NFL - Andrew Luck: Egy újabb NFL sztár, akit tönkretettek a sérülések
Andrew Luck: Egy újabb NFL sztár, akit tönkretettek a sérülések
Fotó: Europress/AFP

Andrew Luck: Egy újabb NFL sztár, akit tönkretettek a sérülések

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/27 11:39

Vasárnap hajnalban bombaként robbant a hír, hogy az NFL egyik legjobb irányítójának tartott Andrew Luck váratlanul, mindössze 29 évesen bejelentette visszavonulását. A korábban korszakos tehetségnek kikiáltott Luck pályafutását végigkísérték a sérülések, most pedig egy újabb elhúzódó rehabilitáció vetett véget többre hivatott karrierjének.

Elképesztő hírre ébredhettek vasárnap reggel az amerikai foci hazai rajongói, az éjjel ugyanis Andrew Luck, az Indianapolis Colts irányítója általános megdöbbenésre váratlanul bejelentette: felhagy a profi futballal. Azt követően, hogy a posztja egyik legjobbjaként számon tartott QB az előző idényben sikeresen tért vissza súlyos vállsérüléséből, az idei holtszezont ismét egy elhúzódó bokasérüléssel bajlódva töltötte. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy mindössze két héttel az új szezon rajtját megelőzően Luck a sajtó elé állt, és könnyek közt közölte: nem bírja tovább, befejezi.


"Az utóbbi négy évben bekerültem egy ciklusba: sérülés, fájdalom, rehabilitáció, sérülés, fájdalom, rehabilitáció. Ez szüntelen és könyörtelen volt szezon közben és a holtszezonban is, és úgy éreztem, megragadtam benne. Az egyetlen kiút az, hogy nem focizom tovább."

Egy különleges személyiségű játékos messze többre hivatott karrierje ért így véget, bőven idő előtt. Egy olyan egyéniség és pályafutás, melyet érdemes felidézni, hogy megérthessük, milyen okok vezettek Luck váratlannak tűnő döntéséhez.  

Út az NFL-be 

Luck születésétől fogva az amerikai futball közegében nőtt fel, hiszen édesapja, Oliver Luck maga is profi karrierig jutott, 4 éven át volt a Houston Oilers csapatának irányítója. Ezt követően a Luck család az alig kétéves Andrew-val Európába költözött, mivel apja edzői állást kapott az NFL helyi fiók ligájában. 2001-ben tértek vissza az USA-ba, ahol az édesapa sikeres sportvezetői pályafutásba kezdett (jelenleg az NFL riválisának szánt XFL vezetője), Luck pedig a középiskolában megkezdte saját játékoskarrierjét.

Luckon már itt látszott, hogy remek irányító válhat belőle (emellett pedig kitűnő tanuló is volt), az egyetemek így versengtek a megszerzéséért. Végül a nagyszerű oktatásáról és kitűnő amerikai futball programjáról egyaránt ismert kaliforniai Stanfordot választotta, ahol a későbbi ismert NFL tréner, Jim Harbaugh lett az edzője. Miután első évét kiülte, a 2009-es szezonban már megkapta a kezdő pozíciót. Az igazi áttörésre azonban még egy évet kellett várni.

2010-ben számos Stanford-rekordot megdöntve az egyetemi bajnokság egyik legjobb irányítójává nőtte ki magát, passzaival és futásaival egyaránt veszélyt teremtve a pályán. Mivel hivatalosan ez a harmadik egyetemi éve volt, lehetősége lett volna jelentkezni a profi liga, az NFL draftjára, ahol jó eséllyel az elsők között kelt volna el, komoly dollármilliókat kaszálva. Luck azonban úgy döntött, marad még egy évet és befejezi tanulmányait.

063_143449690.jpgFotó: Europress/AFP           

Mivel teljesítménye a következő évben semmivel sem lett gyengébb, a körülötte lévő hype elképesztő méreteket öltött. Amatőr pályafutását LeBron Jameséhez hasonlították, egy szakértő pedig egyenesen az általa megfigyelt valaha volt legjobb egyetemi játékosnak nevezte. Minden adott volt, hogy a 2012-es draft első választásával keljen el a profik között. A sérüléssel bajlódó legendás irányítója, Peyton Manning nélkül borzasztó szezont futó Indinapolis Colts pedig nem is borította a papírformát és 1/1-re kiválasztotta Luckot. Sokat elmond a hihetetlen várakozásokról, hogy mai napig tartja magát a (valószínűleg alaptalan) pletyka, hogy a csapat direkt szerzett vereségekkel került jobb draftpozícióba, hogy megszerezhessék a játékjogát.

Villámrajt

Luckkal új korszak kezdődött Indianapolisban. A fiatal irányítóval együtt új általános igazgató (General Manager-GM) és főedző is érkezett Ryan Grigson és Chuck Pagano személyében, a drafton pedig fiatal és tehetséges támadójátékosokat szerzett a csapat. Legenda státusz ide vagy oda, Payton Manning a holtszezonban lapátra került, Luck kezdő pozíciója így egyértelmű volt a szezont megelőzően. A várakozások hatalmasak voltak.

Bár az idénynyitó nem alakult számára zökkenőmentesen (3 eladott labda és vereség), a fiatal irányító hamar felvette a profi liga ritmusát. Első évében újonc rekordot döntött passzolt yardok és szerzett győzelmek számában egyaránt. Az előző idényben ligautolsó Colts 11 sikerrel zárta a szezont és bejutott a rájátszásba. Tette mindezt annak ellenére, hogy a vezetőedző Pagano súlyos betegséggel küzdve az idény nagy részében nem volt a csapat mellett. Bár első playoff meccsét viszonylag simán elvesztette a későbbi bajnok Baltimore-al szemben, minden adott volt a sikeres folytatáshoz.

A sikerek pedig nem is maradtak el. A következő két idényben Luck remekül játszott, a Colts pedig egyaránt 11-11 győzelmet szerezve mindkétszer bejutott a rájátszásba. Végül mindkét alkalommal az évek során Luck (meg persze szinte az egész liga) mumusává növő Tom Brady vezette New England Patriots jelentette a végállomást, előtte azonban 2016-ban a Kansas City elleni fantasztikus fordítással (a Colts 38-10-es hátrányából állt fel), 2017-ben pedig a nagy előd Manning csapatának legyőzésével tették emlékezetessé a szezont. Luck mindkét meccsen remekül játszott, igazi vezére volt a csapatnak.

Luck repül, a Colts pedig fordít (Indinapolis-Kansas City: 45-44)Luck repül, a Colts pedig fordít (Indinapolis-Kansas City: 45-44)(Fotó: Europress/AFP)     

Ilyen előzményeket követően az új idényben rengeteg szakértő már a bajnoki döntőbe, a Super Bowlba jutást várta Luckéktól. A probléma azonban az volt, hogy bár az irányító nagyszerű teljesítménye ezt nagyrészt elfedte, ez a Colts nem igazán volt jó csapat. Bár első draftján Luck kiválasztásával belenyúlt a tutiba, Grigson valójában csapnivaló GM volt, aki az évek során nem sokat törődött azzal, hogy a csapat védelmét és főleg az irányító megvédéséhez elengedhetetlen támadófalat megerősítse. A csapat így szinte csak a Luck vezette támadósortól és főleg az irányító hosszú passzaitól függött, ami hosszútávon nem volt fenntartható taktika. A fiatal QB-t első három szezonjában kereken 100 alkalommal vitték földre az ellenfél védői (messze a legmagasabb mutató az adott időszakban), ezért pedig később nagy árat fizetett.

Ember az embertelenségben 

Mielőtt azonban felidéznénk a következő idények hullámvölgyeit, érdemes röviden bemutatni Luck személyiségét, hogy jobban megérthessük, mi állhat az irányító döntéseinek hátterében. Túl azon, hogy a fiatal QB pályán és azon kívül is egyértelmű vezére volt a Coltsnak, különös egyéniségével is kitűnt. Egy olyan ligában, mint az NFL, ami a durva, test-test elleni játékról és a nagyszájú, macsó karakterű játékosairól ismert, Luck egy teljesen más gondolkodást képviselt. Minden alkalommal, amikor az ellenfél védői földre vitték (és mint láttuk, ilyen volt jó sokszor), az irányító megdicsérte remek munkájukat. Az ezzel kiváltott vegyes érzelmeket Ryan Kerrigan, a Washingon játékosa foglalta össze legjobban:

"Automatikusan azt szeretnéd mondani: köszönöm! Aztán elgondolkozol és rájössz: várjunk csak, nekem nem szabadna kedvelnem téged!"  

Luck pályán kívüli viselkedése épp ilyen különcnek számított. Megint csak, egy olyan ligáról beszélünk, ahol a holtszezon többnyire a családon belüli erőszak, kábítószerfogyasztás vagy épp ittas vezetés miatt letartóztatott játékosokról szokott szólni. Ehhez képest a fiatal irányító bulik vagy extravagáns életmód helyett azzal tűnt ki, hogy rendkívül szeret olvasni (!), az évek során többen félig viccesen a Colts saját könyvtárosaként hivatkoztak rá. Sztárallűröktől mentes egyszerű életstílusát (és az évek során egyre növő körszakállát) parodizálva jött létre az a Twitter-fiók, mely egy édesanyjának leveleket küldő polgárháborús katona stílusában számolt be Luck karrierjének eseményeiről:

Azok az átkozott sérülések

A 2015-ös szezonnak tehát nagy reményekkel vágott neki a csapat, azonban hamar kiderült, Luck nélkül a Colts nem sokra képes. Az irányítót ugyanis a beszedett rengeteg ütés elkerülhetetlen következményeként karrierje során először utolérték a sérülések. Először csak két hetet kellett kihagynia sérült válla miatt, amit a csapat még sikerrel átvészelt, később azonban olyan súlyos ütést kapott, melytől elmozdult a veséje, a szezonja pedig az elhúzódó rehabilitációval véget ért. A Colts nélküle 8-8-as mérleggel zárt és három évet követően először nem jutott rájátszásba.

A kudarc ellenére mind Pagano, mind Grigson megtarthatta állását, a helyzet pedig a következő szezonban egyáltalán nem javult. Luckot karriercsúcsot jelentő 41 alkalommal vitték földre, és bár az irányító több sérülést is összeszedett, az állását féltő edzői stáb erőltette a játékát, így végigjátszotta a szezont. Bár a QB a lehetőségekhez képest jól játszott, az eredmény zsinórban másodszor 8 vereség és győzelem, és egy újabb rájátszás nélküli idény lett. Ennél azonban sokkal súlyosabb következményként Luck vállát a szezon végén műteni kellett, ezzel pedig kezdetét vette a játékos teljes következő szezonra elnyúló kálváriája.

Grigsont ugyan végre menesztette a csapat és a helyére kinevezett Chris Ballard azóta is remek munkát végez, Luck sérülésével kapcsolatban a stáb nem volt a helyzet magaslatán. Az egész holtszezonban ellentmondásos információkat lehetett hallani, majd miután az irányító az idénynyitón sem volt hadra fogható, rövid úton kiderült, hogy a csapat ismét siettethette a visszatérését, ami csak rontott a helyzeten. Luck novemberben hivatalosan is sérültlistára került, majd Európába utazott, hogy egy specialista vegye kezelésbe. Az ekkor már közel egy éves rehabilitáció érthető módon nagyon megviselte az irányítót.  

Sérülése miatt Luck az egész 2017-es szezont az oldalvonal mellett töltötteSérülése miatt Luck az egész 2017-es szezont az oldalvonal mellett töltötte(Fotó: Europress/AFP)

Nem segített feldolgozni a problémáit, hogy a Colts nélküle csapnivaló szezont zárt, 4-12-es mérlegével a liga egyik legrosszabb csapata volt. Luck saját bevallása szerint úgy érezte, cserben hagyta a csapatot, ami iszonyú mentális teherként nehezedett az amúgy is zaklatott irányítóra. Ennek ellenére teljes erődbedobással vetette bele magát az újabb rehabilitációba, miközben a Coltsnál végre valahára elkezdtek csapatot építeni a sztárjuk köré. 

Az utolsó(?) villanás

Pagano a szezon végén távozott, Ballard pedig a gyatra teljesítmény miatt szerzett magas draftpozíciókkal nekilátott a csapat újraszervezésének. Edzői posztra Frank Reich, a friss Super Bowl győztes Philadelphia kreatív támadókordinátora érkezett, a drafton pedig a védelem és a támadófal rég várt megerősítése is megtörtént. Bár az egész nyár a sajtó találgatásával zajlott, hogy vajon Luck alkalmas-e még a profi futballra, a Colts a szezonnyitón sztárirnyátójával az élen futott ki a pályára. 

Bár az idény eleje nyögvenyelősen alakult, a csapat október végére összeállt, utolsó 10 meccséből 9-et megnyerve pedig bejutott a rájátszásba. Luck egészségesnek tűnt és remekül játszott, amiben nagy szerepe volt Reich az irányítót kímélő játéktervének és annak, hogy a támadófal végre megvédte a QB-t. Az irányítót hosszú meccseken keresztül egyáltalán nem tudták földre vinni, így pedig ezúttal elkerülték a sérülések. Luck a szezon végén az év visszatérőjének járó díjat is bezsebelte, és bár csapata a rájátszás második körében sima vereséget szenvedett a Kansas City ellen, minden adott volt, hogy a 2019-es szezonban ismét a Super Bowlba kerülésért szálljon harcba.

Luck újra csúcsformában vezette rájátszásba a ColtsotLuck újra csúcsformában vezette rájátszásba a Coltsot(Fotó: Europress/AFP)

Luck ugyan a holtszezont ismét kisebb sérüléssel kezdte, senki nem gondolta, hogy a probléma komolyan veszélyeztetné akár csak a szezonját, nem hogy a karrierjét. Így volt ez egészen vasárnapig, amikor az irányító a szárnyra kapó pletykákra válaszul a sajtó elé állt és bejelentésével megdöbbentette az egész futballvilágot. 

Mégis miért?

"Beragadtam az (állandó sérülések) folyamatába. Nem voltam képes azt az életet élni, amit szerettem volna. Kiveszett a játékomból az öröm. (...) 2016-ot követően megfogadtam, soha nem megyek végig újra ezen az úton. Most újra hasonló helyzetbe kerültem, és az egyetlen lehetőség amit látok, hogy visszavonulok és kivonom magam ebből a körforgásból"

Bár jelenlegi sérülésének komolyságáról sokat nem tudni, fontos látni, hogy NFL mércével mérve Luck egyáltalán nincs teljesen leharcolt állapotban. Az idén folyamatos agyrázkódásokat követően visszavonult Rob Gronkowskival vagy az utolsó szezonjában dobókarját alig érző Peyton Manninggel szemben úgy tűnik, teste bőven alkalmas a játékra. A fenti nyilatkozatból kitűnik, hogy a visszavonulásához sokkal inkább mentális okok, a rossz emlékű 2016-os rehabilitáció megismétléstől való félelem vezethetett.

Ettől még hiba lenne azt gondolni, hogy Luck egyszerűen mentálisan gyenge és cserbenhagyta csapatát, ahogy azt a szombat este a stadionba kilátogató Colts drukkerek éreztették kedvencükkel, amikor a pályáról való levonulása közben egyszerűen kifütyülték egykori hősüket. Épp ellenkezőleg, a korábban már említett vezérszereppel járó plusz teher, és a csapat nélküle való gyengélkedése miatt érzett bűntudat komoly extra faktor lehetett a döntésében.

Emellett ne felejtsük el, hogy Luck, sok társával ellentétben egy diplomával rendelkező egykori kitűnő tanuló, édesapja pedig sikeres sportvezető, így számára a futballon kívüli élet számos lehetőséget kínál. Ráadásul a holtszezonban feleségül vette barátnőjét, júniusban pedig kiderült, a pár babát vár, ennek következtében pedig az irányító újraértékelhette, mik számára az igazán fontos dolgok.

Bármi is áll döntésének hátterében, az NFL közeg egyértelmű támogatásról biztosította a visszavonuló irányítót, Twitteren számos játékostárs és rivális fejezte ki szimpátiáját:

Sokan mégis kételkednek, hogy a döntés végleges lenne. Jim Irsay, a Colts magyar származású tulajdonosa is erre erősített rá nyilatkozatában:

"Nem zárnám ki (a visszatérését). Amilyen gyorsan ránk zúdult ez az egész, akár ugyanilyen gyorsan meg is fordulhat."

Ezt elősegítendő a Colts, bár a szabályoknak megfelelően lehetősége lett volna rá, nem kérte vissza az irányító hátralévő szerződése értelmében neki járó közel 25 millió dollárt, a QB játékjoga így hivatalosan náluk maradt

Jelenleg valószínűbb azonban, hogy Luck végleg befejezte. Bár alig hétéves karrierje alatt is számtalan emlékezetes pillanatot okozott csapata és az NFL rajongóinak, visszavonulásával komoly kérdést hagy maga után, hogy mi lett volna, ha korszakosnak ígérkező karrierjét nem teszik tönkre egy inkompetens stáb által félrekezelt sérülések.      

Szöveg: Szabó Bence

Forrás: részben via

Hozzászólások