NFL - Bojkottal fenyegetőznek a rendőrök Kaepernick miatt
Bojkottal fenyegetőznek a rendőrök Kaepernick miatt
Fotó: Europress/AFP

Bojkottal fenyegetőznek a rendőrök Kaepernick miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2016/09/03 15:05

A Santa Clara-i rendőrök szakszervezete levélben jelezte, hogy amennyiben Colin Kaepernick nem kap büntetést csapatától, a jövőben nem biztosítják a San Francisco 49ers mérkőzéseit.

Az ügy előzménye, hogy Kaepernick nem állt fel az amerikai himnusz alatt, ezzel tiltakozva a feketéket ért inzultusok miatt. A rendőrök viszont úgy vélik, a játékos akciói és állításai nem helyesek, sőt egyenesen sértőek.

A 49ers nem határolódott el a játékostól, hivatalos közleményükben hosszasan dicsérték a himnuszt, ugyanakkor elismerték az irányító véleménynyilvánításhoz való jogát. Kaepernick a csütörtöki előszezon-mérkőzésen is folytatta a tiltakozást, ezúttal térdre ereszkedve hallgatta végig a himnuszt. Tiltakozásához ráadásul már mások is csatlakoztak, többek között a Seattle Seahawks cornerbackje, Jeremy Lane.

Colin Kaepernick (hetes mezben) fél térdre ereszkedve hallgatja a himnuszt

Kaepernick elmondása szerint egészen addig folytatja az akciót, amíg változást nem lát az ügyben.

A Santa Clara-i rendőrök szakszervezete szerint a játékos súlyosan sértő állítást tett, amikor arra utalt, azért fizetik őket, hogy embereket öljenek. A szakszervezet a franchise-t is felelőssé tette, amiért nem büntették meg a játékost.

"A 49ers csapata nem lépett annak érdekében, hogy megállítsa vagy megelőzze Mr. Kaepernicket a pontatlan, inkorrekt és gyűlöletkeltő kijelentéseiben" - áll a közleményben. "Amennyiben a 49ers csapata a továbbiakban sem szankcionálja az ilyesfajta nem megfelelő viselkedést, a rendőrök akár úgy is dönthetnek, hogy a továbbiakban nem dolgoznak a csapat létesítményeinél. Tagjainknak megvan a joga, hogy olyan környezetben dolgozzanak, ami mentes az igazságtalan és sértő támadásoktól."

A San Francisco hazai mérkőzéseit nagyjából 70 rendőr szokta biztosítani.

A játékos cselekedete továbbra is megosztja az embereket. Egy interneten terjedő online petíciót már 53 ezer ember aláírt, amiben azt követelik, hogy az NFL büntesse meg a játékost. Néhány veterán és katona ugyanakkor twitteren a #VeteransForKaepernick hashtag alatt kiállt a játékos mellett.

Az NFL egyébként még nem büntette meg a játékost, mindösszesen egy közleményt adtak ki, amiben azt írták, a himnusz alatt nem kötelező felállni.

via

Hozzászólások