NFL - A Pats tulaja állítja, hogy nem fizetett szexért, mégse szeretné, ha a bíró látná a róla készült videófelvételeket
A Pats tulaja állítja, hogy nem fizetett szexért, mégse szeretné, ha a bíró látná a róla készült videófelvételeket
Fotó: Europress/AFP

A Pats tulaja állítja, hogy nem fizetett szexért, mégse szeretné, ha a bíró látná a róla készült videófelvételeket


2019/04/05 16:54
Robert Krafté az elmúlt két évtized legsikeresebb NFL-csapata, a New England Patriots, épp ezért, őt tartják a tengerentúl profi amerikai futball-liga legbefolyásosabb tulajdonosának. A 77 éves milliárdos azonban egy komoly prostitúciós botrány szereplője lett, amikor februárban vádat emelt ellene a floridai ügyészség. Kraft ártatlannak vallotta magát, az ügyvédéi mégis alkotmányos jogokra hivatkozva igyekeznek elérni azt, hogy a bíróság zárja ki a bizonyítékok közül azokat a felvételeket, amelyeken állítólag a Pats tulaja látható, amint szexuális szolgáltatásokért fizet.

A floridai rendőrség hosszú hónapokon keresztül nyomozott embercsempészek és prostitúciós hálózatot működtetők ellen. A nyomozás egyik kulcs szereplője volt a floridai Jupiter városában található Orchids of Asia elnevezésű masszázsszalon tulaja, aki a gyanú szerint a szalon álcája mögött valójában lányokat futtatott. A rendőrség ezért titokban felhelyezett kamerákkal kezdte el figyelni az Orchids of Asiat és a benne zajló eseményeket.

Robert-Kraft-Spa2.jpg Fotó: Twitter

A nyomozó hatóságok szerint ezen a helyszínen rögzítették azokat a képsorokat is, amelyeken két különböző alkalommal is látszik az, hogy Kraft szexért fizetett a szalon alkalmazottainak. Ezekből a videókból részleteket is lejátszottak azon a február végi sajtótájékoztatón a nyomozó hatóságok, amelyet azután tartottak, hogy az ügyben az első vádemelések megtörténtek. Kraft már ekkor is a több tucat gyanúsított között volt.

Közvetlenül a vádemelés után Robert Kraft és a New England Patriots szóvivőjeként, Aaron Salkin nyilatkozott az ügyben:

"Határozottan cáfoljuk, hogy Kraft úr bármiféle törvényellenes cselekedetben vett volna részt. Mivel folyamatban lévő jogi ügyről van szó, a továbbiakban elzárkózunk a kommentároktól" – írta a februári sajtóközlemény.

Kraft előbb ártatlannak vallotta magát, majd bocsánatot kért 

Az ügyben, február 28-án a bíróság előtt, ügyvédjén keresztül ártatlannak vallotta magát a prostitúció támogatásának vádjában a bostoni milliárdos, egyben kérvényezte, hogy ne esküdtszék tárgyalja az ügyét.

Ekkor a nyilvánosságra hozott ügyiratból azt lehetett tudni, hogy a floridai rendőrség bizonyítékai szerint Robert Kraftot január 19-én a sofőrje tette ki a megfigyelt masszázsszalonnál, ahol a videokamerák rögzítették, hogy szexuális cselekményt folytatott, majd meghatározhatatlan mennyiségű készpénzt adott át a szalon alkalmazottainak.

Ezt követően ismét feltűnt a felvételeken, amikor 17 óra elteltével visszatért, újból sofőr fuvarozta az Orchids of Asiához, és újból pénzért vett szexuális szolgáltatásokat. A második alkalommal az ügyészség szerint az is látható a videón, hogy száz dollárnál többet fizetett.

063_148209639.jpg Kraft és a nála 39 évvel fiatalabb barátnője, Ricki Noel Lander 2012-ben. Fotó: Europress/AFP

Hosszas hallgatás után végül márciusban szólalt meg Robert Kraft maga is az ügyben, ekkor arról beszélt, hogy sajnálja, hogy megbántotta a családtagjait, a munkatársait és a rajongókat, valamit azt is, hogy csalódást okozott nekik.

„Egész életem során mindig igyekeztem helyesen cselekedni. Más emberekkel szemben tiszteletlenül viselkedni az a legutolsó dolog, amit valaha is tenni akartam.  Rendkívül tisztelem a nőket, hiszen a világ legcsodásabb nője, életem szerelme, akit szerencsés vagyok, hogy 50 éven keresztül a társamnak nevezhettem, formálta a lelkemet, és a moralitásomat is” – mondta akkor a 2011-ben petefészekrákban elhunyt felségére utalva, akit a New England csapata 2011-ben egy szezonon keresztül gyászolt.

Kraft továbbá arról is beszélt, hogy továbbra is szeretne pozitív változást hozni a világba, és hogy reméli, hogy a szávainál hangosabban beszélnek tettei. Ennek tükrében nem mutat túl fényesen, hogy azzal nyerné meg a bírósági ügyét, hogy az ellene szóló bizonyítékokat semmisítettné meg.

És ezen a ponton kell egy picit a jog útvesztőjébe merészkednie annak az egyszeri halandónak is, aki szeretné megérteni, hol tart most az ügy, és miért lehet, hogy nem számít majd az sem, ha tényleg Kraft látható a rendőrségi felvételeken és ha tényleg fizetett prostituáltaknak.

Hiába bűnös Kraft, ha törvénytelen úton szerzett erről tudomást a nyomozás

Robert Kraft ellen (aki egyelőre úgy tűnik, nem tartozott a nyomozás legfontosabb célszemélyei közé) tehát hivatalosan 'prostitúció támogatása miatt emeltek vádat', vagyis nem kerített és nem vett részt az emberkereskedelem megszervezésében sem, de az ügyészség szerint bizonyítható, hogy illegális szexuális szolgáltatásokért fizetett.

Ez pedig kulcsfontosságú, hiszen a legfrissebb hírek szerint a milliárdos csapattulajdonos ügyvédéi egyelőre erre építik a jogi védelmet.

Szexért fizetni ugyanis az USA-ban nem minősül súlyos bűncselekménynek, csak szabálysértésnek, márpedig titkos kamerákkal kizárólag olyan gyanúsítottakról lehetne videófelvételeket készíteni, akiket súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak. Mindenki mást, még a kisebb szabálysértések elkövetőit is, alkotmányos jogok védenek ettől, állítják Kraft védői egy most benyújtott 92 oldalas bírósági anyagban.  Ebben a dokumentumban térneki ki arra is, hogy a videómegfigyelés Kraft esetében nem csak alkotmánysértő, de jogellenes is. A Pats tulajának jogászai szerint ugyanis a rendőrség hamis bizonyítékok bemutatásával szerzett házkutatási parancsot és így tudott titokban videokamerákat elhelyezni a masszázsszalonban.

„A rendőrség válogatás nélkül fordult a kémkedés legdrámaibb és leginkább támadó jellegű eszközeihez” - olvasható a beadványban, amit a Jack Goldberger, William Burck és Alex Spiro nevével fémjelzett védelem benyújtott.

A sztárjogászok tehát azzal próbálnak meg érvelni, hogy a szexért állítólag fizető Kraft hiába került bele egy olyan nyomozás látóterébe, amelyben súlyos bűncselekmények felderítése volt a cél, nem lehetett volna áldozata ilyen szintű titkos megfigyelésnek az alapján sem, amit most igyekeznek rábizonyítani. Amerikában minden jogellenesen megszerzett bizonyíték a mérgezett fa gyümölcsének számít, ez azt jeleni, hogy a sem az ügyészség, sem a védelem nem használhatja fel azokat az információkat, amelyeket eleve nem szerezhetett volna meg törvényes úton.

RK_1.jpg Fotó: Europress/AFP

Ha az indítvány sikerrel jár, és kizárják a bizonyítékok közül a Kraftról készül videofelvételeket, akkor szinte biztos, hogy a bíróság ejti az ügyet, vagyis Kraft ügyvédéinek az a célja, hogy ne tárgyaláson, a milliárdos ártatlanságát bizonyítva kelljen nyerniük. Ráadásul, egy ilyen döntés azt is eredményezné, hogy az ügy másik 24, Krafthoz hasonló vádlottja is menekülhetne meg anélkül, hogy bíróság elé állnának.

Ha mégis tárgyalásra kerül az ügy, akkor maximum egy éves börtönbüntetéssel kellene szembenéznie a New England tulajának, de nagy valószínűséggel 100 óra közmunkával, 5000 dollár bírsággal és egy, a prostitúció veszélyeiről tartott képzés elvégzésével is megúszhatná az ügyet. 

részben via The Guardian

Hozzászólások