NBA - Minden mozdulatlan az NBA-ben – hogy aztán bármikor dőljön a dominó
Minden mozdulatlan az NBA-ben – hogy aztán bármikor dőljön a dominó
Fotó: Europress/AFP

Minden mozdulatlan az NBA-ben – hogy aztán bármikor dőljön a dominó

Berekalli BenceBerekalli Bence
2020/11/01 06:35
November 18-án tartják az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA amatőr játékosbörzéjét, ismertebb nevén a draftot, ugyanakkor rengeteg dolog bizonytalan még: nincs megállapodás a liga és a játékosok között a szezon kezdetéről, a fizetési sapkáról és a luxusadó kérdéséről sem. Kevesebb, mint 3 hét múlva azonban a csapatoknak dönteniük kell, ezért elsődlegesen a játékosokra és a csapatokra koncentrálva összeszedtük, hogy kiknek a döntését övezi különösen nagy figyelem.

Akire majdnem mindenki vár - Giannis Antetokounmpo

A regnáló kétszeres MVP döntése akár a következő 10 évre meghatározhatja a liga erőviszonyait. A Görög Szörny szerződése 2021-ben lejár, ezért ha nem hosszabbít a Milwaukee-val, jövő nyáron szabadon távozhat. Nyilván ezt szeretné a leginkább elkerülni a csapata, hiszen így ellenérték nélkül veszítenék el legnagyobb értéküket. Habár a Milwaukee nagyon azt kommunikálja kifelé, hogy nincs tervben a görög elcserélése semmilyen formában sem, nehezen lenne elképzelhető, hogy a gárda megelégedne egy elbocsátó szép üzenettel – főleg úgy, hogy nyíltan vannak már most olyan csapatok – Dallas, Miami, Toronto -, akik igencsak szemeznek a játékossal.

063_1270707175.jpgFotó: Europress/AFP

Giannis számára vannak azért még egyéb opciók: aláírhatja az 5 évre szóló, szupermax szerződését a Bucks-szal, és akkor – elviekben – bebetonozhatja csapatát a keleti éllovasok közé. Azt is megteheti Giannis, hogy most nyáron nem ír alá semmit, megvárja a következő szezont és nyarat a döntéssel, ekkor viszont igencsak fel lesz adva a lecke a milwaukee-i front office-nak, hogy a lehetséges összes erőforrást felhasználva, akár a luxusadó-fizetési kötelezettséget is bevállalva megerősítse annyira a csapatot, hogy az elég legyen sztárjuk maradásához.

Kivárásra játszva - Victor Oladipo

Az Indiana sztárjának is 2021-ben jár le a szerződése, így potenciális hosszabbítás-aspiráns. Ugyanakkor a számok nyelvén akadnak gondok. A Pacers a jelenlegi szabályok szerint Oladipo 2020/2021-es fizetésének a 120%-át kínálhatja a hosszabbítás alapjaként, ami körülbelül 26 millió dollár körül lenne évente 2021-től. Ez egy picivel kevesebb annál az összegnél, mint amit Oladipo akkor kapna, ha megvárja a jövő nyarat, és korlátlan szabadügynökként írna alá egy 4 évre szóló szerződést. Egészség terén sem egyszerűbb a helyzet: Oladipo 2019 januárjában szenvedett térdszalagszakadást, és bár a leállás előtt visszatért, még távolról sincs azon a szinten, mint 2018-ban.

Ami miatt a játékos szinte folyamatosan bekerül a lehetséges csereüzletekbe, az az Indiana anyagi helyzete: komoly pénzekkel kötötték le Malcolm Brogdont, Myles Turnert és Domantas Sabonist, a koronavírus miatti, valamint az indianai szűkebb „piac” miatt nem olyan egyszerű pénzt előkeríteni Oladipo megtartására. Ha az áruba bocsátása mellett dönt a klub, akkor a Miami tűnik a legfőbb esélyesnek, mint következő célállomás.

063_1228159635.jpgFotó: Europress/AFP

A harmadik opció lehet talán a legjobb mindkét fél számára: az Indiana most jóval az értékén alul tudná elcserélni Oladipót, ennek tehát nem sok értelme lenne. A másik véglet a jövő nyárig tartó várakozás, amikor ellenérték nélkül akárhova mehet a játékos. A megoldás az arany középút: az Indiana a 2021-es cserehatáridőig várhat, hogy felmérje és újraértékelje Oladipo egészségügyi állapotát és játékát, Oladipo pedig időt kapna arra, hogy a formáját visszanyerje, és ha úgy dönt, hogy nem marad, még mindig elcserélhető lesz a deadline előtt, illetve ha az Indiana nem cseréli, 2021 nyarán komolyabb ajánlatok közül is válogathat majd.

Az elérhető legjobb szabadügynök idén – Fred VanVleet

Mivel a Raptors is szemez Giannis-szal, viszont VanVleet is kell nekik, úgy kell gazdálkodniuk idén a fizetési sapkával, hogy jövő nyáron reális esélyük legyen a görögre. Az ESPN információi szerint a torontói vezérkar egy 4 évre szóló, 80 millió dolláros szerződést akar a játékos elé tenni, amivel maradna még pénzük 2021 nyarára is. A dolgok ott kezdhetnek problémássá válni, ha más csapatok ennél nagyobb összeget kínálnak majd az irányítónak, mert az igen komoly gondolkodásra késztetheti a kanadaiakat.

2 évvel ezelőtt VanVleet szintén szabadügynök volt, akkor két évre mindösszesen 18 millió dollárért írt alá Kanadába. Most megint szabadügynök lesz, két év alatt – köszönhetően többek között a bajnoki címnek is – igencsak feltornázta az árát, és így potenciális célpont lehet szinte minden olyan csapat számára, ahol elegendő hely van a fizetési sapka alatt.

063_1272022770.jpgFotó: Europress/AFP

Ezek között vannak olyanok, akik épp az újjáépülést kezdik (Detroit), olyanok, akik már benne vannak (New York Knicks), és olyanok is, akik még ennél is jobban (Atlanta) benne vannak. A kérdés az, hogy ha VanVleet a távozás mellett dönt, akkor lát-e ezekben a csapatokban potenciált a karrierje szempontjából, vagy inkább aláír jobb, de kevesebb pénzt adó csapatokhoz.

Egy GM rengeteg elkölthető pénzzel – Atlanta Hawks

Az Atlanta új projektje a 2018-as drafton kapott igazán lábra, amikor az egy évvel korábban draftolt John Collins mellé kiválasztották Trae Youngot és Kevin Huertert, idén pedig Clint Capela is átköltözött Texasból keletre. A fiatalok fejlődése egyértelmű, épp ezért egy, a tavalyihoz hasonló 20-47-es alapszakasz már csalódás lenne. Tudja ezt a GM, Travis Schlenk is, ugyanakkor a pénzzel csak a baj van: az sem jó, ha kevés van, és az is veszélyes, ha sok van.

2020 „nyarán” igazi szupersztár nem lesz a szabadügynökök között, legalábbis olyan kaliber nem, mint egy évvel később: a fentebb már említett Antetokounmpo mellett Gordon Hayward, Chris Paul, és Blake Griffin is elérhető lesz jövőre – utóbbi kettő játékosopcióval bír majd a 2021/2022-es szezonra. Vannak viszont jó, hasznos játékosok – például VanVleet, Danilo Gallinari, Serge Ibaka -, akik nagy segítséget jelenthetnek mind a pályán, mind a pályán a még mindig nagyon fiatal, Vince Cartert idénre elvesztő Atlantának, a pénz pedig nem lenne akadály: 42 millió dollárnyi szerződést tud csak idén kiosztani Schlenk. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha a GM úgy gondolja, hogy nem vár 2021-re, mivel úgyis lesz olyan csapat, amelyik hoppon marad a sztárok leigazolása terén, ő pedig a „lassan járj, tovább érsz” szellemében rakosgatja az atlantai puzzle darabjait.

063_1208919509.jpgFotó: Europress/AFP

Lehet viszont egy másik út is: Schlenk megpróbálhatja a lehető legjobb elérhető játékosokat leigazolni, de csak egy évre. Jövő nyáron ezek a szerződések kifutnának, a minőségi játékosokkal garantált lehetne egy impresszív szezon, így a pénzügyi rész mellett a „csapatvonzósági szint” is megugrana Atlantában.

A harmadik út a fenti kettő vegyítése lehetne: Schlenk nem csinál semmit, bízik a fiatalok további fejlődésében és a bennük rejlő tehetségben, nem megy bele semmilyen licitháborúba egyik szabadügynökért sem, és szépen megvárja 2021-et.

Ébredés a csalódások után – a Clippers és a Philly 

A Clippers tavaly nyáron feltett mindent egy lapra Paul George és Kawhi Leonard leigazolásával, és habár az alapszakaszban túl sok fennakadás nem volt a játékban, amikor élesre fordultak a dolgok a rájátszásban, következett a földbeállás a Denver ellen a Nyugati Főcsoport elődöntőjében: a Nuggets 1-3-ról ejtette ki Doc Rivers együttesét – és mint utóbb kiderült, magát Doc Riverst is az edzői és az elnöki pozícióból; helyét a szezon befejezése után Tyronn Lue foglalta el.

063_1210700383.jpgFotó: Europress/AFP

A korábbi bostoni sikeredző meg sem állt Philadelphiáig, oda, ahol a néhány éve elindított „Process” megakadni látszott idén (is), ez pedig a Boston elleni 4-0-s elsőkörös rájátszásbúcsú keretében csúcsosodott ki, ami Brett Brown állásába került.

Mindkét csapat elintézheti azzal a nyarát, hogy azt mondja: csak az edzőkkel volt korábban gond, most majd minden más lesz. Mivel azonban mindkét gárdán igen nagy a nyomás és a győzelmi kényszer, az új fiúknak igen hamar el kell kezdeniük nyerni, nehogy elődjeik sorsára jussanak.

Más kérdés, hogy ha változást szeretnének a keretükben, az sem menne egyszerűen. Leonard távozása kizárható, és mivel a Clippers igen sokat adott Georgért az Oklahomának (Sam Prestiék valószínűleg azóta is kuncognak), ha valamilyen oknál fogva cserélni akar a csapat, összepakolhat egy Beverley-Lou Williams-Zubac csomagot, ami vonzó lehet más csapatnak, tehetséges, azonnal bevethető játékost azonban nem nagyon fognak kapni érte.

A 76ers tavaly sokat várt Al Horford leigazolásától – és nagyjából semmit sem kapott. Kulcskérdés az ő helyzetének tisztázása, valamint dönteni kell a szerződése utolsó évébe lépő Josh Richardsonról is. Ben Simmons irányító lesz, ahogyan eddig egész karrierje során, vagy erőcsatárként fog játszani, ahogyan azt a buborékban tette egészen addig, amíg a térdsérülése véget vetett az idényének? És ha 4-est fog játszani, akkor ki fogja irányítani a Phillyt? Ha minden kérdésre megtalálja a választ Rivers, akkor sem biztos, hogy csere nélkül zajlik le a holtszezon Rocky városában.

063_1228171015.jpgFotó: Europress/AFP

Visszatérő sztárok – Golden State és Brooklyn Nets

A két csapat nagyjából hasonló helyzetben van: sztárjaik hosszú időre kidőltek, a tavalyi szezonban egyáltalán nem is léptek pályára (kivéve Irving, ő 20 mérkőzést játszott a Brooklynban), épp ezért a visszatérésüket óriási várakozás előzi meg. Azért csak nagyjából hasonló a helyzet, mert a Warriors Nyugaton utolsó lett, a Brooklynt azonban nem törte meg Durant és Irving hiánya, és a hetedik helyen bejutottak a playoffba.

Ennek megfelelően San Franciscóban van egy plusz aduász a pakliban, ez pedig az idei 1/2-es jog a drafton. Húzhat vele a Warriors hiányposztra, ugyanakkor Bob Myers GM elmondta, hogy minél több lehetőséget és időt akar adni a Curry-Thompson-Green hármasnak a további bajnoki címekre, épp ezért játékosfejlesztésre túl sok idő nincs. Van viszont egy kisebb ballaszt a keretben: Andrew Wiggins játéka és szerződése. Az 1/2-es draftjog és Wiggins még mindig nem biztos, hogy elég vonzó, viszont a GSW-nél van a Minnesota jövő évi, top3 védett első körös draftjoga is, és így már meg is lenne a meggy a torta tetején – ha szeretne még egy klasszist, vagy ahhoz közeli játékost igazolni a Golden State, ez a csomag sok mindenre elég lehet.

063_1154515045.jpgFotó: Europress/AFP

Ugyanez a helyzet Brooklynban, csak draftjogok nélkül. Ha Sean Marks még szeretne egy harmadik sztárt a Durant-Irving páros mellé, a Nets idén nagyon jól teljesítő fiataljaiból – Caris LeVert, Spencer Dinwiddie, Jarrett Allen – álló csomagot tud felajánlani. A kérdés továbbra is az, hogy érdemes-e potenciállal teli fiatalokat – és ezzel a klub hosszútávú jövőjét is – áruba bocsájtani a rövidtávú sikerekért, főleg egy olyan szezon után, amikor a fiatalok a sztárok nélkül is megállták a helyüket.

Természetesen bőven benne az is, hogy minden marad így. A GSW felhasználja a pickjét, kihúzza a nekik kellő fiatalt, és hagyja, hogy a sztárok és a többiek elegye megoldja a mérkőzéseket. A Brooklynnál sem tűnik elveszettnek azért az idény egy harmadik sztár nélkül sem: Durant és Irving megfelelő kiegészítőkkel – legyenek akár fiatalok, akár veteránok – sok mindenre elég lehet – nyilván akkor, ha egészségesek tudnak maradni.

063_1200415206.jpgFotó: Europress/AFP

A meglepetésre buborékig jutó csapatok – a Thunder és a Pelicans

Mindkét csapat rálépett tavaly az újjáépülés útjára, ugyanúgy kényszerűségből. Oklahomában kettő (George és Westbrook), New Orleansban egy (Anthony Davis) franchise-player jelentette be, hogy levegőváltozásra vágyik, a két csapat GM-je pedig a fiatalok mélyvízbe dobásával és komoly értékkel bíró draftjogok megszerzésével jött ki a helyzetből.

Sam Presti két igen komoly rablást vezényelt le: elpasszolta Russell Westbrookot Houstonba Chris Paulért, két 1-4-ig védett elsőkörös draftjogért (2024 és 2026), illetve két pickcsere lehetőségért (2021 és 2025), Paul Georgért pedig Shai Gilgeous-Alexander, Danilo Gallinari, három elsőkörös és védetlen Clippers-draftjogot (2022, 2024 és 2026), két elsőkörös Miami draftjogot (2021 és 2023 – utóbbi védett) és két pickcsere lehetőséget (2023 és 2025) kapott. A Thundernek így tavaly nyártól számítva összesen 15 (!) elsőkörös draftjoga volt (és ezekből hármat meg is cserélhet, ha a Clippersé/Rocketsé értékesebb) 2026-ig, igaz, a nyakukba vették Chris Paul 3 évre szóló, összesen 124 millió dolláros szerződését, ami idéntől már „csak” 85 millió – az utolsó, 2021-2022-es éve játékosopciós a maga 44 millió dollárjával. 

063_1270348571.jpgFotó: Europress/AFP

Ha Presti folytatja a nagytakarítást, Paulnak és Gallinarinak is mennie kell annak ellenére, hogy az OKC az 5. helyen jutott be a rájátszásba. Paul brutális pénze elrettentő lehet, ugyanakkor Presti lejjebb is viheti az igényeit, csak vigye el valaki az irányítót. Az olasz játékost pedig főleg sign-and-trade keretében lehet értékesíteni. Presti ugyanakkor dönthet úgy is, hogy nem nyúl a csapathoz: playoffra továbbra is jó lehet a csapat, Paul kiváló mentor, a fiatalok fejlődnek, 85 millió dollárt megér a dolog még két évig.

A Pelikánoknál David Griffin alelnök dolga viszonylag egyszerűbb: Zion Williamson személyében – amennyiben egészséges marad, ami azért elég nagy kérdőjel – már megvan a franchise playere, mellette hosszabbítani kell a tavaly nyáron a Lakerstől érkező, New Orleansban kivirágzó, a tehetségét hosszabb távon először itt igazán megmutató Brandon Ingrammel, és dönteni kell Jrue Holidayről.

063_1200032811.jpgFotó: Europress/AFP

Holiday a liga egyik legjobban védekező hátvédje, a csapat meghatározó tagja, de jövőre szabadügynök lesz. A Williamson-Ingram-Holiday trió megfelelő kiegészítőkkel képes lehet zökkenőmentesen bevinni a New Orleanst a rájátszásba, Holiday nélkül – főleg, ha nem érkezik helyette a cseréjében azonnal bevethető érték – azonban érhetik kellemetlen meglepetések a csapatot. 

Hozzászólások