NFL - 19 rekord, ami még ebben a szezonban megdőlhet az NFL-ben
19 rekord, ami még ebben a szezonban megdőlhet az NFL-ben
Fotó: Europress/AFP

19 rekord, ami még ebben a szezonban megdőlhet az NFL-ben

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/08 19:47
Már csak négy forduló van hátra az NFL 2019-es szezonjának alapszakaszából, vagyis egyre élesebb a verseny a csapatok között. Bár a rájátszás-küzdelem ezúttal a szokottnál kevesebb izgalmat ígér, számos rekord - legyen szó pozitívról vagy negatívról - elérhető közelségben van. Ezek közül válogattunk ki 19-et a USA Today cikke nyomán.

Azok, akik rendszeresen követik az NFL-t, aligha lepődnek meg azon, hogy Lamar Jackson, a Baltimore Ravens fantasztikus formában lévő irányítója több nagy - elsősorban futással kapcsolatos - rekordot is megdönthet a hátralévő mérkőzéseken. Tovább írhatja a liga történetét Tom Brady és Drew Brees is, többek között Peyton Manning rekordját átadva a múltnak. Jameis Winston és Kyle Allen ugyanakkor minden bizonnyal szívesen lemondana a negatív rekordok jelentette kétes hírnévről. 

1. A legtöbb irányító által futott yard (szezon)

Lamar Jackson az utóbbi hetekben mutatott formájával az MVP-cím legfőbb várományosává lépett elő. Az irányító passzjátékát sokan kritizálták a 2018-as draft előtt, de ebben a szezonban bizonyította, nincs mitől tartani. Földön pedig messze ő a legveszélyesebb irányító a ligában, olyannyira, hogy minden bizonnyal megdönti Michael Vick 2006-ban felállított 1039 futott yardos rekordját. Ehhez mindössze 63-at kellene hozzácsapnia a következő négy meccsen, ami eddigi produktivitását elnézve nem tűnik nehéz feladatnak.

2. Az első irányító, aki 3000 passzolt yarddal és 1000 futott yarddal zár

Újabb rekord, amit a Baltimore Ravens irányítója valószínűleg meg fog dönteni 2019-ben. Futott yardok tekintetében 23-ra van szüksége, míg a levegőben 468 yard választja el a 3000-es határtól. Ezzel máris kiemelkedik a futóirányítók közül, Vick például a legproduktívabb futós szezonjában csak 2474 yardot passzolt. A Jackson vezette Ravens ebben az idényben még találkozik a Buffalóval, a New York Jetsszel, a Clevelanddel és a Pittsburgh-gel, ezek közül talán leginkább a Jets védelmét szórhatja meg a kiváló QB.

063_1191689420.jpg Fotó: Europress/AFP

3. A legtöbb tökéletes irányítómutatóval lehozott mérkőzés

Két irányító van az NFL történetében, aki egy idényen belül többször is el tudta érni a tökéletes, 158,3-as irányítómutatót: Ben Roethlisberger és Lamar Jackson. Háromszor eddig egyetlen játékos sem tudta megcsinálni, Jacksonnak viszont lesz még négy esélye, hogy történelmet írjon. Hozzá kell azonban tennünk, hogy az irányító a szezon előtt biztos 1/1-esnek tartott Miami Dolphins és az első választás jogát valószínűleg behúzó Cincinnati Bengals pocsék védelmét tudta szétszedni levegőben, ennyire gyenge csapatokkal pedig már nem találkozik.

4. Az első támadósor, amely legalább 200 passzolt és futott yardot átlagol

Manapság a támadójáték egyre inkább az irányítók, vagyis a passzjáték köré épül az NFL-ben. Ebből a sorból valamelyest kilóg a tökéletesen balanszírozott támadósorral menetelő Baltimore Ravens, amely történelmet írhat, ha ilyen ütemben termeli a yardokat a földön és a levegőben. 12 mérkőzés után 213 passzolt és 208 futott yard a Hollók átlaga, és amennyiben sikerülne ezt tartani az idény végéig, az új rekord lenne a liga 100 éves történetében. Ezen a téren sem feltétlenül fogadnánk Lamar Jacksonék ellen.

5. A legtöbb passzolt touchdown (karrier)

Brett Favre hosszú évekig dominálta a ligát a passzolt TD-k tekintetében, végül 508-cal fejezte be elképesztő pályafutását. Peyton Manning 2014-ben megdöntötte a rekordot, elsősége azonban már egészen biztosan nem tart sokáig, ott lohol a nyomában Tom Brady és Drew Brees is. Bradyt négy, Breest hét touchdown választja el a rekordtól, és ha mindketten egészségesek maradnak, december végéig maguk mögé utasíthatják a Colts és a Broncos egykori klasszisát. Talán inkább csak az a kérdés, melyikük áll majd az élen az alapszakasz zárultával.

6. Legtöbb passzkísérlet

Nem a legszexibb statisztika az egyszer biztos, ráadásul nem is túl valószínű, hogy 2019-ben sikerül megdönteni. Drew Brees elérhető közelségben van a jelenleg első helyen álló Brett Favre-hoz képest (147), ám ez is azt jelenti, hogy a New Orleans Saints irányítójának meccsenként 37-szer kellene passzolnia az idény hátralévő részében, hogy átadja a múltnak a rekordot. Ha Brees jövőre is vállalja a játékot, csak idő kérdése, mikor áll az élre, ebben az idényben azonban valószínűtlen, hogy kiteszik ekkora terhelésnek.

063_1192704794.jpg Fotó: Europress/AFP

7. Passzpontosság

Ezt a díjat akár el is lehetne nevezni Drew Breesről, mivel már jelenleg is ő számít a valaha volt legpontosabb irányítónak. Az irányítóklasszis az idei teljesítményével sincs messze eddigi legjobbjától: 2018-ban passzainak 74,5%-ból elkapás lett, jelenleg 73,8%-os hatékonysággal teljesít. Ezt a rekordot egyébként zsinórban harmadik alkalommal dönthetné meg, 2017-ig csak 71,2%-kal tartotta ezt a rekordot. Brees mögött ebben az idényben a Titansnél újjászülető Ryan Tannehill (72,7%) teljesít a legjobban.

8. Legtöbb Pro Bowl-jelölés

Tom Bradyt pályafutása során 14 alkalommal jelölték Pro Bowl-ra, Manninghez, Tony Gonzalezhez, Bruce Matthews-hoz és Merlin Olsenhez hasonlóan. Jelenleg együtt tartják a rekordot, vagyis, ha minden idők legjobb irányítóját ebben az idényben is beválogatnák az év végi gálameccsre, akkor egyedül állna a lista élén. Nagy jelentősége mondjuk nincs, Brady eddig csak kétszer utazott el a Pro Bowlra, általában talál valami kibúvót, ami nem ritkán maga a Super Bowl volt.

9. Legtöbb elkapás egy szezonon belül

Michael Thomas talán a liga legmegbízhatóbb célpontja, ebben a szezonban ráadásul az sem vetette vissza a produktivitását, hogy Brees öt meccset kihagyott ujjsérülés miatt. Thomas 12 meccs alatt 110 elkapást mutatott be, és ha ilyen ütemben fejezné be az évet, akkor 147-nél állna meg a mutató. Ez új rekord lenne, a jelenlegit ugyanis Marvin Harrison tartja 2012-ből, amikor 143 sikeres elkapást mutatott be. A sorsolás mondjuk nem könnyíti a feladatát: sorban a 49ers, a Colts, a Titans és a Panthers következik.

10. Legtöbb futó által bemutatott elkapás

Christian McCaffrey 107-et mutatott be előző évben, ebben a szezonban pedig 33-at kellene, hogy megjavítsa tavalyi teljesítményét.

063_1191279815.jpg Fotó: Europress/AFP

11. Legtöbb scrimmage yard egy szezonon belül

McCaffrey elképesztő terhelést kapott ebben az évben, lényegében egymaga vitte a hátán a Carolina Panthers támadósorát. Sokáig az MVP-esélyesek között is számon tartották, azzal viszont, hogy csapata elveszítette az utolsó négy meccsét, végleg kiszállt az esélyesek közül. Az talán vigasztalhatná, ha 2500 yard fölé jutna az elkapásokat és a futásokat figyelembe véve, ez ugyanis csak Chris Johnsonnak sikerült tíz évvel ezelőtt. Acélos hajrára lenne szükség, a meglévő 1811 yardja mellé meccsenként 175-öt kellene átlagolnia.

12. Az első nyolc év alatt megszerzett alapszakasz-győzelem irányítótól

Jelenleg Brady őrzi ezt a rekordot, méghozzá úgy, hogy 2000-ben, újonc évében egyetlen mérkőzésen sem léphetett pályára kezdőként. Így is összehozott az első nyolc idényében 86 győzelmet - benne a 2007-es, tökéletes alapszakasszal - azonban hamarosan utolérhetik ebben a tekintetben. Russel Wilson jelenleg 85-38-1-es mérleggel áll, vagyis egyetlen mérkőzést kellene megnyernie a hátralévő négyből, hogy utolérje a New England Patriots klasszisát.

13. Legtöbb sack után veszített yard

David Carrt a 2002-es alapszakaszban 76 (!) alkalommal vitték földre, mégsem ő vezeti a listát sackek után veszített yardokban. 1986-ban Randall Cunningham az Eagles játékosaként 489 yardot bukott az ellenfél passzsiettetői által, és van egy irányító, aki átlagokat tekintve idén nagyon közel van ehhez a teljesítményhez. Ő nem más, mint Kyle Allen, a Carolina Panthers irányítója, aki 10 kezdőként lejátszott meccse alatt 39-szer került földre, ezekből 337 yardot bukott. Ilyen ütemben 472-nél állna meg, ami igen közel van Cunningham '86-os évéhez.

14. Legtöbb sack újonc játékostól

Nézzünk át a védők oldalára is, többen is pályáznak ugyanis a Szörny becenévre hallgató Jevon Kearse rekordjára. Kearse újoncként 14,5 sacket szerzett az 1999-es szezonban, és négy fordulóval a vége előtt három játékos is lőtávolban van. Josh Allen a Jacksonville Jaguars színeiben 9-nél jár, az 1/2-esként drafolt Nick Bosa 8-nál, míg az oaklandi Maxx Crosby 7,5-nél. Erős szezonhajrára lenne szükség mindegyik passzsiettetőtől, idei formájuk alapján azonban egyáltalán nem zárható ki, hogy ez összejön.

063_1183816770.jpg Fotó: Europress/AFP

15. Legtöbb dobott pick-six egy idényen belül

Jameis Winston valószínűleg az utolsó esélyt kapta meg azzal, hogy a támadóguru Bruce Arianst nevezték ki a Tampa Bay Buccaneers vezetőedzőjének. Az eladott labdák mindig is Winston gyenge pontjának számítottak, ám 2019-ben sikerült kimaxolni ebben a tekintetben is a benne rejlő potenciált. 12 meccs alatt 20 labdát dobott az ellenfél kezébe (további ötöt fumble formájában veszített el), ráadásul az interceptionjei közül négyet vissza is hordtak hatpontosra az ellenfelek. Ha még kettőt dob, beállítja Manning és Rudy Bukich rekordját.

16. Legtöbb megszerzett pick-six

Marcus Peters kiváló eséllyel pályázik, hogy történelmet írjon ebben a műfajban. Szinte magától értetődő módon szeptemberben Winston labdáját halászta le (ekkor még a Rams színeiben), amiből hatpontost csinált. Idény közben a Ravenshöz került, ahol további két pick-sixet tett a közösbe, ami azt jelenti, hogy csak egy választja el a jelenlegi rekordtól, amit Eric Allen, Ken Houston és Jim Kearney tart. Elnézve az ellenfeleket (Bills, Jets, Browns, Steelers), nincs kizárva, hogy Peters ismét bejut az ellenfél célterületére egy levadászott labdával.

17. Legkevesebb kapott pont 16 meccses alapszakaszban

2000-ben a Ravens rettegett védelme 165 pontot engedélyezett az ellenfeleknek, vagyis mérkőzésenként 10,3-at. A 16 meccses alapszakasz 1978-as bevezetése óta egyetlen csapat védelme sem tudott ennél hatékonyabban játszani. Sokáig úgy tűnt, hogy a New England Patriots védelmének lehet rá esélye, azonban a kilencedik játékhéten a Ravens 37-et tett fel a táblára, múlt héten pedig a Texans 28-ig jutott. Ebben az idényben 145 pontot engedélyezett a Pats védelme, ráadásul a Chiefs megfékezése sem ígérkezik egyszerű feladatnak.

18. Legtöbb egymást követő csoportgyőzelem

Amennyiben a Patriots maga mögé utasítja a Billst, zsinórban 10. alkalommal nyeri meg csoportját, ami új rekord lenne.

19. Legtöbb Super Bowl-győzelem

A Patriots és a Steelers egyaránt hat-hat győzelemmel rendelkezik, és miután mindkettő csapat rájátszás-helyen van, elméletileg ez a rekord is megdőlhet.

via USA Today

Hozzászólások