NBA - Így folytatódjon az NBA! – talán az eddigi legjobb ötlettel állt elő a Dallas tulajdonosa
Így folytatódjon az NBA! – talán az eddigi legjobb ötlettel állt elő a Dallas tulajdonosa
Fotó: Europress/AFP

Így folytatódjon az NBA! – talán az eddigi legjobb ötlettel állt elő a Dallas tulajdonosa

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/05/27 15:22
Mark Cuban, az NBA-ben szereplő Dallas Mavericks tulajdonosa úgy gondolja, hogy mind a 30 csapatnak pályára kellene még lépnie, amennyiben folytatódik a szezon. Mint ismert, az NBA március közepe óta szünetel a koronavírus-járvány miatt és bár körvonalazódnak az újrakezdés tervei, konkrétummal még nem állt elő a liga. Egyes híresztelések szerint rögtön a rájátszással folytatnák a szezont, mások szerint az alapszakaszból néhány meccset azért lejátszanának, hogy a közvetítési jogokból bejöjjenek a pénzek. Ez utóbbi forgatókönyv viszont sokaknál kiverte a biztosítékot.

A koronavírus-járvány miatt március közepe óta leállt az NBA, a csapatok edzőközpontjait bezárták, a játékosok egészen a múlt hétig egyéni edzéstervek szerint készülhettek. Az élet természetesen nem állt meg teljesen a liga háza táján, sőt bizonyos csapatoknál már zajlanak a kiscsoportos tréningek. Viszont konkrét terv az újraindulással kapcsolatban még nem látott napvilágot, csupán különböző forgatókönyvekről hallani. Az valószínűsíthető, hogy ha lesz folytatás, akkor az egy helyszínen – az orlandói Disney World erre a legesélyesebb – és július végén, augusztus elején valósulhat meg. 

Nincs értelme az NBA folytatásának - legalábbis a legendás center szerint | Eurosport

Március 11-e óta szünetel az NBA, és bár az újrakezdéssel kapcsolatban a kulisszák mögött folyamatos zajlanak a tárgyalások, konkrét tervvel még nem álltak elő a liga döntéshozói. A folytatás lehetősége ráadásul megosztja az NBA szereplőit, van olyan játékos, aki mellette, de olyan is akad jócskán, aki ellene van.

Viszont a lebonyolítással kapcsolatban számos pletykát hallani, van olyan, amely szerint rögtön a rájátszással venné kezdetét az új időszámítás, mégpedig úgy, hogy a legjobb 16 csapat főcsoporttól függetlenül mérkőzne meg egymással, a legjobb mérleggel rendelkező a leggyengébbel és így tovább. Hallani viszont olyan tervről is, amely szerint az alapszakaszt „elvinnék” Adam Silverék 70 meccsig, így a liga teljesítené a televíziós jogdíjakról szóló szerződésben a rá vonatkozó minimális számot és nem esne el egy igen komoly bevételtől. Viszont ez sokak szerint csupán látszatintézkedés lenne, többnyire tét nélküli mérkőzésekkel. 

Ez a forgatókönyv az alacsonyabban rangsorolt csapatokat sújtaná, azokat, amelyek ideális esetben a rájátszásra még eséllyel pályáznának, viszont ezzel az intézkedéssel a playoffba való bejutási sanszukat elvesztenék. Pont ez ellen emelte fel a hangját a liga egyik elit játékosa, a Portland Trail Blazers klasszisa, Damian Lillard, aki kijelentette, hogy nem fog pályára lépni, ha az NBA döntéshozói látszatintézkedéseket hoznak és csak a pénzre hajtanak, fittyet hányva a Portland és az ahhoz hasonló pozícióban lévő csapatok helyzetére.

És itt jön képbe Mark Cuban, pontosabban a dallasi tulajdonos ötlete. Cuban szerint minden együttesnek le kellene játszania még legalább öt, de maximum hét alapszakasz-mérkőzést, mielőtt elkezdődne a rájátszás, amelyet a különleges helyzet miatt ezúttal nem 16, hanem 20 csapat részvételével rendeznének. 

A dallasi tulajdonos az ESPN sportcsatornának felvázolt terve szerint így minden együttesnek meglenne a 70 alapszakasz-mérkőzése, amely a hírek szerint szükséges a televíziós szerződések maximális összegének kifizetéséhez. Cuban tervezete alapján konferenciánként hét-hét csapat biztosan bejutna a playoffba, a 9-10. helyezettek először egymással csapnának össze, majd a párharc győztese játszana a 8. helyen végzőkkel az utolsó rájátszás-helyekért. 

"Ez fair és izgalmas lebonyolítás lenne, amely több playoff-mérkőzést biztosítana, és kicsit felpezsdítené a ligát. Ráadásul majdnem minden csapatnak lenne még esélye a rájátszás kivívására" - utalt arra a sportvezető, hogy amennyiben a főcsoportok 10. helyezettje is lehetőséget kapna a folytatásra, úgy mindössze két csapat, a tavaly nagydöntős Golden State Warriors és a Minnesota Timberwolves kiesése lenne biztos már most. 

Ami pedig a folytatást illeti, a 16 csapatos mezőny kialakulása után a szokásos mederben folyna tovább a küzdelem. Az NBA döntéshozói nem kommentálták Cuban ötletét és egyelőre konkrét tervet sem ismertettek a folytatással kapcsolatban. 

via részben MTI/Hosszabbítás


Hozzászólások