NFL - A két legjobb csapat találkozik a Super Bowlban
A két legjobb csapat találkozik a Super Bowlban
Grafika: ESPN

A két legjobb csapat találkozik a Super Bowlban


2017/01/23 11:01

Vártuk a nagy csatákat, de csak nem jöttek.

Előbb az NFC-ben rendezett mészárlást az ezerfejű szörny, azaz az Atlanta Falcons támadógépezete. A szerencsétlen áldozat a Green Bay Packers védelme volt, amely semmiféle ellenállást nem tudott tanúsítani a vélhetően alapszakasz MVP-címet nyerő Matt Ryan vezette offense ellen.

Matty Ice összesen 392 yardot passzolt 8 különböző elkapónak. Julio Jones akkor és ott égette szénné a Packers védelmét, amikor és ahol akarta (9 elkapás, 180 yard, 2 TD), LaDarius Guntert, a Sajtfejűek cornerbackje úgy nézett ki a pályán, mintha egy óvodás üldözné az ellenfél játékosait. Se pass rush, se secondary, se semmi más nem működött a Packersnél, így az Atlantának az is belefért, hogy a futójáték ezen az estén halovány volt.

Amellett, hogy a Packs védelme nem volt a helyzet magaslatán, a támadósoruk sem volt a legjobb. Rodgers jól játszott, de nem földöntúli módon, ez pedig sejtettük, hogy nem lesz elég. Nem is volt, ráadásul a Packers kulcsszituációkban vesztett labdákat, az elkapók rengetegszer elejtették a bogyót, ami végzetesnek bizonyult. Már az első félidőben 24-0 volt a hazaiaknak, utána még 31-0-ra is vezettek, mielőtt Rodgersék egyáltalán feliratkoztak a táblára.

Az Atlanta teljesen megérdemelten nyerte meg az NFC-t, egész szezonban - néhány kivételtől eltekintve - dominálták a meccseiket. Nem lesznek esélytelenek a Super Bowlban sem.

ne_pit

Fotó: Europress/AFP

A másik oldalon is nagy meccset vártunk, és ebből sem lett semmi. A Patriots végig kontrollálta az órát, a pályát, a Steelers futásait. Tom Brady, a másik MVP-jelölt a Texans elleni gyengébb teljesítményét minden idők egyik legjobb saját playoff-meccsével feledtette (384 yard, 3 TD), ő kilenc különböző játékosának adott jó passzt.

Elkapói közül a múlt héten nyerő embernek bizonyuló Deion Lewis ezúttal alig csinált valamit (2 elkapás 8 yardért, 6 futás 11 yardért), viszont Chris Hogan és Julian Edelman együtt 298 yardot szerzett, ami minden idők legtöbbje egy elkapóduótól konferenciadöntőn. Ez az igazán félelmetes a Patriotsban, hogy tele van nyerőemberekkel: ha a Super Bowlban megfogják ezt a két elkapót, akkor ott lesz Lewis, James White, LeGarrette Blount, Martellus Bennett, Danny Amendola, vagy éppen Malcolm Mitchell, akiknek mind-mind döntöttek már el meccset ebben a szezonban.

A Patriots védelme, amelyet rengeteg kritika ért amiatt, hogy csak azért tűnik jónak, mert gyenge ellenfelekkel találkozott, megint bizonyított: egy interception,egy kierőszakolt fumble a mérlegük, 54 futott yardig jutottak a Steelers futói, Antonio Brown ugyan összeszorgoskodott 77 elkapott yardot, de aki látta a meccset, az tudja, AB nem volt tényező. Az pedig ismét bebizonyosodott, milyen fontos a rájátszásban a hazai pálya.

Néhány adat: ez lesz a Patriots 9. Super Bowlja, Tom Brady és Bill Belichick pedig a hetedik döntőjükre készülnek - mind a három rekord. Ez volt a Brady-Belichick páros 206. közös győzelme az NFL-ben, az aktív tandemek közül a második helyen Tomlin és Roethlisberger áll - 102 győzelemmel. Félelmetes, Bill Belichick mekkora edzője ennek a sportágnak.

Egyelőre Super Bowl-jóslatokba nem bocsátkoznánk, mindenesetre elnézve a két csapat támadóinak a formáját, nagy valószínűséggel az az együttes lesz a bajnok a szezon végén, amelyiknek védelme hatékonyabban fogja megállítani, vagy legalább lelassítani az ellenfelet Houstonban, február 5-én.

NFL, RÁJÁTSZÁS, KONFERENCIADÖNTŐK
Atlanta Falcons - Green Bay Packers 44-21
New England Patriots - Pittsburgh Steelers 36-17

Hozzászólások