NFL - Belerúgott egy földön fekvő nőbe, mégse mond le róla az NFL?
Belerúgott egy földön fekvő nőbe, mégse mond le róla az NFL?

Belerúgott egy földön fekvő nőbe, mégse mond le róla az NFL?

Csatári Flóra ·
2019/02/12 16:55

Van-e visszaút az NFL-be, ha megvertél egy nőt? - tette fel a kérdést Kareem Hunt kapcsán még tavaly  decemberben Dévai László, a 24.hu szerzője. Ő akkor arra jutott, hogy általában nincs, és valószínűleg Hunt számára sem lesz, legalábbis nem szabadna, hogy legyen. A Cleveland Browsnál azonban máshogy ítélték meg az ügyet.

A Browns ugyanis leszerződtette Kareem Huntot, alig két hónappal azután, hogy a running backnek távoznia kellett a Kansas City Chiefstől. A 23 éves játékosra azután nem tartottak igényt Kansasben, hogy TMZ decemberben nyilvánosságra hozott egy videó, amelyen a földre taszított és rugdosott egy nőt egy clevelandi hotel folyosóján még 2018 februárjában. 

Az NFL-nek és a Chiefsnek is tudomása volt a történtekről, de mivel az ügyből nem lett feljelentés, a hotel pedig nem akarta kiadni a biztonsági kamera felvételeit, (amelyek rögzítették, amint Hunt egy kisebb társaság tagjaként először összeszólalkozik, majd dulakodásba kezd azzal a nővel, aki később már a földön volt, amikor belerúgott a sztárjátékos) a liga és a csapat is azt állítja, hogy addig, amíg a média meg nem szerezte a bizonyító erejű videót, csak Hunt beszámolójára támaszkodhattak.

A Chiefsnél aztán a videó ismeretében azt nyilatkozták, hogy a játékos félrevezette őket, amikor az incidensről beszámolt a csapatának, nem beszélt például arról, hogy megrúgott egy nőt, aki ekkor egyedül már nem volt képes felállni, épp ezért elbocsájtották Huntot. Ezt követően maga a futó is arról számolt be, hogy hibázott és egyet ért azzal, hogy kirúgták a csapatból, amikor az ESPN-en igyekezett bocsánatot kérni a tetteiért.


"Nem ilyen ember vagyok, nem ilyennek nevelt az anyukám és a nagymamám. Ők jól neveltek és megtanítottak arra, hogy mi a helyes és mi a helytelen, én pedig olyan ember vagyok, aki boldognak akarja látni és boldoggá akarja tenni a többieket" - mondta akkor Hunt.

Az ügy kapcsán sokan egyből Ray Rice esetére asszociáltak, hiszen a Ravens egykori futója is csak azután került bajba, hogy nyilvánosságra kerültek azok a biztonsági kamerás felvételek, amelyeken látszott, hogy 2014 szeptemberében, szintén egy hotelben ájulásig verte a barátnőjét. Rice esete az NFL számára is kényes ügy volt, mivel kiderült, hogy az NFL-vezér, Roger Goodell már azelőtt látta a videót, mielőtt a média megszerezte és nyilvánossá tette volna azt, csakhogy a liga helyett, hogy azonnal elhatárolódott volna a nőverő játékosától először megpróbálta eltusolni az ügyet. Azonban, miután ez nem sikerült, az NFL gyorsan kihátrált mögüle, és a running back azóta sem kapott helyet egyetlen csapatnál sem.

A legtöbben egyetértettek abban decemberben, hogy a nyilvánosságra került videofelvétel miatt Hunt karrierje, Rice-éhoz hasonlóan akár azonnal véget is érhet. Egyesek azonban ezt túl kemény büntetésnek tartották volna a Chiefs egykori játékosának esetében, ők azzal érveltek, hogy Hunt csak egy kicsit verte meg, és nem is ismerte korábban a nőt, akivel összeszólalkozott, ráadásul nem lett rendőrségi ügy az esetből, szemben Rice-éval, aki a párját bántalmazta és akinek az ügyében bírósági ítélet is született. Sokan voltak ugyanakkor azon az álláspontont, amely szerint a nőveréstől nem csak akkor kellene élesen elhatárolódnia a ligának, ha az áldozat súlyos sérülésekkel kerül kórházba és ha a bíróság is büntetést ró az elkövetőre.

063_889499524.jpg John Dorsey a Browns tulajdonosával, Jimmy Haslammal beszélget.Fotó: Europress/AFP

John Dorsey, a Browns general managere most a running back leigazolása kapcsán azt mondta, hogy 2016 óta szoros kapcsolatban állt Hunttal, és ez is szerepet játszott a döntésben, de mielőtt szegődtették volna, széleskörű átvilágításnak vetették alá a futót, ezek pedig része volt a is, hogy klinikai szakvéleményt kértek róla, hogy jobban megérthessék, milyen személyiség Hunt valójában, vagyis körültekintően jártak el, mielőtt döntést hoztak.

„Két fontos tényező volt: az egyik az, hogy Kareem teljes mértékben felelősséget vállalt a szörnyű tetteiért és valódi bűnbánatot mutatott, a másik, amely épp ugyan ennyire fontos, az, hogy elkötelezett és vállalja a szükséges kezeléseket, illetve azt, hogy követi a számára előírt tervet ezzel kapcsolatban."

A játékos a maga részéről pedig arról nyilatkozott, hogy igyekszik jobb emberré válni.

"Mindenek előtt szeretnék ismét bocsánatot kérni a tavalyi tetteimért. Amit tettem, az helytelen volt és nem kereshetek rá kifogásokat. Nem ilyen embernek neveltek. Sokat tanultam ebből az esetből és ezek után biztosan az igazságnak megfelelően viselkednék" - mondta Kareem Hunt és megköszönte, hogy Browns lehetőséget adott számára, hogy bizonyítson.

"Elkötelezett vagyok, hogy megtegyem a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy tanuljak ebből az esetből és egészségesebb személyiséggé váljak. Azt is megértettem, hogy milyen elvárásokat támasztott velem szemben a Browns és hogy ki kell érdemelnem azt, hogy visszterhesek az NFL-be. A személyiségem alakulóban van, de elköteleztem magam, hogy kihasználjam a számomra elérhető támogatási rendszert, hogy a legjobb és egészségesebb önmagammá válhassak."

Hunt ügyében az NFL belső vizsgálata még nem zárult le, a futó pedig nem léphet pályára Browns színeiben sem addig, amíg nincs eredménye a kivizsgálásnak, melyet a liga komisszárja rendelt el. Vagyis még nem dőlt el véglegesen, hogy tényleg van-e számára visszaút ligába, de az hogy egy csapat leigazolta erősen efelé mutat.

részben via

Hozzászólások