NFL - Az irányítók óriásit profitálhatnak a Cousins-sagából
Az irányítók óriásit profitálhatnak a Cousins-sagából
Fotó: Europress/AFP

Az irányítók óriásit profitálhatnak a Cousins-sagából


2017/07/19 16:32

Hétfőn lejárt a határidő az NFL-ben a franchise-taggel megjelölt játékosok számára, hogy hosszabb távú szerződést kössenek csapataikkal, a Washington Redskins pedig továbbra sem tudott dűlőre jutni  irányítójával, a tavaly remek szezont futó Kirk Cousinsszal. Míg azonban a fővárosiak hosszútávon spórolni igyekeznek a játékmesteren, ironikus módon évről évre hatalmas összegeket fizetnek Cousins szolgálataiért, jövőre pedig így minden eddiginél nagyobbat szakíthat Kirk kapitány. Kevin Clark írásának segítségével elemeztük Cousins helyzetét és annak implikációit az irányítók piacára nézve.

Cousins tavalyi remeklésének fényében teljesen érthető, hogy nem fogadta el a franchise ajánlatát, mely Ian Rapoport értesülései szerint 6 évre (vagyis az idei tag + 5 év) 110 millió dollárról szólt volna, Bruce Allen elnök közleményéből pedig mint kiderült, 53 millió dollárt garantált volna az irányítónak.

Allen hiába kürtölte világgá, hogy ez az 53 millió a legnagyobb teljesen garantált fizetés a liga történetében, a dolog egy kicsit mégis sántít, hiszen ebből 52-t Cousins egyébként is megkaphatott volna ha jövőre újabb franchise-taggel marad az együttesnél (kb. öt millióval kevesebbet, ha transition-taggel), vagyis a további négy évben Cousins bármikor kivágható lett volna. (Sérülés esetére egyébként 71 milliót garantált a szerződése.) Ian Rapoport értesülései szerint a további évekre 20 millió körüli összegről rendelkezett volna a szerződés, a sapka növekedése mellett pedig a fizu ilyen mértékű visszaesése érthetően nem ragadtatta el Cousinsékat.

Összegezve: a Washingtonnál láthatóan még mindig nem döntötték el, hogy bíznak-e annyira az irányítóban, hogy hosszú évekre előre franchise QB-hoz méltó szerződéssel kínálják meg, a játékos viszont úgy tűnik szívesen fogad újra magára, így pedig teljesen logikus, hogy ezt az ajánlatot nem fogadhatta el.

(És akkor arról nem is beszéltünk, hogy Allen valami rejtélyes oknál fogva folyamatosan Kurt-nek hívja a Kirk névre hallgató irányítót.)

Cousins hatalmasat nyerhet csapata tehetetlenségén

Ahogy azt Kevin Clark megjegyzi, mindezek után annyi biztos, hogy Cousins jövőre jó eséllyel meg fogja reformálni az irányítók piacát, annak ellenére, hogy továbbra is sokat vitáznak arról, mennyire jó is a 29 éves játékos.

„Olyan ő, mint az irányítók Rorscharch-tesztje: beleláthatsz bármit, és az, hogy mit látsz benne, sokat mond arról, miként gondolkodsz a futballról. Vajon van annyira jó, hogy playoffba vezessen egy csapatot? Talán. Vagy csupán az egyre becsapósabb irányítóstatisztikák korszakának haszonélvezője, egy olyan korszaké, amelyben 4000+ yard már nem is akkora teljesítmény? Ebben is lehet valami.” – írja Clark Cousinsról.

Az ugyanakkor kijelenthető, hogy Cousins nem rossz irányító, nem túl idős, és jövőre, 30 évesen újra elérhető lesz, mindez pedig több csapatnak is vonzó lehet. Clark szerint Cousins a 2012-es Peyton Manning óta a legkeresettebb szabadon igazolható QB lehet, ami azt jelenti - feltéve, hogy újabb jó szezont fut -, vagy rekordot jelentő szerződést ír majd alá valakivel, vagy egy 34 millió dollárt érő taggal újabb egy évet marad Washingtonban. (Ezzel messze a legjobban fizetett QB lenne jövőre.)

Ezt a 34 milliós taget tárgyalási alapként használva Cousins könnyen kialkudhat magának egy olyan szerződést, mely túltesz Derek Carr vagy Andrew Luck évi 25 milliót garantáló kontraktusain. Mindez alaposan megdobná az irányítók lehetőségeit, gondoljunk csak bele, a 2018-ban újraszerződés előtt álló Aaron Rodgers mennyit kérhetne a Packerstől egy olyan világban, ahol Kirk Cousins 30 millió dollár fölött keres. Nem kérdés, hogy az irányítók ezt látva örömmel tesztelnék a piacot.

Márpedig nem kérdés, hogy ha Cousins továbbra is jól teljesít, lesz olyan csapat, amely szívesen megfizeti. A legkézenfekvőbb opció természetesen a San Francisco 49ers lenne, ahol Cousins újra együtt dolgozhatna korábbi támadó koordinátorával, Kyle Shanahannel, de a Jetsnek és a Ramsnek is lesz bőven sapka alatti helye az irányító piacon érdekelt gárdák közül.

A Redskinsnek pedig ahogy Mike James (Washington Post) megjegyzi, ironikus módon abban kell reménykednie, ha valóban meg szeretne egyezni hosszabb távon játékosával, hogy az egy esetleges gyengébb szezonnal a háta mögött kisebb összegért is hajlandó lesz aláírni majd. Ellenkező esetben ugyanis csillagászati összegért lesznek csak képesek megtartani az irányítót, akinek már eddig is jól fizetett rövid távon a franchise döntésképtelensége.

via the ringer

Hozzászólások