NFL - Bradyék miatt lett unalmas a Super Bowl, de ez tényleg egy sakkjátszma volt
Bradyék miatt lett unalmas a Super Bowl, de ez tényleg egy sakkjátszma volt
Fotó: Europress/AFP

Bradyék miatt lett unalmas a Super Bowl, de ez tényleg egy sakkjátszma volt

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/02/23 17:38
A Hosszabbítás rádióműsorában ezúttal Buday Zoltán, a Sport tv szakkommentátora és a Pro Football Focus elemzője volt a vendége Farkasvölgyi Gábornak és Rév Dánielnek a Klubrádióban.  Super Bowlt a helyszínről közvetítő NFL-szakértőt azonban nem csak az amerikai fociról kérdezték, téma volt ugyanis Lindsey Vonn és Aksel Lund Svindal visszavonulására is.

Buday Zoltán, aki a Super Bowl hetének hétfőén érkezett meg az USA-ba, arra a kérdésre, hogy milyen az újságíróknak a megaesemény előtti hét, nem meglepő módon, egyetlen szóban annyit felet, hogy "sűrű." De választ kaphattak a halhatók arra is, hogy  mivel telik egy ilyen sűrű hét, és hogy miért nem érdemes például arra várni egy órát,, hogy az ember feltehessen egyetlen kérdést Julian Edelmannek, ha egyébként a lehetőség adott lenne rá. 

Mekkora volt a Super Bowl láz Atlantában, és mennyire lehet egyáltalán egy ekkora városban azt érezni, hogy minden erről az egy eseményről szól, mondjuk egy héten át? Hogy készül, és mennyire izgul egy kommentátor, aki a szakmájában a non plus ultrának számító sporteseményt a helyszínről közvetítheti? Belefér-e emellett egy kis városnézés, ha már a fél világot átrepülte érte? Ezekre kérdésekre is megkaphatjátok a választ, ha végighallgatjátok az adást!

A Super Bowl kapcsán szó volt még az atlantai stadionról, amelyet sokat a jelenkor legkorszerűbb csúcsstadionjának tartanak, és amelyről Buday is csak szuperlatívuszokban tudott beszélni, pedig őt nem kapta el annyira ez előzetes hype. Egy új stadion, amit csúcstechnológiával szerelnek fel, mindig jól néz ki, de at hitte, hogy ez nem fogja tudni letaglózni őt, hiszen ott volt például a megnyitása évében a San Francisco Levi's Stadiumban is.

"Úgy voltam vele, hogy új stadion, biztos jól fog kinézni, de minden várakozást felülmúlt. Olyan szintű technikai és a dizájn elemek, kívül-belül, amikre nem is nagyon gondol az ember" - magyarázta Buday, akit az is meglepett, hogy nem maximalizálták a férőhelyeket a stadionban. "Az egyik célterület mögött a stadion szinte teljesen nyitva van, szándékosan, mert ott van egy üveg fal, ami ablak a városra. Ha kinézel azon, és ahogy ülsz a helyeden, ki tudsz nézni azon, akárhol ülsz szinte a stadionban és látod a felhőkarcolókat Atlanta belvárosában".

A Sport tv szakkomentátora azt is elmondta, miért lett az idei Super Bowl sokak számára unalmas:

"Azt gondolom, hogy talán ami elválasztotta ezt a meccset attól, hogy látványos legyen, az a két irányító játéka. Mert hiba játszottak jól a védelmek, azért az irányítók nem játszottak jól, és nem kényszerítették annyira bravúros és parádés megmozdulásokra a védelmeket."

Hozzátette továbbá azt is, hogy élőben sem volt izgalmas ez a meccs, és hogy ez valószínűleg egy olyan találkozó, amit egyszer-kétszer meg kell még nézni ahhoz, hogy kijöjjenek az apró finomságok.

Ezt követően az NFL nagydöntőjének taktikai átbeszélése után a műsorban szó volt még arról, hogy milyen Amerikában a Pro Football Focus főhadiszállása és hogy milyen volt a Super Bowl médiacentere. Aztán éles váltással fordult rá a beszélgetés Lindsey Vonn és Aksel Lund Svindal visszavonulására. Ennek kapcsán Buday, aki a két sztársíző utolsó világbajnokságának idején még az USA-ban volt mesélt arról, hogy mennyit volt képernyőn Vonn a tengerentúlon. 

000_DV484674.jpg Fotó: Europress/AFP

Miért számít szinte lehetetlen küldetésnek, hogy az USA-ban valaki "olimpiai sportolóként" (azaz egyéni sportolóként és nem major sport játékosaként) igazi pop kulturális ikon legyen? Hogy sikerült ez mégis Vonnak? Össze lehet-e hasonlítani Svindaléval az ő sikerességét? Ezektől a kérdésektől indulva egészen addig eljutott a beszélgetés, hogy vajon miért nem indulhatnak bizonyos sportágakban a női sportolók a férfiak mezőnyében. Úgyhogy ezért is érdemes meghallgatni az alábbi adást!


Hozzászólások