NBA - Revans, rekorddöntés, történelem!
Revans, rekorddöntés, történelem!

Revans, rekorddöntés, történelem!

HosszabbitásHosszabbitás
2016/06/20 08:47

A Cleveland Cavaliers 93-89-ra legyőzte a címvédő Golden State Warriorst a 2016-os NBA nagydöntő mindent eldöntő, hetedik mérkőzésén és megszerezte a bajnoki címet a csapat története során először. A Cavsnek 1-3-as hátrányból sikerült megfordítania a párharcot, ami korábban egy csapatnak sem sikerült. A döntő MVP-je, LeBron James ezúttal is csapata legjobbja volt, tripla-duplát ért el: 27 pontja mellé leszedett 11 lepattanót és kiosztott 11 gólpasszt is.

Két gyors clevelandi ziccerre Green felelt gyorsan egy zsákolással, nehogy ellépjen a Cleveland az elején. Majd érkezett két hárompontos a hazaiaktól, érdekes módon nem a „Splash Brothers”-től - ugyanis első próbálkozásra se Stephen Curry, se Klay Thompson nem találta el a gyűrűt -, hanem előbb Harrison Barnes, majd Draymond Green volt eredményes távolról. LeBron James meglepően passzívan kezdte a mérkőzést, már az első negyedben volt két eladott labdája, és nem támadta úgy a gyűrűt, mint ahogyan azt eddig a nagydöntő mérkőzésein tette.

LeBron James 3-2-re állt eddig a hetedik mérkőzéseken a rájátszásban: három győzelem a Miami Heattel, két vereség a Clevelanddel!

Stephen Curry a nagydöntő korábbi mérkőzésein nem igazán talált be a találkozók elején - legalábbis nem a legjobb dobószázalékkal - azonban most már az első negyedben két sikeres hárompontos is szerepelt a neve mellett. A Cleveland előnye eddig abból származott, hogy a Warriors nem dobta jól a hárompontosokat. Ez egyben a címvédő legfontosabb fegyvere is volt, ugyanis amíg ezeket a dobásokat értékesítette a Warriors, a Cavs nehezen tartotta velük a lépést. Az első negyedben érződött a két csapaton a mérkőzés fontossága, nem igazán tudott nagyobb előnyre szert tenni egyik együttes sem. Az első játékrészt 23-22-re a Cavs nyerte.

A második negyed nem igazán a pontdobásról szólt, sokkal inkább a mentális és taktikai harcról a két csapat között. A játékrész felénél Iman Shumpert megszerezte a Cavs első hárompontosát, ráadásul dobhatott utána még egy büntetőt is, miután Shaun Livingston rossz ütemben ugrott fel és ütött oda Shumpert kezére.

A Cleveland Cavaliers 42%-kal dobta a triplákat azokon a meccseken, amiket megnyert, míg a vesztett mérkőzéseken ez a mutató 26% volt.

Az első félidő 49-42-es Warriors vezetéssel zárult. Stephen Curry ismét faultproblémákkal küszködött, a nagyszünetben már három személyi hiba szerepelt a neve mellett. A Cavaliers 14 triplakísérletből csupán egyet értékesített, míg a Warriors ugyanezen mutatóban 47%-kal dobott be tíz hárompontost az első félidőben. Draymond Green úgy érkezett erre a hetedik mérkőzésre, hogy előtte tíz hárompontost hibázott zsinórban. Ezt a statisztikát megcáfolva Green az első félidőben már mind az öt hárompontos-kísérletét bedobta. Csapata legjobbjaként már 22 pontnál járt, leszedett 6 lepattanót és kiosztott öt gólpasszt is.

Alig több mint három perc telt el a második félidőből, és a Cavs ledolgozta a hátrányt két J.R. Smith hárompontosnak is köszönhetően. Egyenlő állásnál Steve Kerr kénytelen volt elhasználni egy időkérést, hogy megállítsa a Cavs lendületét. Pár perccel később ugyanilyen céllal kért időt Tyronn Lue, a Cavs edzője is, ugyanis Curry gyorsan dobott egy ziccert, majd egy hárompontost is, így újra a Warriorsnál volt az előny. Bár a Cavs támadójátéka fegyelmezetlenné vált és szétesett, Tyronn Lue vélhetően ezen is szeretett volna változtatni.

Óriási küzdelem volt a palánkok alatt, minden elveszített vagy éppen megszerzett labdának nagy jelentősége volt mindkét oldalon. Egyik csapatnak sem ment igazán a dobás, a Cavs jobban használta ki fizikai fölényét, főként védekezésben. A Warriors nem tudta használni a magas embereit, a játékuk ötlettelenné és pontatlanná vált. A Cavs egy 11-0-s futással már hat ponttal vezetett a negyed feléhez érve. Kyrie Irving a korábbi mérkőzések teljesítményét idézte, csak a harmadik negyedben szerzett 12 pontot (az első félidőben kilenc pontnál járt).

Draymond Green megszerezte hatodik tripláját, ezzel beállította Shane Battier 2013-ban elért rekordját a nagydöntő hetedik mérkőzésein értékesített hárompontosok számában.

Egyik csapat sem hagyta ellépni a másikat, egy 8-0-s futással most a Warriors jött vissza és hozta „egál”-ra a mérkőzést. A harmadik negyedre sikerült átvennie a vezetést a címvédőnek, így egypontos hazai előnnyel vághattak neki a csapatok az utolsó játékrésznek (76-75).

Draymond Green elsőként érte el a 30 pontos határt a mezőnyben az utolsó negyed elején. Curry tíz méterről eleresztett triplája után Thompson is bedobott egy távolit – centiken múlott, hogy nem hárompontos lett, - így a Warriors újfent átvette a vezetést. LeBron James előbb kiharcolt a triplavonalról egy szabálytalanságot, ezzel három büntetőt dobhatott. Majd bedobott egy hárompontost, és ezzel már a Cavsnél volt az előny. Ez nem sokáig tartott, mivel Thompson könnyű ziccere után tizenegyedik alkalommal is döntetlen volt az állás.

LeBron James hetedszer ért el tripla-duplát (27 pont 11 lepattanó 11 gólpassz), és ő lett a harmadik játékos, aki nagydöntő hetedik mérkőzésén három mutatóból is elérte a 10-es határt. Előtte Jerry West 1969-ben, James Worthy 1988-ban volt képes hasonló teljesítményére.

Kyrie Irving egy perccel a vége előtt szerzett egy óriási triplát, ami szinte eldöntötte a nagydöntőt. Három ponttal vezetett ekkor a Cavaliers. Stephen Curry egymaga próbálta megoldani a végén, de a mérkőzésen sokadszorra egy elég rossz dobást választott. James zsákolását akadályozta meg Green, aki a csuklóját fájlalta a földre érkezés után, de a büntetők közül egyet be tudott dobni, amire már nem volt válasza a Warriorsnak. A mindent eldöntő mérkőzést így 93-89-re a Cavaliers nyerte.

A mérkőzés összefoglalója:

LeBron James könnyes szemmel vette tudomásul, hogy sikerült elérni azt, amiért Clevelandbe igazolt:

Két éve azért jöttem ide, hogy bajnoki címhez vezessem a csapatot, mindenki ezt várta tőlem, hogy én vezessem az úton a csapatot. Hatalmas felelősség és annál nagyobb boldogság, hogy ez sikerülhetett. 1-3-as hátránynál változtatni kellett a hozzáállásunkon, örülök, hogy sikerült a rekorddöntés. Hihetetlen érzés e csapat tagjának lenni, alig várom, hogy hazautazzunk és a srácokkal együtt ünnepelhessünk a szurkolókkal, az otthoniakkal.”

Draymond Green csalódott, de állítása szerint már túltette magát a vereségen:

„Természetesen a vereség még bennem van, de nem élhet bennem sokáig, menni kell tovább és jövőre még jobban fogunk visszatérni. Nyilvánvalóan keserű ízű a vereség, nem szeretünk veszíteni. Minden tiszteletem a Cavsé, James vezette az utat, Irving és a csapat pedig követte őt. Nem lehet tőlük elvenni a győzelmet. De a szezonban elért sikerek a mieink, azokat pedig tőlünk nem lehet elvenni. Azokat is mi értük el, csupán egyetlen célt buktunk el, azt ezúttal a végén.”

Stephen Curry részben magára vállalta a vereséget:

„Túl nagy védekezést kaptam az utolsó percekben és ennek ellenére is erőlködtem és túl sokat vállaltam. Nem kellett volna. Hazai pályán győzelmi kényszerben magamra vállaltam a vezérszerepet, és hibáztam. Néztük őket, ahogy ünnepelnek, rettenetes érzés volt. Kellett egy kis idő, hogy felfogjuk a vereséget és gratulálhassunk nekik. Pontosan tudtuk, milyen érzések kavarognak bennük, hisz tavaly ők is végignézték, ahogy mi ünneplünk az ő pályájukon. Megérdemelték, mindent megtettek érte.”
  • Bajnok lett a Cleveland Cavaliers, a csapat története során először.
  • 1964 óta először ünnepel Cleveland városa bajnoki címet amerikai sportágban.
  • Az NBA történetében még egy csapatnak sem sikerült nagydöntőben 1-3-as hátrányból bajnoki címet nyerni.
  • Hetedik mérkőzéseken csak háromszor nyert a vendég csapat, utoljára 1978-ban a Washington nyert idegenben bajnoki címet minden eldöntő meccsen.
  • Címvédő csapatok nyolc győzelem mellett csupán egyszer kaptak ki mindent eldöntő mérkőzéseken, így a Cleveland Cavaliers ezen a statisztikán is javított.

A Golden State Warriors 73-9-es alapszakasz után nem tudta feltenni az "í-re" a pontot. A címvédő ezzel a kerettel és stábbal először veszített párharcot a rájátszásban. A Cleveland Cavaliers viszont maximálisan megérdemelte a győzelmet. LeBron James egyhangúan lett a nagydöntő legértékesebb játékosa, 29,7 pontot, 11,2 lepattanót, 8,8 gólpasszt, 2,2 blokkot és 2,5 szerzett labdát átlagolt meccsenként. Talán az elmúlt évek legizgalmasabb, legérzelmesebb nagydöntője volt az idei, amelyet a „revans” még pikánsabbá tett.

(Haris Róbert írása)

Hozzászólások