NFL - Belerúgott egy földön fekvő nőbe, mégse mond le róla az NFL?
Belerúgott egy földön fekvő nőbe, mégse mond le róla az NFL?
Fotó: Europress/AFP

Belerúgott egy földön fekvő nőbe, mégse mond le róla az NFL?


2019/02/12 16:55

Van-e visszaút az NFL-be, ha megvertél egy nőt? - tette fel a kérdést Kareem Hunt kapcsán még tavaly  decemberben Dévai László, a 24.hu szerzője. Ő akkor arra jutott, hogy általában nincs, és valószínűleg Hunt számára sem lesz, legalábbis nem szabadna, hogy legyen. A Cleveland Browsnál azonban máshogy ítélték meg az ügyet.

A Browns ugyanis leszerződtette Kareem Huntot, alig két hónappal azután, hogy a running backnek távoznia kellett a Kansas City Chiefstől. A 23 éves játékosra azután nem tartottak igényt Kansasben, hogy TMZ decemberben nyilvánosságra hozott egy videó, amelyen a földre taszított és rugdosott egy nőt egy clevelandi hotel folyosóján még 2018 februárjában. 

Az NFL-nek és a Chiefsnek is tudomása volt a történtekről, de mivel az ügyből nem lett feljelentés, a hotel pedig nem akarta kiadni a biztonsági kamera felvételeit, (amelyek rögzítették, amint Hunt egy kisebb társaság tagjaként először összeszólalkozik, majd dulakodásba kezd azzal a nővel, aki később már a földön volt, amikor belerúgott a sztárjátékos) a liga és a csapat is azt állítja, hogy addig, amíg a média meg nem szerezte a bizonyító erejű videót, csak Hunt beszámolójára támaszkodhattak.

A Chiefsnél aztán a videó ismeretében azt nyilatkozták, hogy a játékos félrevezette őket, amikor az incidensről beszámolt a csapatának, nem beszélt például arról, hogy megrúgott egy nőt, aki ekkor egyedül már nem volt képes felállni, épp ezért elbocsájtották Huntot. Ezt követően maga a futó is arról számolt be, hogy hibázott és egyet ért azzal, hogy kirúgták a csapatból, amikor az ESPN-en igyekezett bocsánatot kérni a tetteiért.


"Nem ilyen ember vagyok, nem ilyennek nevelt az anyukám és a nagymamám. Ők jól neveltek és megtanítottak arra, hogy mi a helyes és mi a helytelen, én pedig olyan ember vagyok, aki boldognak akarja látni és boldoggá akarja tenni a többieket" - mondta akkor Hunt.

Az ügy kapcsán sokan egyből Ray Rice esetére asszociáltak, hiszen a Ravens egykori futója is csak azután került bajba, hogy nyilvánosságra kerültek azok a biztonsági kamerás felvételek, amelyeken látszott, hogy 2014 szeptemberében, szintén egy hotelben ájulásig verte a barátnőjét. Rice esete az NFL számára is kényes ügy volt, mivel kiderült, hogy az NFL-vezér, Roger Goodell már azelőtt látta a videót, mielőtt a média megszerezte és nyilvánossá tette volna azt, csakhogy a liga helyett, hogy azonnal elhatárolódott volna a nőverő játékosától először megpróbálta eltusolni az ügyet. Azonban, miután ez nem sikerült, az NFL gyorsan kihátrált mögüle, és a running back azóta sem kapott helyet egyetlen csapatnál sem.

A legtöbben egyetértettek abban decemberben, hogy a nyilvánosságra került videofelvétel miatt Hunt karrierje, Rice-éhoz hasonlóan akár azonnal véget is érhet. Egyesek azonban ezt túl kemény büntetésnek tartották volna a Chiefs egykori játékosának esetében, ők azzal érveltek, hogy Hunt csak egy kicsit verte meg, és nem is ismerte korábban a nőt, akivel összeszólalkozott, ráadásul nem lett rendőrségi ügy az esetből, szemben Rice-éval, aki a párját bántalmazta és akinek az ügyében bírósági ítélet is született. Sokan voltak ugyanakkor azon az álláspontont, amely szerint a nőveréstől nem csak akkor kellene élesen elhatárolódnia a ligának, ha az áldozat súlyos sérülésekkel kerül kórházba és ha a bíróság is büntetést ró az elkövetőre.

063_889499524.jpgJohn Dorsey a Browns tulajdonosával, Jimmy Haslammal beszélget.Fotó: Europress/AFP

John Dorsey, a Browns general managere most a running back leigazolása kapcsán azt mondta, hogy 2016 óta szoros kapcsolatban állt Hunttal, és ez is szerepet játszott a döntésben, de mielőtt szegődtették volna, széleskörű átvilágításnak vetették alá a futót, ezek pedig része volt a is, hogy klinikai szakvéleményt kértek róla, hogy jobban megérthessék, milyen személyiség Hunt valójában, vagyis körültekintően jártak el, mielőtt döntést hoztak.

„Két fontos tényező volt: az egyik az, hogy Kareem teljes mértékben felelősséget vállalt a szörnyű tetteiért és valódi bűnbánatot mutatott, a másik, amely épp ugyan ennyire fontos, az, hogy elkötelezett és vállalja a szükséges kezeléseket, illetve azt, hogy követi a számára előírt tervet ezzel kapcsolatban."

A játékos a maga részéről pedig arról nyilatkozott, hogy igyekszik jobb emberré válni.

"Mindenek előtt szeretnék ismét bocsánatot kérni a tavalyi tetteimért. Amit tettem, az helytelen volt és nem kereshetek rá kifogásokat. Nem ilyen embernek neveltek. Sokat tanultam ebből az esetből és ezek után biztosan az igazságnak megfelelően viselkednék" - mondta Kareem Hunt és megköszönte, hogy Browns lehetőséget adott számára, hogy bizonyítson.

"Elkötelezett vagyok, hogy megtegyem a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy tanuljak ebből az esetből és egészségesebb személyiséggé váljak. Azt is megértettem, hogy milyen elvárásokat támasztott velem szemben a Browns és hogy ki kell érdemelnem azt, hogy visszterhesek az NFL-be. A személyiségem alakulóban van, de elköteleztem magam, hogy kihasználjam a számomra elérhető támogatási rendszert, hogy a legjobb és egészségesebb önmagammá válhassak."

Hunt ügyében az NFL belső vizsgálata még nem zárult le, a futó pedig nem léphet pályára Browns színeiben sem addig, amíg nincs eredménye a kivizsgálásnak, melyet a liga komisszárja rendelt el. Vagyis még nem dőlt el véglegesen, hogy tényleg van-e számára visszaút ligába, de az hogy egy csapat leigazolta erősen efelé mutat.

részben via

Hozzászólások