NBA - Spurs, Duncan, Popovich, éééés Leonard
Spurs, Duncan, Popovich, éééés Leonard
Fotó: Europress/Getty

Spurs, Duncan, Popovich, éééés Leonard

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/06/17 14:59

Mit írjunk arról a csapatról, amely az NBA nagydöntő öt mérkőzése során összesen 72 pontos különbséggel veri az ellenfelét? Az ellenfelét, amely történetesen a címvédő, s amely a James-Wade-Bosh hármassal áll fel.

Mit írjunk arról a csapatról, amelynek tagja (és tényleg meghatározó embere) az a Tim Duncan, aki három különböző évtizedben lesz bajnok. Spurs játékosként, csak hogy teljesen pontosak legyünk. Közben az első és a mostani elsősége között, tizenöt év telt el.

És mit írjunk arról a csapatról, amelynek már 1996 (!) óta az a Gregg Popovich az edzője, aki még mindig képes hatni a játékosaira? Egy ilyen tavalyi év után, egy sokáig emlékezetes Miami elleni döntőt követően.

Most annyira sima volt a Heat otthonában lejátszott két meccs, hogy sokan nem voltak "hajlandóak" hinni a korai befejezésben. Nyilván jó pár Spurs szurkolóban ott dolgozott a 2013-as döntő 7. meccsének emléke. De mégis. Annyi mindenben kellett volna előrelépnie a Miaminak, hogy nem lehetett más a vége. Hiába a jó kezdés (29 dobott pont az első negyedben) és egy nagyon motivált James, csapatként a Heat megint csődöt mondott.

Igen, csapatként. A fináléban a Spurs mezőnykosarainak 66%-át előzte meg gólpassz, a másik oldalon ugyanez a mutató nem éri el a 45%-ot. A Miamiban James egyedül nagyon kevés volt, miközben a Spursnél a 22 éves Kawhi Leonard lett az MVP. Nem Duncan, nem Parker, nem Ginobili, hanem a nagydöntőben 61%-kal dobó Leonard. Aki egészen hihetetlen számokat - 18.7 pont, 6.4 pattanó, 1.6 labdaszerzés - hozott az öt meccs során. Vagy ott van Patty Mills. Tavaly összesen 4 pontig, most csak az utolsó találkozón 14 perc alatt 14 pontig jutott. (Csak a két edző merítési lehetőségeiről oldalakat lehetne írni).

Közben a Heatben talán egyszer sem játszott a valós tudásának megfelelően Dwyane Wade. Volt olyan mérkőzés, amikor Chris Bosh kis túlzással a labdával nem találkozott. Mario Chalmersről mindent elmond, hogy az utolsó összecsapáson már a padon kezdett. Egy ilyen sorozat után nagyon nem LeBront kell hibáztatni, sokkal inkább a csapattársakat. És ez még akkor is igaz, ha a Miami sorozatban negyedszer jutott be az NBA nagydöntőjébe. Ebben a felállásban, valószínűleg utoljára.

 

Érdekes statisztikák a 2014-es NBA döntő után:

  • 117: A Duncan-Parker-Ginobili hármas már 117 playoff győzelemnél jár.
  • 12: Tizenkét playoff meccsét nyerte 15 pontnál nagyobb különbséggel ebben a rájátszásban a San Antonio. Összesen 16 mérkőzést játszottak.
  • 9: A Spurs az első csapat, amely 9 külföldi játékossal a keretében tudott bajnoki címet nyerni.
  • 5: Ötödik bajnoki címét szerezte meg a San Antonio. Az első (1999) és az utolsó (2014) sikerük között, 15 év telt el.
  • 3: Kawhi Leonard az NBA történetének harmadik legfiatalabb játékosa, aki kiérdemelte a döntő legjobb játékosa címet. Nála fiatalabban csak Magic Johnson (20 és 22 évesen) lett MVP.
  • 2: Tim Duncan az NBA történetének második olyan játékosa (az első John Salley volt), aki három különböző évtizedben bajnok tudott lenni.
Hozzászólások