NBA - Steph Curry és Steve Kerr nem kértek a Jordan-féle Last Dance-ből
Steph Curry és Steve Kerr nem kértek a Jordan-féle Last Dance-ből
Fotó: Europress/AFP

Steph Curry és Steve Kerr nem kértek a Jordan-féle Last Dance-ből

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/05/16 12:50

Amióta bemutatták az azóta hétről hétre óriási sikerrel futó The Last Dance-t azóta megállás nélkül hallani az olyan híreket, hogy éppen melyik korábbi sztárról vagy elfeledett csapatról készül dokusorozat. Sőt készültek már kívánságlisták is, hogy kikről vagy mely témákról szeretnének a sportrajongók a Last Dance-hez hasonló alkotást látni. Vannak azonban olyanok is, akik bár nézik a sorozatot, mégsem kérnek belőle, sőt olyanok is voltak, akiknek felajánlották korábban a lehetőséget, de köszönték szépen, inkább nem éltek vele. Ilyen volt Steph Curry és a Last Dance-t belülről megélő sikeredző, Steve Kerr is. 

Steph Curry a jelenlegi NBA egyik legnagyobb sztárja, korszakos játékos, többek között neki köszönhető, hogy a Golden State Warriors a 2010-es évek második felének dinasztiája lett. Curry és társai 2015 óta minden évben döntőbe jutottak, csak a Cleveland és a Toronto tudta legyőzni őket. A Golden State másik sikerkovácsa Steve Kerr, aki játékosként tagja volt a klub történetének második triplázását végrehajtó Michael Jordan fémjelezte Chicago Bulls-nak, amelynek az utolsó szezonjáról a The Last Dance szól. Amennyire meghatározta a '90-es évek NBA-jét a Jordan-féle Chicago Bulls, legalább annyira meghatározta a ligát a 2010-es évek második felében a Warriors. Nem véletlen, hogy a 2018-2019-es évad során megkeresték Steve Kerréket egy hasonló ajánlattal, mint amivel anno Jordanéket is megtalálták. Ráadásul a párhuzam is megvolt, hiszen bár más okokból kifolyólag, de a Warriors háza tájáról is lehetett hallani komoly, az öltözőn belüli feszültségekről és az is nyílt titok volt, hogy az idény végeztével változások lesznek. Hogy más ne említsünk, a csapat másik szupersztárja, a szurkolókat igencsak megosztó Kevin Durant távozását is biztosra lehetett venni. 

A sztori tehát adta magát, ám Steph Curry és Steve Kerr végül visszautasították a lehetőséget, nem engedték be a kamerákat a kulisszák mögé, pedig ismerve a történteket garantált lett volna a siker. Curry a Jimmy Kimmel Live! című talkshowban beszélt az okokról. 

„Amikor az ötös döntős sorozatot produkáltuk, akkor az utolsó szezonban megkerestek bennünket egy hasonló ajánlattal, egy stáb végig akarta követni a mi idényünket is, de visszautasítottuk és úgy gondolom, hogy az volt a helyes döntés.” – emlékezett vissza a megkeresésre a kétszeres MVP, majd viccesen megjegyezte, hogy nem feltétlenül kell forgatócsoport ahhoz, hogy egy csapat fontosabb momentumai rögzítésre kerüljenek, az ő telefonján például az összes emlékezetes pillanat megtalálható. 

Steve Kerr, a Warriors szakmai sikerkovácsa is ellenezte az ötletet és miután ő játékosként részese volt egy hasonló történetnek, a véleménye talán még érdekesebb, mint Curry-é. 

„Egy ilyen helyzet sokat árthat, hiszen azt sugallod a játékosaid felé, hogy itt a vége, hogy ez egyfajta lezárás, ráadásul az öltözői szentséget is megsérted azzal, hogy beengedsz valakiket kívülről. Igazából sohasem fordult meg a fejemben, hogy hasonló dologban részt vegyünk a csapatommal és ez a véleményem azóta sem változott.” – magyarázta meg döntését Sam Amick-nek, a The Athletic újságírójának a sikeredző. 

Steve Kerr álláspontja nagyon érdekes. Hiszen ezúttal már edzőként, egy csapat vezetőjeként élhetett át a Bulls tagjaként tapasztalt sikersorozatot, de ezzel párhuzamosan a sikerrel általában együtt járó feszültséget és drámát is. Akkoriban saját bőrén érezhette a vezetőség, pontosabban az általános igazgató Jerry Krause csapatbomlasztó magatartását, a korábban már általunk is magyarázott "michaeljordanség" adta nehézségeket és persze az öltözőn belüli feszültségeket, vitákat és a korábbi sikerekből fakadó - kívülről is érkező - hatalmas elvárásokat. 

A Warriors-dinasztia egyik megalkotójaként hasonló szituációban találta magát, igaz, ebben a történetben legalább a vezetőség nem nehezítette a dolgát, ugyanakkor öltözői feszültségből és drámából kijutott bőven, ráadásul a „happy end” is elmaradt, hiszen a Bullsszal ellentétben a Warriors elbukta az utolsó döntőjét. Steve Kerrnek tehát megvolt minden tapasztalata ahhoz, hogy a legjobb döntést hozza meg csapata szempontjából, így végül játékosaival egyetértésben úgy döntött, hogy nem engedi be a forgatócsoportot az öltözőbe. Pedig ismerve a Golden State Warriors legutóbbi szezonjának a történetét, a siker borítékolva volt. 

Hozzászólások