelezte részvételét.

Kaepernick nagyjából 40 perces edzést tartott, és az ESPN beszámolója szerint egyértelműen úgy tűnt, hogy még mindig NFL-szinttű karral rendelkezik. 60 passzából csak hét volt sikertelen, és ugyan akadtak kevésbé pontos dobásai, az NFL egyik szakértője is elégedett volt a gyakorlattal. Abban még most is megoszlanak a vélemények, van-e visszaút Kaepernick számára, mindenesetre a játékos világossá tette, hogy készen áll a visszatérésre. Sőt, egy kicsit a leigazolásától ódzkodó tulajdonosoknak is odaszúrt.

"Az előző három évben is készen álltam, de folyamatosan elutasítottak. Pontosan tudjuk, hogy miért jöttem ma ide. Mindenki előtt megmutattam, nincs rejtegetnivalóm. Várunk a 32 tulajdonosra, a 32 csapatra, Roger Goodellre (az NFL komisszárja - a szerk.), hogy ne szaladjanak el előlem. Ne szaladjanak el az igazság elől. Ne szaladjanak el az emberek elől. Itt vagyunk, készen állunk a játékra. Bárhova hajlandóak vagyunk elmenni. Az ügynököm, Jeff Nalley várja a hívásokat. Bármikor interjúzhatunk, készen állok."

Kaepernick 2016-ban döntött úgy egy előszezonbeli mérkőzésen, hogy nem áll fel a himnusz alatt, ezzel tiltakozva az afroamerikaiakat ért rendőri erőszakkal szemben. Gesztusa megosztotta nem csak az NFL-t, de úgy általában az egész sportvilágot: sokan hősként kezelték, mint aki kiállt a faji igazságtalanság ellen, mások azt állították, hogy a himnusz alatt tiszteletlenség akármi ellen is tüntetni, és más formában kellett volna kifejeznie véleményét. 2016 óta szabadon igazolható, azonban még az irányítógondokkal rendelkező csapatok sem hívták.

Emiatt 2017-ben beperelte az NFL-t (szerinte a csapatok összejátszottak ellene), végül a bíróság döntését megelőzően kiegyezett a ligával. 

Adam Schefter, az ESPN informátora úgy fogalmazott, "nehéz elképzelni", hogy a bemutatót követően lesz olyan franchise, amelyik konkrét lépéseket tesz Kaepernick megszerzése érdekében. Erre ugyanis az előző három idényben ugyanúgy megvolt a lehetősége mindegyik csapatnak, mégis tudatosan kerülték a játékost. Hasonlóan látta az irányító ügynöke is. "Egy kicsit pesszimista vagyok, mert mindegyik csapattal beszéltem nemrég, és senki sem érdeklődött. Ezt a bemutatót sem a csapatok kérték, hanem az NFL" - mondta Nalley.

via ESPN

Hozzászólások