NFL - 17 évvel ezelőtt épp egy Patriots-Rams Super Bowl indította el Bradyék dominanciáját
17 évvel ezelőtt épp egy Patriots-Rams Super Bowl indította el Bradyék dominanciáját
Fotó: Europress/AFP

17 évvel ezelőtt épp egy Patriots-Rams Super Bowl indította el Bradyék dominanciáját

Németh DánielNémeth Dániel
2019/02/03 18:23

2001-ben nem sok oka volt Boston sportőrült városának az örömre. A Red Sox egész Amerikában a lúzerség szimbóluma volt, a Bruins nem volt bajnokesélyes, de a Celticsnek sem alakult jól a sorsa. Aligha hittek benne sokan, hogy a 0-2-vel kezdő, franchise-irányítóját elveszítő Patriots hoz fellendülést a bostoni sportéletbe. Pedig 2002. február 3. és a St. Louis Rams elleni Super Bowl örökre megváltoztatta a város és a Patriots sorsát.

Még a helyi sajtóban sem keltett nagy visszhangot a 2000. évi draft hatodik körös választása, amivel a New England leigazolta az egyetemi karrierje alapján is ismeretlen Tom Bradyt. Sőt, amikor egy évvel később már második számú irányító volt Drew Bledsoe mögött, akkor sem benne látták a jövő nagy játékosát, pedig ekkor már rá sem lehetett ismerni az egykori csenevész irányítóra. Rengeteget dolgozott fizikai állapotán, dobómozdulatát tökéletesítette, a tudásával és intelligenciájával meg sosem volt gond.

"Eljön még az az idő, hogy mindkettőnkre szükség lesz" - nyilatkozta már második számú irányítóként Brady, és igaza lett: Bledsoe a Jets ellen életveszélyes sérülést szenvedett, belső vérzése volt egy komoly ütést követően, ami ugyan gyorsan gyógyult, de hetekig nem léphetett pályára. Brady ekkor megfogadta, hogy nem fogja visszaadni a szezon előtt 10 éves, 103 millió dolláros szerződést aláíró Bledsoe-nak a csapatot, és ugyan a Patriots teljesítménye ingadozott a szezon során, a 12-es valóban kirobbanthatatlannak bizonyult.

000_APW2001101417714.jpg Fotó: Europress/AFP

Brady vezérletével sokkal jobban játszott a Patriots, az alapszakaszt 11-5-ös mérleggel zárta, ami épp fordítottja volt az egy évvel korábbi 5-11-nek. A playoffban előbb az Oakland Raiderst intézte el a Pats, ez volt a tuck-rule miatt elhíresült mérkőzés. 13-10-re vezettek a fosztogatók, amikor is New England támadott, de Brady kezéből egykori egyetemi csapattársa, Charles Woodson kiütötte a labdát. Elsőre tiszta fumble-nek tűnt, azonban Brady hamarabb indította el a dobómozdulatot, mint ahogy a védő odaért,

és a tuck-szabály értelmében hiába húzta vissza a kezét a mozdulat közben, ez passzjátéknak minősült.

Adam Vinatieri előbb kiegyenlített, majd a hosszabbításban el is döntötte a meccset, így a Patriots a főcsoportdöntőben találta magát, ahol a Pittsburgh Steelers várt a bostoni csapatra. A speciális egység két touchdownt szerzett, azonban az a nap épp annyira szólt a csereként beálló Bledsoe-ról, mint a special team hőseiről. Brady ugyanis egy bokasérülés miatt nem tudta folytatni a mérkőzést, így a pár hónappal korábban még franchise-irányítóként számon tartott Bledsoe-n volt a sor, hogy bizonyítson. Végül 24-17-re győzött a Patriots.

"Ez a győzelem tökéletesen szimbolizálta a Belichick-csapat lényegét: meccset nyerő speciális csapategység, főszereplővé előrelépő cserék, több poszton is bevethető játékosok. Amikor pedig hullámzott a játék, oda lehetett adni a labdát Bledsoe-nak. Mindannyian hozzátettek valamit a sikerhez" - olvasható Michael Holley, a magyar kiadásban Belichick és Brady címen megjelent könyvében. Egy nagy akadály viszont még mindig elválasztotta a Patriotsot a Lombardi-trófeától: a liga legjobbnak tartott csapata.

The Greatest Show on the Turf

Miközben a Patriots játékát látványosnak aligha lehetett nevezni, sokkal inkább a kőkemény munka és a szorgalom vitte el a Super Bowlig, addig a másik oldalon az a St. Louis Rams jutott be a nagydöntőbe, aki akkoriban talán a legszórakoztatóbb játékot játszotta. Csapatában több MVP-jelölt is akadt, gyors és látványos támadófutballját imádták a nézők, nem véletlenül emlegették a csapat kapcsán, hogy "the Greatest Show on the Turf", azaz "a legnagyobb show a műfüvön."

Ez a két franchise az alapszakaszban is összefutott, méghozzá a Patriots felségterületén, Foxboroughban. Sokan abból indultak ki, hogy ha szabad téren, idegenben nyerni tudott a Rams, a Louisiana Superdome-ban, fedett körülmények között esélye sem lesz a New Englandnek. Azzal azonban nem számoltak ezek a szakértők, hogy azóta mindkét csapat rengeteget fejlődött, különösen a Patriots, de mindenki más előtt Brady. Ennek minden néző szemtanúja lehetett a szezon legfontosabb mérkőzésén.

Holley így foglalta össze a mérkőzést: "A meccs a Patriots szezonjának kvintesszenciája volt. Belichick teljesen elfojtotta a Rams rettegett támadójátékát, Roman Phifer (a pats linebackere - a szerk.) olyan ihletett formában játszott, hogy a Kosoknak át kellett alakítaniuk a stratégiájukat. Belichick mestertervének egyik része az volt, hogy a Rams futóját, Marshall Faulkot ki kell venni a játékból. Azzal is jól spekulált, hogy előzetesen nem erősítette meg, Brady képes-e játszani, így a St. Louis nem tudta, melyik irányítóra készüljön."

000_APW2002020431078.jpg Fotó: Europress/AFP

Faulk akkoriban a liga egyik legjobb játékosának számított, az alapszakaszban 1382 futott és 765 elkapott yarddal zárt, és összesen 19 TD-vel zárta az évet. 2000-ben ő lett az MVP, azaz a szezon legértékesebb játékosa az alapszakaszban. Belichick úgy kezelte a futót, mintha irányító lenne, kiemelt figyelmet fordított a semlegesítésére, hogy a Ramst minél több passzra kényszerítse. Tisztában volt azzal, hogy a St. Louis gyakran épít hosszú passzokra, ugyanakkor azt is tudta, hogy ebben a játékban benne van a labdavesztés.

Félidőben 14-3-ra vezetett a Patriots, a két labdaszerzés közül Ty Law interceptionjéből touchdown lett, és a negyedik negyedig nem találta az ellenszert a Rams az esélytelenebbnek tartott Belichick-csapaton.

Úgy tűnt, még épp időben ébredt Mike Martz csapata, hiszen két támadósorozatot is touchdownnal fejeztek be, így 81 másodperccel a vége előtt már 17-17-et mutatott az eredményjelző. Brady szokás szerint szerint halálos nyugalommal tért vissza a pályára, és a saját 17 yardos vonaláról egészen a rams 30 yardos vonaláig nyomult. Adam Vinatieri megkapta a lehetőséget, hogy eldöntse a mérkőzést, majd 48 yardról bevágta a franchise történetének legfontosabb rúgását.

Így nyerte meg története első bajnoki címét a New England Patriots.

"Brady a győzelmi pódiumon mindkét kezét a fejére tette, úgy nevetett, hitetlenkedve. Ugyanazon az estén bajnok lett, és mint a győztes támadás vezetője, egyben hős is. A Patriots mellett volt aznap a szerencse és a mágia is, és ezt a történelmi fordulatot neki tulajdonították. Őt választották meg MVP-nek (bár többen úgy vélték, a Rams irányítója, Kurt Warner érdemelte volna ezt meg, de az NFL nem sűrűn díjazza a vesztest" - vonta le a tanulságokat Holley.

Dinasztia született

Szezon elején nem csak, hogy nem sorolták az esélyesek közé a New Englandet, de rengeteg szakértő vélte úgy a holtszezonbeli mozgások alapján, hogy a Belichick-éra napjai meg vannak számlálva. Épp ellenkezőleg történt: a főedző minden döntése bejött, kezdve a nagydarabnak és lassúnak tartott Richard Seymour draftolásától, a tapasztalt játékosokkal való szerződéshosszabbításon át, egészen a már 33 éves, de elképesztő ösztönökkel megáldott Phifer szerződtetéséig.

Abban az idényben két dolgot is megtanulhatott egy életre az NFL közege: az egyik, hogy Belichick tudja mit miért csinál, illetve hogy Bradyt sosem lehet lebecsülni. Fiatalon senki sem vette komolyan, egyetemi játékosként és profiként sem jósoltak neki nagy pályafutást, két év alatt a roster legaljáról mégis Super Bowl-győzelemig jutott, azóta pedig minden idők legnagyobbja lett posztján. Ezt talán öt bajnoki gyűrű birtokában még legnagyobb utálói sem tudják őszinte meggyőződéssel vitatni.

Bizonyos értelemben véve szimbolikus volt a 2002-es mérkőzés, hiszen azzal a találkozóval tette meg első igazán nagy lépését a Patriots a dinasztiává válás felé. 17 évvel és négy újabb bajnoki címmel később a New England ismét összecsaphat a Ramsszel egy nagydöntőben, igaz a franchise ma már nem St. Louis, hanem Los Angeles városában játssza hazai mérkőzéseit. Minden idők legdominánsabb NFL-csapata keretbe foglalhatja ezt a példátlan sikerszériát, új fejezetet nyitva a sportág történetében.

Cikkünkhöz felhasználtuk Michael Holley: Belichick és Brady címen megjelent kötetét.

Hozzászólások