NFL - Eminem a toplisták élén, LeBron a gimiben: Ilyen volt a világ, amikor utoljára rájátszásba jutott az NFL elátkozott csapata
Eminem a toplisták élén, LeBron a gimiben: Ilyen volt a világ, amikor utoljára rájátszásba jutott az NFL elátkozott csapata
Fotó: Europress/AFP

Eminem a toplisták élén, LeBron a gimiben: Ilyen volt a világ, amikor utoljára rájátszásba jutott az NFL elátkozott csapata

Szabó BenceSzabó Bence
2021/01/06 13:36
A Cleveland Browns 2002 óta először került be a playoffba. A világ nagyot változott azóta, de a csapat utolsó rájátszás meccse sok helyen mutat párhuzamot a hétvégén következő találkozóval. 

Finoman szólva sem mindennapi eseménynek lehettek szemtanúi a Cleveland Browns NFL csapatának szurkolói vasárnap, az alapszakasz utolsó fordulójában. A Browns ugyanis egy utolsó pillanatig kiélezett mérkőzésen legyőzte a csoportrivális Pittsburgh Steelerst, bebiztosítva a rájátszásban való részvételét. 

Ezzel a csapat 2002, vagyis közel 20 év után tér vissza a playoffba, megszakítva a liga leghosszabb negatív sorozatát ebben a tekintetben. A rájátszás szereplés addig sem volt átlagos esemény Clevelandben, mióta a profi amerikai foci 1999-ben visszatért a városba, mostanáig ez volt az egyetlen alkalom. Az azóta eltelt években a csapat, amit már-már elátkozottként kezdtek emlegetni, 12 vezetőedzőt és 28 kezdő irányítót emésztett fel, mire a hétvégén újra révbe ért.  

Extra csavar a történetben, hogy a (tartalékos) Steelers legyőzésének hála épp ellenük játssza majd a nagyon régóta várt újabb rájátszás meccsét a csapat, ráadásul anno az utolsó playoff találkozóját is Pittsburghben vívta a Cleveland. Az a mérkőzés szenzációsan alakult és több szempontból mutat párhuzamot a hétvégén esedékes találkozóval, mielőtt azonban ezeket megnéznénk, érdemes kitérni kicsit arra, hogyan is nézett ki a világ, amikor utoljára playoffban láthattuk a Brownst.

browns-playoff-mai.jpgA Browns hétvégén 18 év után jutott ismét rájátszásba -Fotó: Europress/AFP

A nap, amikor legutóbb (szintén az utolsó fordulóban) biztossá vált a Cleveland rájátszás részvétele, egészen pontosan 2002. december 29-e volt. Mondanunk sem kell, hogy mennyire gyökeresen más volt minden akkoriban, ennek érzékeltetésére jöjjön néhány példa.

Ami a popkultúrát illeti, a korszakot jól jellemzi, hogy az amerikai zenei toplisták élén ezen a napon Eminem "Lose Yourself" című száma állt, Fergie pedig a közelmúltban csatlakozott a Black Eyed Peas-hez. Filmek terén mondjuk jobb időszakot éltünk, a mozis kasszáknál épp a Gyűrűk Ura második része tarolt, de olyan remek alkotások is futottak még, mint a "Kapj el, ha tudsz" Leonardo DiCaprioval a főszerepben. A technológát már nem is említjük, legyen elég annyi, hogy a ma már 4. generációjával futó Xbox játékkonzol első verziója alig egy éve volt piacon. 

Sportok terén még régebbinek hat a kitekintés. Kosárlabdában napjaink legnagyobb sztárja, LeBron James az utolsó évét töltötte középiskolai csapatában, hogy nem sokkal később épp Clevelandben kezdje meg máig tartó legendás karrierjét. Európai fociban is sok víz lefolyt azóta a Dunán, a BL címvédője ekkor épp a Real Madrid volt, akiknek évtizedes szünet is belefért, hogy akkori 9 sikerüket azóta 13-ra növeljék. Az NFL is sokat változott azóta, de legalább vannak állandó pontok: a rájátszást abban az évben a Joe Gruden vezette Tampa Bay nyerte, az edző pedig - ugyan jó nagy szünettel, de mai napig - aktív a ligában, most a Las Vegas Raiderst irányítja.  

Visszakanyarodva a konkrét eseményekre, a Pittsburgh Steelers-Cleveland Browns rájátszás meccsre már az új évben, 2003. január 5-én került sor. A mérkőzés esélyese egyértelműen a csoportgyőztesként bejutó hazai csapat volt, már csak azért is, mert a Browns az utolsó fordulóban lábát törő kezdő irányítója, Tim Couch nélkül volt kénytelen kiállni. A papírforma végül érvényesült is, de ehhez egy fordulatos meccsen keresztül vezetett az út.

browns-playoff.jpgA két csapat legutóbbi playoff meccse nagy pittsburghi fordítással végződött -Fotó: Europress/AFP

A Browns ugyanis a csere QB Tommy Maddox vezetésével is jobb csapatnak tűnt a mérkőzés nagyobb részében. Köszönhetően többek közt két remek speciális egység játéknak, a félidő után már 17 ponttal is vezettek, az utolsó 10 percre pedig 33-21-es előnnyel fordulhattak rá. 

A Browns szurkolók ekkor azonban megérezhették a következő szűk húsz év balszerencse áradatának előszelét. A Pittsburgh egy TD-vel zárkózott, majd a Browns következő támadás egy buta büntetés miatt elakadt, így a Steelers kevesebb, mint egy perccel a vége előtt már a vezetést is megszerezte egy újabb hatpontossal. A hazaiaknak a kétpontos extra is sikerült, de még ez sem jelentette a meccs végét, a Brownsnak elég lett volna egy mezőnygól az egyenlítéshez. El is jutottak nagyjából lőtávolba, a 45 yardra az ellenfél célterületétől azonban a korábban elpazarolt időkéréseknek hála lejárt az óra és véget ért a meccs, a végeredmény 36-33. Klasszikus Cleveland, mondhatnánk. 

Tanulságokat egy 18 évvel ezelőtti találkozóból nem lehet levonni, a párhuzam a mostani mérkőzéssel azonban nem áll meg ott, hogy ismét a Steelers lesz az ellenfél. A Cleveland ezúttal is idegenbe utazik és köszönhetően a külső körülményeknek, ismét esélytelenebb félként várja a meccset. Most ugyan a kezdő irányító Baker Mayfield rendelkezésre áll, azonban a csapatot koronavírus sújtja, friss hír, hogy a vezetőedző Kevin Stefanski sem lehet ott emiatt vasárnapi meccsen. És ki tudja, hétvégéig még kinél fedezik fel a fertőzést...

Persze bárhogy végződjék is a régen várt playoff visszatérés a Browns számára, egy nagyon fontos mérföldkövet már a bejutással elért a csapat. A keret alapvetően tehetséges, a sokadik edző és irányító úgy tűnik végre beváltak, így a drukkerek joggal bízhatnak abban, hogy legközelebb nem kell 18 évet várniuk egy újabb rájátszás meccsre. 


részben via és via

Hozzászólások