NFL - Az egykori NFL-játékos azt állítja, csak azok kézilabdáznak, akik nem tudnak focizni
Az egykori NFL-játékos azt állítja, csak azok kézilabdáznak, akik nem tudnak focizni
Fotó: Europress/AFP

Az egykori NFL-játékos azt állítja, csak azok kézilabdáznak, akik nem tudnak focizni

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/07 13:20
Jay Cutler, az egykori NFL-irányító egészen érdekes elmélettel állt elő a napokban, ugyanis a Pardon My Take című podcastben elmondta, egy NFL- és NBA-játékosokkal felálló kerettel olimpiai aranyérmesek lennének kézilabdában. Véleményével egy másik korábbi NFL-játékos is egyetértett, Domonique Foxworth szerint eleve csak azok kézilabdáznak, akik nem elég tehetségesek a labdarúgáshoz.

Az amerikaiak kézilabdához való viszonyát remekül mutatja, hogy náluk a handball kifejezés egy teljesen másik sportágat takar, amely leginkább a fallabda kézilabdás megfelelőjének tekinthető. Ezt a sportágat gyakran nevezik amerikai kézilabdának is, az USA területén azonban értelemszerűen csak szimplán kézilabdáról beszélnek, és a félreértések elkerülése végett az általunk ismert formátumot team handballnak hívják. Ezt már csak azért is érdemes tisztázni, mert volt olyan amerikai sajtóorgánum, amely eltévedt a kifejezések útvesztőjében.

Hogy egyáltalán az amerikai sportoldalak kénytelenek voltak a kézilabdával foglalkozni, az elsősorban Jay Cutlernek, a Denver Broncos, a Chicago Bears és a Miami Dolphins egykori irányítójának köszönhető. A 36 éves ex-sportoló 2018-ban vonult vissza az NFL-től, így azóta bőven volt ideje felfedezni más sportágakat, például a kézilabdát. Az mondjuk a nyilatkozatából elég egyértelműen kiderült, nem tartja különösebben sokra, magabiztosan állította, hogy amerikai major-sportok sztárjaival kiegészülve olimpiai aranyérmes csapatot alkotnának.

063_623041800.jpg Fotó: Europress/AFP

"Szeretnék összeállítani egy csapatot az olimpiára, méghozzá abban a sportágban, amit ők kézilabdának hívnak"jelentette ki Cutler. "Gyakorlatilag egy kicsi labdát dobálnak körbe-körbe, majd megpróbálják a kapuba juttatni. Hasonló a labdarúgáshoz, azon belül is a teremlabdarúgáshoz, azzal a különbséggel, hogy ezt kézzel játsszák. Van amerikai válogatott is, szeretnék elmenni velük és kipróbálni. Elindítanék néhány rakétát" - utalt az irányító a legfőbb érvére, vagyis hogy a kézilabdázóknak nincs olyan karerejük, mint az NFL-játékosoknak.

"Garantálom, hogy megszereznénk az aranyat" - mondta, hozzátéve, Patrick Mahomes és LeBron James mellett különösebb kézilabdás tapasztalat sem kellene, "pusztán a dobóerejükkel" dominálnának. Cutlernek a kézilabdakapusokról is elég sajátos véleménye van: "ők olyan öregemberek, akik csak felemelik a karjukat, és megpróbálják megtippelni, hova érkezik a labda."

Ehhez a témához csatlakozott az ESPN-en megnyilvánuló Domonique Foxworth, aki 2005 és 2011 között cornerbackként játszott a ligában. "Sajnálom, ha ezzel tiszteletlennek tűnök a kézilabdázókkal szemben, de találkoztam párszor ezzel a játékkal. Tudjátok, kik kezdenek el kézilabdázni? Azok az emberek, akik nem vitték semmire a labdarúgásban. Ha én, Jay Cutler és Lebron összeállnánk, megnyernénk a kézilabda bajnokságot" - jegyezte meg a most 36 éves védőjátékos, aki visszavonulását követően a Harvardon tanult üzleti ismereteket.

Akadtak természetesen józanabb hangok is, a Dallas Mavericks szlovén sztárja, Luka Doncic például Twitteren megjegyezte, kicsit összetettebb a kézilabdázás annál, hogy Cutlerék ennyire könnyedén domináljanak benne. "Esélytelen. Az embereknek fogalmuk sincs, mennyire intenzív sport a kézilabda" - írta a szlovén kosárlabdázó, aki egyébként maga is kézilabdázott fiatalabb korában. Cutler, persze csak ha komolyan gondolja, kipróbálhatja magát komolyabb kézilabdás közegben, a Budesligában szereplő Flensburg ugyanis próbajátékot ajánlott neki.

Nem ez az első eset, hogy korábbi NFL-játékosok kísérletet tettek egy másik sportág meghódításával. Mi is megírtuk, hogy a Minnesota korábbi passzsiettetője, Jared Allen, a St. Louis mára visszavonult irányítója, Marc Bulger, és két egykori Tennessee-játékos, Michael Roos és Keith Bulluck curlingben kezdett új karrierbe. Magasabb szinten 2018 novemberében mutatkoztak be, 2019-ben pedig a nemzeti bajnokság selejtezősorozatában háromból három meccset elveszítettek, összesen 27-2-es különbséggel. 

Cutlert 2006-ban az első kör 11. választásával vitte el a Denver Broncos a draftról, de a magas pick ellenére nem lett belőle igazi sztár. Három év után a Chicago Bearshez került, ahol nyolc év alatt kétszer zárt pozitív szezont, egyénileg pedig csak a 2014-es és a 2015-ös szezonjában nyújtott kezdő szintű teljesítményt. 2017-ben kivágta a Chicago, és bejelentette visszavonulását, csakhogy a kezdő irányítóját egész szezonra elveszítő Miami meggyőzte a folytatásról. Egy újabb csalódást keltő idény után, 2018-ban vonult vissza, immáron véglegesen. 

Hozzászólások