NFL - Az NFL ura szerint elég volt a térdelésből
Az NFL ura szerint elég volt a térdelésből
Fotó: Europress/AFP

Az NFL ura szerint elég volt a térdelésből

Csatári FlóraCsatári Flóra
2017/10/11 09:50

Az NFL nagykutyái jövő héten New Yorkban találkoznak, és a liga komisszárja, Roger Goodell szerint most már időszerű lenne beszélniük a himnusz alatti térdelés ügyéről. Gyorsan ébredt, mondhatnánk.

Ahogy azt már biztos mind tudjátok, hiszen mi itt a Hosszabbításon is számtalanszor megírtuk, az NFL meccseket megelőző himnuszok alatti letérdelés/nem felállás a faji igazságtalanságok elleni tiltakozás egy formája lett, amelyet eredetileg a tavalyi előszezonban kezdett meg Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers korábbi irányítója azok után, hogy 2016 júliusának elején egymást követő napokon lőttek le rendőrök ártatlan feketéket az USA-ban, azt mondta: “Nem fogok felállni és büszkeséget mutatni egy olyan ország zászlaja alatt, amelyik elnyomja a fekete és más színű embereket.”

Colin Kaepernick nem állt fel a himnusz alatt | Hosszabbítás

A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő Colin Kaepernick nem állt fel az amerikai himnusz alatt, ezzel tiltakozva a faji igazságtalanságok ellen. A San Francisco 49ers irányítója a Green Bay Packers elleni előszezon mérkőzésen döntött úgy, hogy ezzel a gesztussal hívja fel a figyelmet, a szerinte súlyosbodó problémára.

A tiltakozáshoz már akkor több játékostársa csatlakozott, az ügyek kapcsolatban azonban az idei szezon előtt lett megint nagyobb az érdeklődés, ugyanis Kaepernick a liga egyetlen csapatához sem fért be, ennek pedig több szakértő  - köztük Buday Zoltán - egybehangzó véleménye szerint épp az az oka, hogy elindította a térdelés dolgot az NFL-ben. A dolog aztán akkor nőtt igazán nagyra, amikor Donald Trump szólította fel a csapatok tulajdonosait arra, hogy rúgják ki a himnusz alatt térdelő szarháziakat. Erre válaszul ugyanis a twitterfüggő elnök kinyilatkoztatását követő fordulóban minden egyes meccsen tiltakoztak a focisták valamilyen formában a himnusz alatt, és sok olyan játékos is beleállt a dologba, akik korábban nem csatlakoztak az ügyhöz.

Mindennek persze már így is több hete. Térdelő játékosok most is vannak, de az egész kérdés fókusza érezhetően eltolódott a társadalmi igazságosság kérdései helyett sokkal inkább egyfajta Trumppal szembeszálló hazafiasság és egységesség kérdésévé vált a dolog, ahogy az például a Sports Illustrated furcsára sikerült címlapja is remekül példázza.

Roger Goodell

Az NFL komisszárja, Roger Goodell most azt mondja, a tiltakozásokkal kapcsolatos viták "fenyegetik a játék egyesítő erejét", és felszólították a klubokat a probléma megoldására. Szerinte nagy baj az, hogy a himnusz körül kialakult viták "akadályt jelentenek a becsületes beszélgetéseknek és valódi előrelépésnek".  Ezzel gyakorlatilag ő is ahhoz az oldalhoz csatlakozik, amely igyekszik a tiltakozás oka helyett annak formáját megkérdőjelezni. (Márpedig, mint korábban már írtuk, azért minden ilyen érvelés mögül kilóg a lóláb valahol...)

Goodell, aki egyként arról is híres, hogy "kitűnő" viszonyt ápol a liga regnáló Super Bowl bajnokkal, a New England Patriotsszal, most levelet írt a tulajdonosoknak, amiben egyértelműen a himnusz alatti állva tisztelgést szorgalmazza:

"Rengeteg rajongóhoz hasonlóan, mi is úgy érezzük, hogy mindenkinek fel kellene állnia a himnusz alatt. Ez egy fontos momentuma a meccseinknek. Mag akarjuk tisztelni a zászlót és az országunkat, és a rajongók is ezt várják el tőlünk. Emellett persze mi tényleg törődünk a játékosainkkal, és tiszteletben tartjuk véleményüket és aggályainkat a kritikus társadalmi kérdésekről."

Goodell mindehhez hozzátette, hogy az NFL a szeptemberi megbeszélésén már  meghallgatta a játékosokat arról, hogy miért olyan fontosak voltak számukra ezek a kérdések, és arról is, hogy az NFL hogyan tudná támogatni őket. Ezen kívül, ahogy az a SI címlapja kapcsán már láthattuk, az NFL komisszár levele is igyekszik az “egység” sekélyes narratívájába beemelni az udvariasság, a tisztelet és a hazafiasság iránti  elkötelezettségét, amikor ezt írja:

"Mindenkinek, aki a játék részese, össze kellene gyűlnie, hogy egy előremutató ösvényen haladhassunk, hogy a közösségeinkben egy jó erővé válhassunk, hogy védjük a játékot és hogy megőrizzük a rajongókkal való kapcsolatunkat az egész országban. Az NFL akkor a legjobb, ah mi magunk egységesek vagyunk. Ennek szellemében tegyük meg, hogy ezt a kérdést egy egységes és pozitív módon oldjuk meg."

részben via BBC

Hozzászólások