NFL - A főcsoportdöntő a tét a NFL rájátszásában
A főcsoportdöntő a tét a NFL rájátszásában
Fotó: Europress/AFP

A főcsoportdöntő a tét a NFL rájátszásában

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/12 20:38

A hétvégén rendezik a főcsoport elődöntőket az amerikai futball-ligában (NFL). Bemutatjuk mindegyik mérkőzés résztvevőit, és az esetleges kulcstényezőket, amelyeket érdemes lesz figyelni a találkozókon.

Kansas City Chiefs-Indianapolis Colts, szombat 22:35

A Kansas City végzett az AFC 1. helyén az alapszakaszban, vagyis győzelem esetén a főcsoportdöntőt is hazai pályán játszanák, ami óriási előny, figyelembe véve, hogy a Chiefs drukkerei az egyik leghangosabbak az egész ligában.

Mérkőzés kulcsai lehetnek:

A Coltsé a liga egyik legjobb védelme 3. kísérletek mögött a vörös zónában, ami az egyik legfontosabb statisztika az NFL-ben. A playoffban az ún. négypontos játékok döntenek általában, vagyis amikor 3. kísérlettel próbálkozik a csapat, sikerül-e touchdownt szereznie, vagy mezőnygólt kénytelen rúgni 4. kísérletre. A Colts offense-e ugyanebben a mutatóban is jó, vagyis sokszor szerez touchdownt vagy first downt az Indy field goal helyett, amikor Andrew Luckéknál van a labda.

Aggasztó lehet a vendégeknek, hogy Luck karrierje során 1-4-es mérleggel áll, amikor 5 Celsius-fok alatti a hőmérséklet a mérkőzésen, és csak 6,3 yardot átlagol passzkísérletenként. A mérkőzésre fagypont alatti hőmérséklet várható, és nincs kizárva a havazás esélye sem. Mivel a Colts dome-ban játssza hazai meccseit, igazi képet a csapat valós erejéről az idegenbeli meccsek mutatnak. A Colts idén 12 meccset játszott fedett pályán, amely görbe tükröt tarthat elénk a csapat teljesítményét illetően.

A vendégek egyik erőssége a védőfal, amely viszont nagyon gyengén passzblokkoló támadófalak ellen játszott az utóbbi időben, s mivel a Chiefs-é az 5. legjobban passzblokkoló fal a ligában, komolyabb kihívás vár a Coltsra, mint az utóbbi időben.

Azonban a Chiefs nagyon gyenge a futás ellen, a Colts támadófala pedig kiváló, ami lehetőséget teremt Patrick Mahomes pályán kívül tartásán, és ha a Colts jól menedzseli az órát, és mezőnygólok helyett touchdownokat szerez, meglepetést okozhat.

A Chiefs mellett elég annyit megemlíteni, hogy Patrick Mahomes MVP-ként első teljes szezonjában a liga legjobbjai közé emelkedett, a Chiefs offense pedig a legjobb a ligában.

patrick mahomes.jpg Fotó: Europress/AFP

Nagyon nehezen tippelhető meccs, mert mindegyik csapat mellett és ellen is szólnak olyan érvek, amelyekkel meccseket lehet nyerni vagy veszíteni.

Los Angeles Rams-Dallas Cowboys vasárnap 02:15

A Rams a liga egyik legjobb csapata az utóbbi két év alapján az alapszakaszban, mindenki imádja fiatal edzőjüket, Sean McVayt, és minden új edzőt kereső csapat McVayhez kötődő embert keres, ami egy nevetséges tendencia ligaszerte.

Mérkőzés kulcsai lehetnek:

Jared Goff szereplése döntheti el a meccset. Goff szeptemberben 10,5 yardot átlagolt passzkísérletenként, azonban decemberre ez 6,3-re csökkent, ahogy a 10TD-2INT-es mutatója is 6TD-6INT-re romlott. Amikor a Rams támadófala nem tudja megvédeni Goffot, Goff szenved, ahogy ezt decemberben is láthattuk.

A Dallas védelme kiegyensúlyozatlan, egyik héten tönkreteszik a New Orleans támadóit, majd a következő meccseken alulteljesítenek a Tampa Bay és a New York Giants ellen. A Dallas front 7-je nagyon jó, de muszáj megverniük a Rams támadófalát, mert a defensive back-ek nem tudják megfogni az ellenfelek elkapóit.

A Dallas számára Ezekiel Elliott a kulcsfigura. Több elkapója is sérült a vendégeknek, ezért Amari Cooper játéka nagyon fontos lesz Marcus Peters ellen, de Cooperen kívül nem nagyon maradt veszélyes elkapója a Cowboysnak, ezért Elliott könnyedén kaphat 40 labdaérintést a meccsen. (Elliott a liga egyik legjobb futójának számít)

Ezt elősegítheti, hogy a Rams védőfala nagyon gyenge a futás ellen, amikor pedig a Rams a liga kilenc legjobb futócsapatainak egyikével játszik, 0-3 a mérlegük, miközben a Dallas 6-1-el áll olyan csapatok ellen, amelyek futás elleni védelme a 12 legrosszabb csapat között van.

A Dallas passzblokkolása azonban gyenge, márpedig Aaron Donald játéka meghatározhatja Dak Prescott zsebben nyújtott teljesítményét, a Cowboys pedig szenvedni fog, ha sok negatív yardos játékot hoznak össze.

 Elliott lehet a kulcsember a Dallas számáraElliott lehet a kulcsember a Dallas számára Fotó: Europress/AFP

New England Patriots-Los Angeles Chargers, vasárnap 19:05

A Patriots egyetlen csapatként a ligában veretlen hazai pályán (32 pontot átlagolnak), a Chargers pedig a liga legjobb idegenbeli csapata. A mérkőzésen -4 fok körüli hőmérséklet várható, ami a los angeles-i csapat számára hátrányt jelent, hiszen nem szoktak ilyen körülmények között edzeni, ellentétben a hazaiakkal.

Mérkőzés kulcsai lehetnek:

Philip Rivers idén kiváló szezont futott, ám legutóbbi meccsein csak 6,4 yardot átlagol kísérletenként, 3 touchdown mellett 5 interceptiont jegyez, és a futásonkénti 3,6 szerzett yard is elég gyengének számít a csapat részéről.

Josh McDaniels Patriots offensive coordinator az évek során kiválóan támadta azt a fajta védelmet, amelyet a Seattle-től láthattunk az utóbbi 6-7 évben (Gus Bradley védőkoordinátor dolgozott Seattle-ben). Ehhez laterális útvonalak megfutása szükséges az elkapóktól, Tom Brady gyorsan megszabadul a labdáktól, és jó munkát végeznek a kiváló passzsiettetők megállításában, amire most is szükség lesz, hiszen Joey Bosa és Melvin Ingram ligaelit játékosnak számítanak.

A Chargers számára hátrány a nyugati parti idő szerint 10 órakor kezdődő meccs, hiszen a szervezetük nem ehhez van szokva, bár az előző héten Baltimore-ban is ekkor játszottak a los angeles-iek.

Melvin Gordon futó mindkét térde sérült, ám így is játszani fog, de kérdés, hogy a hideg, esetleg havas pályán hogyan működnek majd Gordon térdei.

A Patriots hazai pályán mutatta idén a szebbik arcát, és a Gillette Stadion a legbevehetetlenebb az utóbbi két évtizedben. Az egész amerikai média várja a Patriots-dinasztia végét, nem volt még egy ekkora csapat, amely ekkora gyűlölettel találkozott volna a szurkolók és egyes médium irányából, de amikor az emberek nem értenek valamit, pszichológiailag bizonyított, hogy azt el kezdik utálni.

Ettől függetlenül, elég nehéz minden idők legjobb edzője és minden idők legjobb játékosa ellen tippelni a rájátszásban.

brady-bill.jpg Fotó: Europress/AFP

New Orleans Saints-Philadelphia Eagles, vasárnap 22:40

Ez az egyetlen mérkőzés, amely párosítást már megrendeztek az alapszakaszban, akkor a Saints 48-7-re legázolta a bajnoki címvédőt. Azonban azóta sok víz lefolyt a Delaware folyón.

Carson Wentz helyett ismét Nick Foles irányít, Alshon Jeffrey ismét jól játszik, de az igazi különbséget a védelem játéka jelenti. A szezon hajrájában 10 labdát szerzett a védelem, csak 27 percet tölt a pályán átlagban, a 3. kísérletek mögött pedig csak 32%-ban engednek csak first downt.

A 48-7-es vereség során még nem találta magát az Eagles offense, az újonnan érkezett Golden Tate beépítése még csak kezdeti fázisban volt, amely azóta viszont végbement.

Az NFC első kiemeltje a Saints, és Drew Brees varázslatos játéka, valamint a védelem nem sok pontot engedő képessége miatt ismét reális célkitűzés a Super Bowl megnyerése.

Nagyon nehéz lesz megfogni Mark Ingram és Alvin Kamara futókat, valamint Michael Thomas elkapót a vendégek számára. Mivel a meccset fedett pályán rendezik meg, ezért a támadósorok könnyebben tudják kivitelezni előírt feladataikat semleges körülmények között, a Saints szurkolói pedig mindig komoly előnyt biztosítanak a hazai csapat számára.

 Drew BreesDrew Brees Fotó: Europress/AFP

Ez a hétvége talán a legizgalmasabb az NFL-szerelmesei számára, hiszen 4 óriási téttel bíró mérkőzésre kerül sor, a hétvége két napján igazságos elosztásban.

Hozzászólások