NFL - Az amerikai elnök megsértődött az NFL-játékosokra, mert nem értenek egyet vele
Az amerikai elnök megsértődött az NFL-játékosokra, mert nem értenek egyet vele
Fotó: Europress/AFP

Az amerikai elnök megsértődött az NFL-játékosokra, mert nem értenek egyet vele

Németh DánielNémeth Dániel
2018/06/05 14:27

Idén elmarad az NFL aktuális bajnokcsapatának fehér házi látogatása, ezt hétfőn jelentette be hivatalos Twitter-oldalán az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump. Az ok: a Philadelphia Eagles játékosai közül sokan nem értenek egyet az elnök amerikai himnusszal kapcsolatos politikájával.

2017-ben az NFL egyik legforróbb témájának számított, hogy szabad-e politikai véleményt megformálni az amerikai himnusz alatt. Az egyik oldal álláspontja szerint ez alapvető joga a játékosoknak, hiszen a véleménynyilvánítás szabadságához tartozik, a másik oldal viszont úgy vélte, ezzel nem adják meg a tiszteletet azoknak a katonáknak, akik az amerikai zászló és himnusz alatt harcolnak az országért.

Talán senki nem lep meg, hogy Donald Trump, a bulvárbohóc milliárdosból lett elnök a második véleményt képviselte, szokásos stílusában kommentálta az eseményeket. Egészen egyszerűen szarháziaknak titulálta a tiltakozókat, legutóbb pedig már arról beszélt, az országból is kitiltaná azokat a sportolókat, akik az amerikai himnusz alatt fejezik ki a véleményüket.

Pont arról nem esett szó, amiről kellett volna

A himnusz alatti tüntetéshullámot Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers egykori, egyébként meg régóta munkanélküli irányítója indította el, aki a fekete állampolgárok ellen elkövetett rendőri erőszakra akarta felhívni a figyelmet. Abban az időszakban több olyan rendőri intézkedésről is beszámolt a média, melyben fegyvertelen feketéket lőttek le a hatóságok emberei.

Kaepernick először ülve tiltakozott, később fél térdre ereszkedve hallgatta végig a nemzeti himnuszt. Úgy fogalmazott: "Nem fogok felállni és kifejezni a büszkeségem, miközben ebben az országban elnyomják a fekete és más színes bőrű embereket." Eleinte nem sokan követték, idővel azonban egy egész tüntetéshullám indult el az NFL-ben, ami lényegesen kisebb mértékben, de más sportágakra is átragadt.

A tüntetés abból a szempontból nem érte el a célját, hogy a közbeszéd sokkal inkább forgott akörül, tiszteletlen-e ez a gesztus az amerikai katonákkal szemben, az eredetileg szándék szerinti üzenet háttérbe szorult. Az olajat persze maga Trump is lelkesen öntötte a tűzre, és idővel az NFL is kezdett kihátrálni a játékosok mögül, a nézettségnek ugyanis nem tett jót a zömmel fekete játékosok által közvetített politikai üzenet.

Miért kellene felállni a himnusz alatt egy focimeccsen? | Hosszabbítás

Hétfő reggelre a média megtelt az amerikai himnusz alatt térdelő NFL-játékosok képeivel. Pedig, ahogy azt már többször is megírtuk, a Kaepernick-féle szimbolikus gesztus nem tegnapelőtt indult útjára a ligában. De aztán jött Donald J. Trump aki a 45.

Pénz beszél

Az NFL komisszárja, Roger Goodell már október közepén arról beszélt, hogy a tiltakozáshullám fenyegeti a "játék egyesítő erejét", emiatt felül kell vizsgálniuk a lehetséges megoldásokat. Szezon közben nem változtattak a szabályokon, azonban innentől kezdve csak idő kérdése volt, mikorra dolgoznak ki az anyagi érdekeiket szem előtt tartó klubok olyan megoldást, amellyel ellehetetlenítik a tüntetéseket.

Idén májusban meg is született a határozat, melynek értelmében a jövőben jelentős szankciókkal büntethetik azokat a csapatokat, melynek játékosai nem állva, vagy az öltözőben hallgatják végig az amerikai himnuszt. Szabálysértés esetén bírságra lehet számítani - ennek egyébként is nagy mestere Goodell -, adott esetben akár fegyelmi eljárás is indulhat ezekben az ügyekben.

Ultimátumot adott Goodell a térdelőknek | Hosszabbítás

Az amerikai himnusz alatt állni kell a játékosoknak, illetve a liga alkalmazottjainak, vagy pedig választhatják azt is, hogy az öltözőben maradnak, de nem térdelhetnek le - döntöttek az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) klubtulajdonosai. Roger Goodell, az NFL elsőszámú vezetője szerdán közleményben jelentette be, hogy a klubtulajdonosok elfogadták a himnusz alatti viselkedésre vonatkozó kódexet.

A viszonylag gyors reakció vélhetően annak a következménye, hogy az NFL nézettsége egy év alatt közel 9%-ot zuhant, a legnézettebbnek számító vasárnap esti mérkőzéseket átlagban 18,2 millió néző követte. A csökkenő tendencia nem tavaly kezdődött, két évvel ezelőtt még ugyanezt a műsorsávot 22,5 millióan nézték, vagyis több mint 4 millió nézőt veszített el a liga, ezért is próbálják kiszűrni azokat az elemeket, amelyek csökkenthetik a nézőszámot.

Nem mindenki ment volna a Fehér Házba

Hagyomány, hogy a major-ligák győztes csapatai meghívást kapnak a Fehér Házba, ahol többek között az aktuális amerikai elnökkel is találkozhatnak. Mindez Amerikában elég nagy megtiszteltetésnek számít, mégis rendszeresen előfordul, hogy valaki nem megy el a fogadásra. 2015-ben például Tom Brady - állítása szerint nem politikai okokból - nem jelent meg a látogatáson, és nem találkozott Barack Obamával.

Kétségtelen, hogy Trump alatt többen is nyíltan vállalták, hogy kifejezetten az elnök személye miatt nem vesznek részt az eseményen. Nem csak az NFL-sztárok, de az NBA egyik legjobb játékosa, Steph Curry is a távolmaradás mellett döntött. "Nem gondolom azt, hogy ha mi nem megyünk el a Fehér Házba, az varázsütésre megoldana mindent, de nekem így van esélyem felemelni a hangomat" - fogalmazott az amerikai kosaras.

Trump kirúgná a himnusz alatt térdelő "szarháziakat" | Hosszabbítás

Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, az amúgy is megfontolt véleménynyilvánítási szokásairól híres Donald Trump ismételten egy fontos és valóban közfigyelemre méltó témával találta szemben magát, ám azt szokásához híven azonnal "meg is szakértette". Most épp az NFL-ben a kisebbségek elnyomása és a rendőri brutalitás ellen a himnusz alatt letérdelve tiltakozó játékosokkal kapcsolatban nyilatkozott.

NFL-címvédőként a Philadelphia Eagles is meghívást kapott a Fehér Házba, ám rengeteg játékos - az ESPN informátora, Adam Schefter szerint a feketék közül majdnem mindenki - kihagyta volna az elnöki találkozót. A csapat egy része így is elutazott volna Washingtonba, hétfőn a klub közleményében arról írt, megtiszteltetés lesz együtt ünnepelni a közös sikereket.

Ez most elmarad

Az amerikai elnök azonban Twitteren - hol máshol? - közölte, ugyan eredetileg valóban meghívták az Eaglest, a kevés jelentkező miatt inkább törölték az eseményt. "A Philadelphia Eagles futballcsapata meghívást kapott a Fehér Házba. Sajnos csak kevés játékos akart jönni, ezért töröltük az eseményt. Öltözőben maradni a nemzeti himnuszunk alatt épp oly tiszteletlenség a nemzetünkkel szemben, mint a térdelés. Bocsi!"

A franchise-t csak a közleményben értesítették a döntésről. A látogatáson egyébként részt vett volna az Eagles tulajdonosa, Jeffrey Lurie is, aki egyébként korábban kritizálta az amerikai elnök stílusát. Doug Pederson, a csapat főedzője szintén utazott volna a feleségével együtt. Az egyik csapathoz közel álló forrás úgy fogalmazott, sokan csalódottak a bejelentés miatt.

Torrey Smith, az Eagles elkapója úgy fogalmazott, valóban sokan maradtak volna távol, ám nem feltétlenül Trump himnusszal kapcsolatos megjegyzései miatt. Azt is hozzátette, az elnök hamisan állítja, hogy hadsereg-ellenesek a tiltakozók. "Sokan vagyunk a csapatban különböző nézetekkel. Hagyni kellett volna, hogy mehessenek azok, akik menni akartak. Gyáva döntés lefújni az egészet azért, mert a többség nem akar látni" - fejtette ki bővebben. 

Hozzászólások