NBA - Az NBA buborék-MVP-je pont az a szupersztárja a ligának, akit megérdemelnénk
Az NBA buborék-MVP-je pont az a szupersztárja a ligának, akit megérdemelnénk
Fotó: Europress/AFP

Az NBA buborék-MVP-je pont az a szupersztárja a ligának, akit megérdemelnénk

Takács MártonTakács Márton
2020/08/22 18:15
Talán azért, mert egy kisebb franchise-ban játszik. Vagy mert a meccsei több mint fele nem kezdődik el keleti parti idő szerint este 10 előtt. Vagy azért, mert csak egy konferencia-döntőben játszott, de egyre többen és jobban figyelik őt, mióta 2012-ben belépett az NBA kapuján. Bármi is legyen az oka, Damian Lillard nem annyira ismert név az NBA elszánt rajongói körén túl.

Ennek azonban semmi értelme. A Portland Trail Blazers 30 éves irányítója ötszörös All-Star. Ő szerepel az NBA 2K borítóján, ami igen, még mindig nagy ügy. Három lemezt adott ki Dame Dolla néven (a Different On Levels the Lord Allows rövidítése). Közel félpályás, 11 méteres buzzer-beater kosara vetett véget a Thundernél lévő Russell Westbrook-érának, amikor az Oklahomát 4-1-es összesítéssel kiejtette tavaly a Portland a rájátszás első körében. Ez a bizonyos dobása minden idők egyik legnagyobbja.

De amikor tavaly egy anonim közvélemény-kutatás során 116 jelenlegi játékost kértek meg arra, hogy nevezze meg az NBA leginkább alulértékelt játékosát, Lillard második lett. 

Manapság azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül Lillardot. A Trail Blazers 0-sa a buborékban kilenc mérkőzésen 36,9 pontot és 9,7 asszisztot átlagolt és a Nyugati Főcsoport nyolcadik helyére, majd a play-inen keresztül, a Memphist legyőzve a rájátszásba juttatta csapatát. A playoff első körében a nyugati első Los Angeles Lakers várt rájuk, a párharc első meccsét is behúzta a Portland, a Lakers azóta egyenlített. 

Bubble Lillard az újraindítás muszáj megnézendő csillagává vált. Minden védőjét képes volt átjátszani, és bárki ellen kosarat tudott dobni. Ha kellett, akkor a védjegyének számító módon és helyről, a félpálya közeléből. Új zeneszámokat is felrakott ​​a Soundcloudra. Nehéz azonnal felidézni valami hasonlót.

Ha csak egy apró megjegyzés tehető Lillard sztratoszférikus formája közben, akkor az augusztus elején történt az LA Clippers-szel szemben. 18 másodperccel a vége előtt a Clippers 118-117-es vezetésénél kihagyta mindkét büntetőjét, és amikor már csak 10 mp volt hátra és 120-117-re vezetett az ellenfél, Lillard triplája is kimaradt. Az a vereség a hazaindulás szélére sodorta a Blazerst. A csapat úgy vágott neki a hátralévő három partijának, hogy mindegyiket meg kellett nyerni ahhoz, hogy megmaradjon az esély a rájátszásra. Lillard laza 154 (!) pontot hintett ezen a három meccsen:

51 pont és hét gólpassz a Philadelphia elleni 124-121-es siker során.
61 pont (karriercsúcs) és nyolc assziszt a Dallas felett aratott 134-131-es győzelem alkalmával.
42 pont és 12 gólpassz a Brooklynnal szembeni 134-133-ra megnyert meccsen.
Ezzel Lillard lett az NBA első olyan játékosa, aki legalább 40 pontot szerzett három olyan, egymást követő mérkőzésen, amelyen a győztes fél csak három, vagy még annál is kevesebb ponttal diadalmaskodott. 

A Blazers edzője, Terry Stotts helyesen mondta: „Mindegyikre szükségünk volt."

Ami igazán megkülönbözteti Dame-t a többiektől, az a kívülálló szellemiség, amely vezeti őt. A modern NBA tele van a bajnoki gyűrűre szomjazó kosarassal, akik minden nyáron azon ügyködnek, hogy megpróbáljanak eligazolni a következő szupercsapatba, de Lillard pályáját és fejlődését az NBA-be kerülése óta jól érzékelhető hűség jellemezte.

Lillard-Portland-NBA-min.jpgFotó: Europress/AFP

A középiskolában Lillard az Oakland Rebels AAU csapatában játszott, mert edzőjük, Raymond Young az elsők között volt, akik a nyolcadik osztályban felfedezték a lehetőségeit. Ismétlődő ajánlatokat utasított el, hogy csatlakozzon a magasabb szintű Oakland Soldiers-hez, ami kevesebb láthatóságot és kevesebb ösztöndíj-ajánlatot jelentett. Így fejezte be Lillard az Utah-i Ogdenben található Weber Állami Egyetemen a tanulmányait - messze az NBA olyan előgyáraitól, mint a Duke, Kentucky és az Észak-Karolina. Ez talán még távolabbi ugrásnak számított kulturálisan egy kelet-oaklandi tinédzser számára. Egyetemi diplomájának megszerzése után is rendszeres látogatója a campusnak a szezon során és a nyár folyamán egyaránt.

Amikor Lillard szabadon igazolható játékossá vált a Blazersnél lejáró hároméves újonc szerződése után, nem volt olyan franchise a ligában, amely ne ürítette volna ki érte szívesen a klub kasszáját. De Lillard soha nem gondolkodott arról, hogy elhagyja azt a csapatot, amely kitartott egy 188 centis irányító mellett, akit hatodikként választott ki annak idején a drafton, és beleegyezett egy maximális hosszabbításba, hogy maradjon a Portlandnel, mielőtt a tárgyalások még megkezdődhettek volna. 

Úgy döntött, hogy a 0-as mezt viseli a Blazersnél, hogy a megtett útja három szakaszának megtestesítőjét vigye magával mint állandó emlékeztetőt arra, hogy milyen messzire jött: Oakland, Ogden és Oregon.
"Ha három másik sztárral játszhatnék egy csapatban, nem hiszem, hogy sokan kételkednének abban, hogy nyerhetek. Lehet, hogy bajnokok lennénk, de mi a kihívás vagy móka ebben?" - nyilatkozta Lillard tavaly. "Én az a csillag szeretnék lenni, aki itt akar lenni. Azt akarom, hogy megtestesítsem mindezeket a dolgokat, majd részese lehessek annak a fejlődésnek, amely a '77 óta nem nyertünk'-féle időszak után indult, és Dame mindent megtesz ezért a városért."

"A Portlandnek a következő hetekben tele lesz majd a keze a Los Angeles Lakersszel, de ahogy Stottsra is álmatlan éjszakák várnak szerintem, hogy mihez kezd majd Davis és LeBron James kettősével, Vogelnek és Kiddnek is adott a feladat: valahogy meg kell állítaniuk az NBA legtrúbb arcát." - mondta róla Tőrös Balázs.

Ha ez lesz az az év, a Portland még több varázslatot igényel Lillardtól, hogy átjuthasson a Lakers testén, amely a Nyugati Konferencia legjobb csapatává vált LeBron James és Anthony Davis vezérletével. Egy olyan sztárpárosról van szó, akikről el kell mondani: azért hagyták ott korábbi klubjaikat, hogy egy bajnoki címre esélyes csapatban játszhassanak. De valójában mi a móka ebben?

via guardian.com

Hozzászólások