NFL - A szezon legjobb négy NFL csapata küzd a két főcsoport-döntőben
A szezon legjobb négy NFL csapata küzd a két főcsoport-döntőben
Fotó: Europress/AFP

A szezon legjobb négy NFL csapata küzd a két főcsoport-döntőben

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/20 12:49

A főcsoport-döntőket rendezik meg vasárnap este az NFL rájátszásában. Hétfő hajnalra eldől, melyik két csapat játszik majd Atlantában, az LIII Super Bowlon. Az a négy csapat jutott el Championship Sunday-ig, amelyek az alapszakaszban is a legjobbak voltak főcsoportjaikban.

New Orleans Saints-Los Angeles Rams vasárnap 21:05

Ez a két csapat már találkozott az alapszakaszban, akkor 45-35-re nyert a Saints hazai, fedett pályán.

Azóta sok minden változott, és annak a meccsnek kisebb lesz a jelentősége a csapatok felkészülésében, mint az azóta lejátszott találkozóknak.

Mérkőzés kulcsai lehetnek:

Mindkét csapat bombaerős támadósorral rendelkezik, ezért joggal számíthatunk sok pontos találkozóra. Az első meccs óta a Rams elveszítette Cooper Kupp elkapót (ACL), aki Jared Goff legmegbízhatóbb célpontjának számított. Kupp sérülése óta Goff meccsenként átlagban 23 yarddal, kísérletenként 1 yarddal dob kevesebbet.

Jared Goffnak muszáj jól játszania, ehhez pedig az szükséges, hogy a támadófal megvédje őt. Ha a Saints nyomás alá helyezi, és gyors döntéseket kell hoznia, az rendszeresen gondot okoz neki, és akkor a Saints jó helyzetbe kerülhet.

Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy a Rams ne kerüljön az elején hátrányba, és Todd Gurley futó sok labdát kapjon. Gurley jól játszott az őszi meccsen, de mivel hamar nagy hátrányba kerültek, muszáj volt passzolniuk, hogy ledolgozzák a hátrányukat, ez pedig nem egy sikeres formula a Rams számára. Kérdés, hogy Gurley-ről vagy Goffról fog szólni a Rams támadójátéka, utóbbi kedvezne a Saintsnek.

Segíthet, hogy Sheldon Rankins védőfalember megsérült az Eagles ellen, és idén már nem játszhat (Achilles-ín). Mivel Rankins a futás és a passz ellen is remek, a Saintsnek az egyik legjobbja nélkül kell megoldania a nyomásgyakorlást, valamint a futójáték megállítását.

Aqib Talib cornerback visszatér a Ramsbe, ő nem játszott a két csapat korábbi mérkőzésén, ami azért is fontos, mert meg kell állítaniuk Michael Thomas All-Pro elkapót. Drew Brees és Thomas között egészen varázslatos az összhang, és az Eagles ellen is az ő vezérletével fordított a csapat. Brees kapcsán fontos megjegyezni, hogy azoknál a passzoknál, amik 30 yardnál többet tesznek meg a levegőben 1/10-es nagyon gyenge átadási mutatója van, és hajlamos alul dobni az elkapókat, ami 40 évesen már nem meglepő, azonban a 20-30 yard közötti dobásainál 50%-os a pontossági arány.

Breest és az offense-t segíteni fogja a hazai pálya, míg a Ramsnek meg kell küzdenie a hangzavarral, ami a snapcount-oknál okozhat problémákat a vendégek számára. Amikor vendégként nagy hangzavarban kell játszanod, fontos, hogy két kísérletből szerezzél first down-okat, hogy ne legyenek 3. kísérletek, amikor a közönség még hangosabb lesz.

Sean McVay (Rams főedző) az egyik legjobb játékhívó a ligában, és az ő jó hívásaira, valamint a játékosok jó kivitelezéseire lesz szüksége a vendégcsapatnak a sikerhez. A Saints bizonyította, hogy többféleképpen is tud meccset nyerni az idei szezonban, ami komoly erőt adhat a hazaiaknak.

sean mcvay.jpg Sean McVay és Sean PaytonFotó: Europress/AFP


Kansas City Chiefs-New England Patriots hétfő 0:40

Chiefs-Patriots meccset is rendeztek (Foxborough-ban) már az idei alapszakaszban, akkor 43-40-re nyert a New England. Ezúttal azonban az Arrowhead Stadion lesz a helyszín, ami szintén komoly előnyt adhat a hazai csapat számára. A Patriots 3-5-el zárt idegenben, ami a legrosszabb mérlegük 2009 óta, a Kansas City viszont a liga egyik legjobb csapata hazai pályán a hatalmas hangzavar mellett.

Mérkőzés kulcsai lehetnek:

-10 fok alatti is lehet a hőmérséklet, így sokkal jobban fognak fájni az ütközések a védőknek. Mivel a média bele van bolondulva az időjárásba, Bill Belichick Patriots főedző természetesen nem erre terelte csapata figyelmét. Az üzenet világos: „bárhol, bármilyen időben elvégezzük a munkánkat, nyerni fogunk.” Az első mérkőzéshez képest csupán annyi  személyi változás van, hogy Josh Gordon és Kareem Hunt már nem játszhatnak eltiltás miatt, Justin Houston visszatér, Orlando Scandrickre és Rob Parkerrek viszont nem számíthat a KC. Fontos faktor lehet a szél is, elsősorban a rúgójátékot illetően.

Belichick minden meccsnek úgy vág neki, hogy van egy listája, amin „kihangsúlyozás pontjai” szerepelnek (points of emphasis), amit az a gondolat vezérel, hogy „azért, hogy nyerjünk, először tudnunk kell, hogy ne kapjunk ki”.

Belichick tudja, hogy kikapnak, ha

(defense)

-          Patrick Mahomes hosszú passzokkal találja meg a villámgyors Tyreek Hillt

-          Ha nem tudják megfogni Travis Kelce-t

-          Ha nem tudják a zsebben tartani Mahomes-t

 (offense)

-          ha 12-nél több 3. kísérletük lesz

-          ha nem kontrollálják a meccs tempóját futójátékkal

-          ha nem tudják megfogni Chris Jones védőfalembert

A Patriotsnak nagyon fontos, hogy az 1. negyedben ne kerüljenek nagy hátrányba, mert ha Bradynek folyton passzolnia kell, akkor a hangzavar segíteni fogja a KC passzsiettetését. Két kísérletből kell first downokat szerezniük (ahogy a kanadai fociban szokás), valamint Sony Michel és James White játékával járatniuk kell az órát, amit elősegíthet a Chiefs gyenge futás elleni védelme. A Chiefs +91-es pontkülönbséget produkál idén az 1. negyedben, ami majdnem 40-el több, mint a 2. helyen álló Dallas Cowboysé!

Travis Kelce-t minden meccsen kiveszi Belichick a játékból, Kelce csak 54,3 yardot átlagol a Patriots ellen. Tyreek Hillt, pedig érdemes lenne duplázni, akár úgy is, hogy All-Pro cornerback Stephon Gilmore védekezzen rajta. Sammy Watkins sosem kapott el 65 yardnál többet a Patriots ellen, pedig sokáig évi kétszer is játszhatott a New England ellen Buffalo játékosként.

Az őszi meccsen, amikor emberfogást alkalmazott a Patriots, Mahomes csak 50%-os passzpontosságot, 2TD-t és 2INT-et hozott össze, és csak 4,1 yard/kísérletet ért el! Zóna ellen viszont 85,7%, 2TD, 18,6 yard/kísérlet jött össze neki. Azonban nem lehet az egész meccsen emberfogást használni, mert a defensive back-ek elfáradnak, hiszen minden játékban maximális sebességgel kell játszaniuk. Kérdés, hogy tud-e javulni a Patriots zónavédekezés mögött, illetve, milyen sikerrel működik majd Belichick úgynevezett Amoeba védelme.

Óriási veszélyt hordoz magában a Kansas City offense minden egyes játéknál. A Patriots védelem gyenge pontja a linebacker-sor, amely lassú, és ha a Chiefs képes arra kényszeríteni a Patriotsot, hogy a pályát horizontálisan is levédjék, mint az Eagles, Jaguars tették tavaly a rájátszásban, akkor bajban lehetnek a vendégek.

A Patriots az esélytelenebb Las Vegas és a média szerint, amit a New England játékosai előszeretettel használnak motivációként. Nagy szükség lesz arra, hogy Tom Brady úgy teljesítsen, ahogyan tud, és ha tényleg ez lesz az utolsó éve Rob Gronkowskinak, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy szépen fejezze be legendás karrierjét minden idők legjobb tight endjeként.

1.jpg Fotó: Europress/AFP

Andy Reid veszített már Super Bowlt Bill Belichickék ellen (Super Bowl XXXIX), Belichicknek pedig annyi playoff győzelme van, mint a legendás Don Shulának és Bill Walshnak együttvéve. Egy újabb győzelemmel újabb fejezetet írhat a New England az NFL történelemkönyvének azon részébe, amely az ő dinasztiájukról szól, immár 18 éve.

Hozzászólások