NBA - Steve Kerr: "Halálra voltunk rémülve Jordantől!"
Steve Kerr: "Halálra voltunk rémülve Jordantől!"
Fotó: Europress/AFP

Steve Kerr: "Halálra voltunk rémülve Jordantől!"

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/04/04 17:35

Steve Kerr a napokban Bill Simons podcastjében vendégszerepelt, ahol a '90-es évek legdominánsabb és egyben legeredményesebb NBA csapatáról, és annak ikonikus vezéréről, Michael Jordanről beszélgetett a házigazdával. A Chicagóval háromszoros bajnok Kerr egyebek mellett arról mesélt, hogy ő és csapattársai rettegtek a "Főbikától", ám ez a rettegés többek között arra volt jó, hogy képesek voltak szemléletet váltani és még jobb játékosokká váltak. A később edzőként is csúcsra jutó tripla-specialista beszélt a Jordannel való ökölcsatájáról is. 

Steve Kerr akkor érkezett a Chicago Bullshoz, mikor Jordan éppen a baseball-álmának megvalósításán dolgozott. Az önkéntes száműzetés - amely sokak szerint nem is volt annyira önkéntes, de ez már egy másik történet - végeztével Jordan visszatért a Bullshoz és innentől csapattársakká váltak. Kerr ellenfélként többször nézett farkasszemet Jordannel, hiszen korábban megfordult a szintén a keleti főcsoportban játszó Orlandóban, sőt a Bulls divízió ellenfelének számító Cleveland Cavaliers együttesében is. 1995-től azonban már csapattársként játszottak és innentől kezdve Kerr testközelből tapasztalhatta meg, hogy milyen Michael Jordan a mindennapokban. 

Kerr elbeszélése szerint az edzések egészen hihetetlen intenzitással zajlottak, köszönhetően Jordannek. Nem ismert kegyelmet, még edzésen sem, még a csapattársaival szemben sem.

"Mindenkinek és mindenkor nyomatta a "trash talk-ot". Elmondása szerint azért, mert ha már az edzésen sem bírod a froclizást, a keménykedést, a beszólásokat, akkor mi lesz veled a meccseken? Soha sem láttam még ennyire domináns erőt, mint amilyen ő volt. Nem csak a tehetsége miatt emelkedett ki a többiek közül, az akaratereje, a győzni akarása volt egészen egyedülálló" - emlékezett vissza csapattársára a Golden State Warriors jelenlegi sikeredzője.

Az ellenfelek többségét már azelőtt legyőzte, hogy a pályára lépett volna. 

Kerr szerint nem volt könnyű Jordan csapattársának lenni, mert az elvárásai mindenkivel szemben borzasztóan magasak voltak. Hatalmas volt a felelősség mindenkin, hiszen tisztában voltak azzal, hogy szinte nem lehet hibázni, mert akkor jön Jordan kőkemény számonkérése. Az NBA történetének egyik legjobb büntetőzője és tripla dobója pályafutása során volt annyira szerencsés, hogy egy másik korszakos zsenivel is együtt játszhatott, aki nem más volt, mint a San Antonio Spurs ikonja, Tim Duncan. Kerr a podcastben összehasonlította a két legendát, akik nem csak a játékukban különböztek egymástól, de a személyiségük sem állhatna messzebb egymásétól. 

"Sokkal könnyebb volt Tim Duncan csapattársának lenni – emlékezett vissza Kerr. – A különbség Michael és Tim között, hogy Tim esetében mindig azt érezted, hogy vele együtt játszol, míg Michael esetében azt érezted többször, hogy érte játszol."

Kerr azt is elmagyarázta a podcastben, hogy bár hatalmas nyomás alatt kellett játszaniuk és edzeniük Jordan csapatársaiként, ám ennek ellenére, vagy inkább pont ezért sokkal jobb játékosokká váltak idővel. A játékosként összesen öt bajnoki címet nyerő Kerr szerint mentálisan megkeményítette őket Jordan. 

"Sokkal jobb játékossá váltam miatta. Nem pusztán azért, mert a közhely szerint a legjobb játékosokkal dupla emberfogást alkalmaz az ellenfél és ettől megnyílhat előttem az út, ez túl egyszerű látásmód. Sokkal inkább azért váltam jobb játékossá, mert megtanított nem félni, megtanított arra, hogy merjek, hogy küzdjek. Ez a legnagyobb dolog, amit tanultam tőle. Figyeltem és tanultam. Egyszerűen nem ismert félelmet. Soha sem kerülte el a hibázás, a bukás lehetőségét. Megértette, hogy minden este, minden adandó alkalommal mennie kell és küzdenie a győzelemért, fel kell vállalnia minden lehetőséget, akár a bukást is, mert a pozitívumok mellett eltörülnek a negatívumok, a bukással, a hibával együtt kell élni, az a játék velejárója" - elevenítette fel a legfontosabb leckét, amit Jordantől kapott Steve Kerr. 

Nem akart az a srác lenni, aki elszúrja a végén.

A '97-es All Star-gála tripladobó versenyének győztese szerint addig amíg nem lett Jordan csapattársa, addig szinte elbújt a felelősség elől, nem akarta felvállalni a nehéz, olykor mindent eldöntő szituációkat, mert nem akart az a fickó lenni, aki esetleg elszúrja. De Jordan akkora nyomást helyezett minden egyes csapattársára, így Kerr-re is, hogy utóbbi idővel ráeszmélt, hogy nem menekülhet el az ilyen helyzetek elől, bizony elő kell lépnie és egy teljesen más szintre kell emelnie a játékát. 

Ennek a szemléletváltásnak aztán meg is lett az eredménye, hiszen Kerr az 1997-es Utah Jazz elleni döntőben a hatodik mérkőzésen másodpercekkel a vége előtt 86-86-os állásnál győztes kosarat szerzett. Az időkérés alatt Jordan jelezte neki, hogy mi lesz a játék és jött is a passz, Kerr pedig nem lett az a fickó, akitől rettegett korábban, nem hibázott a mindent eldöntő pillanatban. 

Edzőként is csúcsra jutott, forradalmasította az NBA-t

A kapcsolat Kerr és Jordan között ugyanakkor nem volt mindig rózsás, Jordan bizony csak egy ökölharcot követően fogadta el végérvényesen és kezelte egyenrangú partnerként csapattársát. A sztori 1996-ban történt, egy edzésen, amikor is Jordan kicsit keményebb volt a jóval kisebb termetű csapattárssal szemben. Kerr azonban felvette a kesztyűt és nem maradt adósa Jordannek. A "Főbikának" ez azonban nem tetszett és arcon vágta  Kerrt, a feleket a csapattársak szedték le egymásról. Később Kerr bevallása szerint leültek és megbeszélték a dolgokat immáron békés körülmények között és ezt követően kettejük kapcsolata teljesen más mederbe került. 

Steve Kerr három idényt játszott a Bullsban Jordan csapattársaként, majd a San Antonio csapatával még két bajnoki címet nyert, így játékosként ötszörös bajnokként vonulhatott vissza. Tagja volt többek között a legendás '95-96-os csapatnak is, amely rekordot jelentő 72-10-es győzelmi mutatóval zárta az idényt. A sors furcsa fintora, hogy később éppen Kerr volt az, aki átadta a múltnak ezt a rekordot, immáron edzőként a Golden State Warriors együttesével. Csapata 73-9-es mutatóval zárta a 2016-os alapszakaszt, jóllehet a Bullsszal ellentétben a Warriors akkor nem tudta feltenni az i-re a pontot, miután kikapott a döntőben a Clevelandtől. Kerr ugyanakkor edzőként is meghatározó szereplője az NBA-nek, a 2010-es évek második felének abszolút domináns és a játékot minden szempontból forradalmasító csapatát építette fel San Franciscóban a Golden State Warriorsszal. 

Ami pedig Michael Jordant illeti, a Chicago Bulls a '98-as döntő után szétesett, Jordan másodszor is bejelentette visszavonulását, Scottie Pippen is eligazolt, ahogy Phil Jackson vezetőedző is máshol folytatta. Egy korszak ezzel lezárult Chicagóban, ám éppen a napokban jelentették be, hogy a NETFLIX csatorna egy tízrészes sorozatban mutatja majd be ennek a korszakos csapatnak az utolsó idényét, így ismét átélhetjük a '90-es évek feledhetetlen csapatának feledhetetlen pillanatait. 


Hozzászólások