NBA - Nincs értelme az NBA folytatásának - legalábbis a legendás center szerint
Nincs értelme az NBA folytatásának - legalábbis a legendás center szerint
Fotó: Europress/AFP

Nincs értelme az NBA folytatásának - legalábbis a legendás center szerint

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/05/11 12:31
Március 11-e óta szünetel az NBA, és bár az újrakezdéssel kapcsolatban a kulisszák mögött folyamatos zajlanak a tárgyalások, konkrét tervvel még nem álltak elő a liga döntéshozói. A folytatás lehetősége ráadásul megosztja az NBA szereplőit, van olyan játékos, aki mellette, de olyan is akad jócskán, aki ellene van. A klubvezetők, tulajdonosok tábora sem jutott még közös konszenzusra az újrakezdést illetően, sőt a szakértők véleménye sem egyezik. A korábbi legendás center, Shaquille O'Neal szerint például le kellene fújni az idei szezont, mert a játékosok biztonsága fontosabb, de talált még egy érvet a végleges leállás mellett, ami igazán elgondolkodtató. 

Napra pontosan két hónapja, közvetlenül a Utah - Oklahoma mérkőzés félbeszakítása után állt le az NBA. Azóta a kényszerszünet alatt a játékosok előbb egyénileg készülhettek a klubalkalmazottak segítségével, majd pár napja a járvány helyenkénti enyhülésének köszönhetően több NBA csapat is megnyitotta edzőközpontjait, így a felkészülés már szervezett körülmények között zajlik. Ám az, hogy ki mire készül fel, egyelőre még nem ismert. A játékosok és a klubok vezetői is a sötétben tapogatóznak, hiszen egyelőre nincs hír arról, hogy mikor folytatódhat ismét az NBA. Adam Silver többször nyilatkozott a folytatással kapcsolatban, ám konkrét dátumot eleddig nem adott meg, ahogy az esetleges folytatás forgatókönyve sem ismert. Hallani olyan terveket, miszerint a liga a Las Vegasban található MGA Grand szállodát és a hozzá tartozó sportkomplexumokat bérelné ki, és ott rendezné meg zárt kapuk mögött, a külvilágtól elzárva a hátralévő mérkőzéseket a rájátszással együtt, de szó volt az orlandói Disney World komplexumról is, mint lehetséges helyszín. 

A legújabb hírek szerint szinte biztos, hogy ha folytatódik is a szezon, akkor az alapszakasz maradék mérkőzéseit is meg kell rendezni, ugyanis a ligát a televíziós jogdíjak miatti szerződések erre kötelezik. Ha ez így van, akkor viszont nem csak a rájátszásban érdekelt csapatokra, hanem mindegyikre vonatkozna a folytatás ráadásul kis túlzással ahány együttes, annyi még lejátszandó mérkőzésről beszélünk. A játékosok a szakszervezeten keresztül már jelezték, hogy nem annyira erőltetnék a folytatást, főleg nem a világtól elzárva, mert egyrészt nem akarnak annyi időt távol tölteni a családjuktól, másrészt félnek, hogy megfertőződnének, azzal pedig a szeretteiket veszélyeztetnék. Úgy tűnik, hogy egyre nő azoknak a száma, akik inkább hagynák a fenébe a folytatást, jóllehet a végső szót majd a liga mondja ki. 

Ugyanakkor még a szakembereket is megosztja a folytatás lehetősége. A liga legendás centere, a pályafutása során összesen hat csapatban megforduló, ám legnagyobb sikereit a Los Angeles Lakers színeiben elérő Shaquille O'Neal például a leállás mellett van, és ebbéli véleményét több érvvel is alátámasztotta. Az első és legfontosabb természetesen a biztonság.

"Le kell zárni a szezont, és arra kéne összpontosítani, hogy a liga szereplői és az ország lakosai is biztonságban legyenek. Hagyjuk, hogy a kormány megoldja ezt az egészet, és végre megszabaduljunk ettől a szörnyűségtől egy életre. Hallom, hogy mindenhol továbbra is a vírusról meg a második hullámról beszélnek" - mondta el a véleményét a New York Postnak Shaq. 

Az Egyesült Államok a világon az egyik legérintettebb ország a koronavírus-járványban. A New York Postban megjelent adatok szerint 1,3 millió igazolt megbetegedést tartanak számon, míg a halálesetek száma 78 ezer eddig. Az élet lassacskán kezd visszatérni odaát is, ám a rendelkezések államonként változnak, ez pedig természetesen a sportokat, így az NBA-t is érinti. Az újrakezdés O'Neal szerint már csak ezért sem lenne egyszerű, ám ha mindez nem lenne elég, akkor talált még egy érvet a teljes leállás mellett. 

A korábbi Lakers-kedvenc szerint a folytatás több szempontból is bajos lenne, ám a legrosszabb szerinte az a forgatókönyv, amely az alapszakaszt egy tollvonással zárná le, és rögtön a rájátszással indulna az újrakezdés. Shaq szerint ezzel csorbulna a fair play szelleme, ráadásul előfordulhat, hogy éppen egy olyan csapatot koronáznak meg az idény végén, amely nem biztos, hogy egyértelműen megérdemli a bajnoki címet.

"Az esetek többségében azért megjósolható, hogy mely csapatok közül kerül ki a győztes, tisztában vagyunk azzal, hogy kik a legesélyesebbek. De felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha az újrakezdést követően végül egy olyan csapat nyeri meg a bajnoki címet, amely nem igazán érdemli meg?" - tette fel a költői kérdést Shaq a New York Post interjújában. 

A négyszeres bajnok klasszis egy másik interjújában az idei bajnoki cím megítéléséről is beszélt. Shaq szerint a 2020-as bajnoki címre örökre rásütné a bélyegét a vírus, a későbbi győztest soha sem ismernék el "igazi" bajnokként, legalábbis a legenda szerint, aki a mostani bajnokságot a '99-es idényhez hasonlította. A párhuzam valahol érthető, hiszen az 1998-1999-es szezon egy csonka idény volt, miután a lockout miatt csak '99 februárjában kezdődött, és az alapszakasz során csupán 50 mérkőzést játszottak. 

O'Neal szerint az idényt le kellene zárni, a játékosokat el kellene küldeni szabadságra, és amikor a járvány lecsendesedett, akkor az edzőtáborokkal és a felkészüléssel vehetné kezdetét az új szezon. A Hall of Fame-be is beválasztott center amúgy a nézők nélküli mérkőzéseknek sem nagy rajongója, szerinte ugyanis a szurkolók ugyanis részei a játéknak, nélkülük a játékosok sem élvezik annyira a játékot. 

"Én személy szerint borzalmasan játszanék nézők nélkül. Te jó ég, szerintem a liga legrosszabb centere lennék nézők nélkül. Nekem szükségem volt a tőlük kapott energiára, abból vettem az energiám nagy részét, ők hajtottak, az adta az adrenalin nagy részét. Megszámlálhatatlan mérkőzést nyertem csak azért, mert az idegenbeli mérkőzéseken az ellendrukkerek negatív kritikáját magamba tudtam szívni. Mondjuk ha kihagytam egy büntetőt, és nevettek rajtam. Az volt az olaj a tűzre. Viccesnek találod? Akkor ezt nézd! Szükségem volt erre mindig is" - beszélt a szurkolók fontosságáról a büntetődobásaival sosem, ám látványos és domináns, olykor palánkszakító zsákolásairól méltán híres center. 

A jelenleg a TNT csatornánál szakkommentátorként tevékenykedő, pályafutása befejeztével - sőt már alatta is - sikeres üzletemberré váló Shaq a leállás óta is aktív, társadalmi szerepvállalását komolyan véve folyamatosan segít a rászorulókon. Legutóbb egy zoomos videóbeszélgetésen biztatta a fiatalokat, akik a járvány miatt kénytelenek voltak lemondani ballagásukról, valamint a Kellogg's céggel összeállva bejelentette, hogy több amerikai középiskolát sportszerekkel fog támogatni az elkövetkezendő időszakban. 

Hozzászólások