NFL - Bebizonyosodott, hogy súlyos agykárosodáshoz vezetnek az NFL-es fejsérülések
Bebizonyosodott, hogy súlyos agykárosodáshoz vezetnek az NFL-es fejsérülések
Fotó: nytimes.com

Bebizonyosodott, hogy súlyos agykárosodáshoz vezetnek az NFL-es fejsérülések

HosszabbitásHosszabbitás
2017/07/26 21:56

Kapcsolatot mutattak ki az amerikaifutball-játékosok által elszenvedett fejsérülések és a krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) kialakulása között: a kutatók az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) már elhunyt 111 korábbi játékosának agyát megvizsgálva mutatták ki 99 százalékuknál az idegrendszer degeneratív betegségét.

"Az eredmények azt sugallják, hogy nagy valószínűséggel kapcsolat áll fenn az amerikai futball során elszenvedett ütések és a degeneratív betegség kialakulása között" - mondta Jesse Mez, a Bostoni Egyetem orvostudományi karának munkatársa, a Journal of the American Medical Association (JAMA) című amerikai szakfolyóiratban közölt tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 202 néhai amerikaifutball-játékos tudományos célra felajánlott agyát vizsgálták meg a krónikus traumatikus enkefalopátia (CTE) jelei után kutatva. A CTE az idegrendszer degeneratív betegsége, mely elsősorban a gyakori fejsérüléssel járó sportokban résztvevőket veszélyezteti.

A szakemberek úgy vélik, hogy a degeneratív betegséget a tau fehérje egy kóros formájának felhalmozódása okozza, ami az agysejtek pusztulásához és egy sor klinikai tünethez, köztük emlékezetvesztéshez, zavarodottsághoz, gyengülő ítélőképességhez, depresszióhoz, öngyilkossági hajlamhoz, és akár demenciához is vezethet.

A vizsgált 202 agy közül 177 esetében diagnosztizáltak CET-et a kutatók: a volt NFL-játékosok esetében 111-ből 110-nél - vagyis 99 százalékban -, a kanadai amerikaifutball-liga volt játékosainak esetében 8-ból 7-nél, a félprofi játékosoknál 14-ből 9-nél, az egyetemi játékosnál 53-ból 48-nál, a középiskolás játékosnál pedig 14-ből 3-nál.

Korábbi tanulmányok is foglalkoztak már az amerikai futball okozta agyi károsodásokkal. Egy 2016-os amerikai tanulmány például kimutatta, hogy csaknem minden második visszavonult amerikaifutball-játékos az agyrázkódás tüneteit mutatja.

Az NFL-t rengeteg bírálat érte, amiért hosszú időn át alábecsülte az agyrázkódás egészségkárosító hatásait, a jelenségről 2015-ben játékfilm is készült Sérülés (Concussion) címmel, Will Smith főszereplésével.

MTI
Hozzászólások