NFL - A Patriots elképesztő üzletet csinált Blounttal
A Patriots elképesztő üzletet csinált Blounttal
Fotó: Europress/AFP

A Patriots elképesztő üzletet csinált Blounttal

Németh DánielNémeth Dániel
2017/01/13 21:51

LeGarrette Blount karrierje legjobb szezonját produkálva, 18TD-t ért el a Patriots színeiben, ezzel ő futotta a legtöbb hatpontost az NFL 2016-os alapszakaszában. Tette mindezt nevetségesen alacsony fizetésért.

2016 áprilisában LeGarrette Blount a maga 29 évével szinte már őskövületnek számított a posztján. Épp abból a csípősérülésből lábadozott, ami miatt a 2015-ös idényét idő előtt kénytelen volt befejezni. Hat hét telt el az NFL szabadügynök időszakából, a szolgálatai iránt minimális volt az érdeklődés.

Ezért aztán Blount egy évre aláírt a New England Patriotshoz, elfogadta a nem garantált veteránminimumnak megfelelő 760 ezer dolláros szerződést. A Patriots ezen kívül egy 100 ezer dolláros aláírási bónuszt, 40 ezer dolláros edzésbónuszt ajánlott fel, illetve 6250 dollár járt neki minden keretben eltöltött hét után.

Ezt összeadva Blount maximum 1 millió dollárt kereshetett 2016-ban, amivel csupán a 46. legjobban fizetett futó volt az NFL-ben. Figyelembe véve az idei szezonját, aligha lövünk mellé, ha azt állítjuk, ő lett idei szezon legértékesebb veterán játékosa, de még az NFL történetében is a legjobbak közé került.

Blount lejátszotta mind a 16 mérkőzést a szezonban - karrierje során ez másodszorra fordult elő - és egészségesen várja a Houston Texans elleni rájátszást. A 18 futott touchdown mellett karriercsúcsot jelentő 299 labdacipelést kapott, ezzel 1161 yardot termelt csapatának. Nagy szerepe volt abban, hogy a New England támadójátéka sokkal kiegyensúlyozottabb lett: futásban a hetedik, passzolásban a negyedik legjobb teljesítményt nyújtották.

Az NFL-ben két szakasza van a szerződéseknek. Az újoncoknak igazából nincs nagy mozgásterük az első három évben, legtöbben pedig a negyedik szezonig nem is kapnak újat. Tulajdonképpen ár-érték arányban mindig a fiatal, újonc szerződésüket töltő játékosok a legjobbak.

A veterán játékosok értéke sok tényezőn múlik, például a posztján lévő többi szerződés, várható teljesítmény és persze a képességeken. Rengeteg olyan esetről tudunk, amikor a szabadügynök igazolások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A Houston Texans irányítója, Brock Osweiler például 21 millió dollárt kapott az idei évre, amihez 2017-ben további 16 milliónyi garantált pénzt kap. Ugyanakkor vannak arra is példák szép számmal, hogy egy nagyra értékelt veterán játékos megszolgálja a bérét, például a hihetetlenül domináns Kelechi Osemele - akit az Oakland Raiders a liga legjobban fizetett guardjává tett (12,7 millió 2016-ban és további 12,7 millió 2017-ben).

Az olcsó veteránokra azonban kevés figyelem irányul.

A Blountnál több pénzt kereső 45 running back közül hat olyan veterán játékos volt, akik csupán egyéves kontraktust kaptak.

  • Darren Sproles, Philadelphia Eagles (4 millió$)
  • Zach Line, Minnesota Vikings (1,67 millió$)
  • Benny Cunningham, Los Angeles Rams (1,67 millió$)
  • Chris Johnson, Arizona Cardinals (1,5 millió$)
  • Reggie Bush, Buffalo Bills (1,5 millió$)
  • Lance Dunbar, Dallas Cowboys (1,25 millió$)

Ők összesen 677 yardot és 7TD-t értek el 2016-ban.

Az tehát egyértelmű, hogy Blount fizetésével arányos produktivitást egyetlen veterán szabadügynök sem produkált ebben a szezonban, így adja magát a kérdés: volt nála valaha is jobb?

Ez persze trükkös kérdés, mert a különböző érák fizetéseit nehéz összehasonlítani, ahogyan a különböző posztokon nyújtott teljesítmény tekintetében sincsenek biztos alapjaink.

Viszonylag kevés játékos jöhet szóba. Egyik lehetőség Priest Holmes, aki relatíve alacsony összegért írt alá 2001-ben a Kansas Cityvel, miután elhagyta a Baltimore Ravenst. A kiváló futó három egymást követő szezonban is 1000 yard felett futott, 2003-ban pedig 27 TD-t ért el. Fizetése körülbelül 2,5 millió dollár lehetett évente.

Szóba jöhet még egy másik Patriots játékos, Randy Moss, aki két karriergyilkos Raidersben töltött év után egy éves szerződést kötött a New Englanddel, mindösszesen három millió dollár értékben. Moss karrierje legjobb évét zárta, 98 passzt kapott el, 1493 yardot hozott és 23 TD-t szerzett, ami azóta is szezoncsúcsnak számít.

Irányítók között ár-érték arányban Trent Dilfernél nehéz jobbat találni. A játékos 2000-ben kötött szerződést a Ravensszel, csereirányítóknak járó, 1 millió dolláros fizetésért. Nyolc mérkőzésen kezdett - és Super Bowlt is nyert a csapattal. Érdemes ugyanakkor figyelembe venni, hogy akkoriban jóval kevesebb fizetést kaptak a játékosok, a fizetési sapka 62,1 millió dollár volt. Ma ennél 150%-kal nagyobb mozgástere van a csapatoknak, 155,27 millió dollárral gazdálkodhatnak.

Az ESPN üzletekkel kapcsolatos elemzője, Andrew Brandt más megközelítést javasol, szerinte Blountot nem lehet a csapatának legjobb szerződéssel rendelkező játékosaként kezelni, mivel ez a cím mindenképpen Tom Bradyt illeti, aki 2016-ban is MVP-szintű szezont produkált. Fizetése évente 14,4 millió dollár lesz 2015 és 2018 között, aminél a piacon alsó hangon 40%-kal többet kaphatna.

Akárhogy is nézzük, nincs sok példa az NFL történetében olyan szerencsés üzletre, mint amit a Patriots Blounttal kötött a mostani szezonban. A játékos karrierje legjobb évében van, az NFL egyik legfontosabb játékosa volt a szezonban és mindezért a lehető legkevesebb pénzt fizették neki.

Kevin Seifert/ESPN

Hozzászólások