NFL - A Patriots onnan is visszajött, ahonnan már nem lehet
A Patriots onnan is visszajött, ahonnan már nem lehet
Fotó: Europress/AFP

A Patriots onnan is visszajött, ahonnan már nem lehet

Németh DánielNémeth Dániel
2017/02/06 09:30

A New England Patriots 25 pontos hátrányból fordítva minden idők első hosszabbítással zárult Super Bowlján 34-28-ra legyőzte az Atlanta Falcons együttesét a profi amerikaifutball-liga (NFL) vasárnapi nagydöntőjében.

Egészen valószínűtlen forgatókönyv szerint zajlott a magyar idő szerint hétfő hajnalban kezdődő Super Bowl. Mert mégis ki hitte volna, hogy gyakorlatilag lenullázza a Falcons védelem az első félidőben Tom Bradyéket? Ki gondolta volna, hogy még kiütéses vereség is kinézett a Patriotsnak? És ki gondolta volna, hogy 25 pontos hátrányból is lehet visszaút a szezon legfontosabb mérkőzésén?

Az egyáltalán nem volt váratlan, hogy az első negyedet óvatosan kezdték a felek, az Atlanta többnyire futtatta a labdát, de hiába volt Freemannek több nagy játéka is, pontot ez sem ért. Ugyanakkor a Pats támadósora sem mutatott több életjelet, egyértelműen a védelmek uralták a mérkőzést. A második negyedben aztán ritmust váltott a Falcons, Ryan többször is kiváló passzal találta meg az egyébként zseniálisan játszó Julio Jonest, és egy kétperces drive végén Devonta Freeman a vezetést is megszerezte az Atlantának.

A mérkőzés innen indult csak be igazán, de az meglepő volt, mennyire hatékonyan védekezett a Falcons. Kétszer is kulcsfontosságú pillanatban szereztek labdát - előbb Blount kezéből ütötték ki a disznóbőrt, majd a félidő végén Robert Alford halászott le egy pocsék Brady passzt, és egy 82 yardos sprint után vissza is hordta a labdát. A két labdaszerzést 14 ponttal büntette az Atlanta - a fumble után Ryan vezetett egy 62 yardos támadósorozatot, aminek a végén Austin Hoopert találta meg az endzone-ban. A negyed hajrájában ugyan a New England is feliratkozott a táblára, de csak egy hárompontos jött össze.

Félidei koncertet követően is a Falcons percei következtek. Az első támadósorozat ugyan sikertelenül zárult, de egy jó védekezés után hamar visszakerült a labda Ryan kezébe. Az ihletett formában lévő irányító nem is habozott, 85 yardos támadást vezetett, végül Tevin Colemannek is kiosztott egy TD-t, ezzel 28-3-ra vezetett Dan Quinn csapata. A Patriots helyzete teljesen reménytelennek tűnt, a Super Bowlok történetében soha nem fordult elő, hogy egy csapat ilyen hátrányból is nyerni tudott volna. Ami azt illeti: ezt megelőzően maximum 10 pontos hátrányt tudtak csak ledolgozni a csapatok.

A bostoni csapat azért megkezdte a felzárkózást és egyre több életjelet mutatott a támadósor, de a kulcs alighanem az volt, hogy sikerült megállítani az Atlanta félelmetes gépezetét, ebből is a labdaszerzést kell kiemelni. Freeman csúnyán bealudt az egyik blokknál, Ryan kezéből pedig kiütötték a labdát. A New England remek mezőnypozícióból indulhatott, a lehetőséggel pedig élni tudott Brady, aki Amendolát találta meg TD-passzal, majd a kétpontos is sikerült, így már egy labdabirtokláson belül volt a Patriots.

Ekkor már lehetett érezni, hogy veszélyben van a Falcons győzelme, de a sorsuk a saját kezükben volt. És úgy tűnt, nem zavarta meg a csapatot a Pats feltámadása. Freeman és különösen Julio Jones nagy játékainak köszönhetően hamar mezőnygól-pozícióig jutott a Falcons, egy sikeres hárompontossal pedig gyakorlatilag ledolgozhatatlan előnyre tettek volna szert. Csakhogy két jelentős hibát is elkövettek a támadók, előbb Ryant sackelték, majd egy holding miatt a saját térfelére szorult a csapat, így puntra kényszerültek. Ezt alighanem a Super Bowl történetének legérdekesebb drive-ja követte, ahol a Falcons védők több Brady passzt is lehalászhattak volna, de az interception nem jött össze, sőt Julian Edelman még egészen lehetetlen helyzetben is összeszedte valahogy a labdát. A lendületben lévő New England TD-vel zárta az akciót, majd a kétpontos is sikerrel zárult, vagyis kiegyenlítettek. Jöhetett a hosszabbítás, először a Super Bowl történetében.

A pénzfeldobásból a Patriots jött ki győztesen, ők vezethették az első támadást. Innen már nem engedték ki a kezükből a mérkőzést, miután újabb touchdownnal fejezték be a támadást, nem adtak esélyt Ryannek a támadásra, így hiába az elképesztő, 140 feletti irányítómutatója a 2016-os MVP-nek, a Falcons végül elveszítette a mérkőzést.

A mérkőzés legjobbjának megválasztott Tom Brady 466 passzolt yardig jutott - ez természetesen újabb Super Bowl rekord - és pályafutása ötödik gyűrűjét érte el, ezzel az irányítók között nincs sikeresebb nála, és minden bizonnyal jó időre értelmetlenné tette a minden idők legjobb irányítójáról szóló vitákat.

Super Bowl LI:

New England Patriots-Atlanta Falcons 34-28 (0-0, 3-21, 6-7, 19-0, 6-0) - hosszabbítás után

Hozzászólások