NBA - „Ha LeBron James játszani akar, akkor mindannyian játszani is fogunk!”
lebron-james-patrick-beverley.jpg
Fotó: Europress/AFP

„Ha LeBron James játszani akar, akkor mindannyian játszani is fogunk!”

HosszabbitásHosszabbitás
2020/06/30 19:35
A címben idézett mondat a Los Angeles Clippers szókimondó irányítójától, Patrick Beverleytől származik. Azt, hogy ennek a kijelentésnek mennyi köze van a valósághoz, nem tudni. Az viszont köztudott, hogy a háromszoros NBA-bajnok Jamesnek van az egyik legnagyobb befolyása az aktív játékosok közül a szervezet döntéseire. Így nem is lehetne aktuálisabb a téma, mennyi szava van Jamesnek és a többi NBA játékosnak akkor, mikor a liga folytatásáról tárgyal és dönt a szervezet?

Egyelőre úgy tűnik, nincs sok jelentősége a játékosok álláspontjának. Vélemények pedig vannak, nem is kevés. A döntés után, miszerint július 31-től indul újra az NBA egy új, 22 csapatos play-off formátummal, több játékos is megszólalt a témában. Az egyik leginkább vitatott része a döntésnek a helyszín. A floridai Orlandóban található Disney World komplexumot jelölte meg kizárólagos helyszínnek a szervezet. Ehhez a döntéshez társul az a szabály, hogy az idény folytatása alatt minden játékosnak és csapatokhoz tartozó stábtagnak egy ún. „buborékban”, tehát karanténban kell tartózkodnia, teljesen elzárva a külvilágtól.

Luxusbörtönnek is felfogható buborékban indítanák újra az NBA-szezont | Eurosport

Az NBA-ben utoljára március 11-én játszottak mérkőzést, ugyanis ezen a napon derült ki a Utah Jazz játékosáról, Rudy Gobert-ről, hogy megfertőződött a COVID-19 vírussal. Azóta teljes a leállás, sokáig azt sem tudhattuk, hogy befejezik-e az idei szezont.

Kyrie Irving a szószóló szerepében

Az egyik leghangosabban a Brooklyn Nets sztárja, Kyrie Irving hallatta a hangját a témában. Az irányító többször is kifejtette, nem a liga folytatását tartja jelenleg a legfontosabb dolognak az életben, így kifejezetten az újrakezdés ellen foglalt állást.

„A jelenlegi helyzetben a játékosoknak a közösségek élére kell állniuk, és a frontvonalban harcolni a társadalmunkat érintő faji megkülönböztetések és az állandó rasszizmus ellen. Ez most sokkal fontosabb, mint a kosárlabda.” - fejtette ki véleményét Irving.  

A Nets játékosa hozzátette, hogy attól tart, a szezon lehetséges folytatása teljesen elvonná a figyelmet a jelenleg aktuális komoly, leginkább színesbőrűeket érintő társadalmi problémákról Amerikában. Irving aktívan próbálja is hangoztatni véleményét, erről az egyik legutóbbi csoportos Zoom-hívás tanúskodott, melyet az irányító kezdeményezett. A hívásban több, mint 80 NBA és WNBA játékos vett részt, a téma a szezon újrakezdésével járó lehetséges pozitív és negatív hatások megvitatása volt.  A videóhívásban résztvevők közül Carmelo Anthony, Dwight Howard és a Utah Jazz sztárjátékosa, Donovan Mitchell is osztotta Irving véleményét, miszerint ők sem szorgalmaznák az újrakezdést ebben a helyzetben. Mitchell döntését azzal indokolta, hogy a szezon végén lejáró szerződése miatt nem kockáztatná meg a játékot, és ezzel együtt a sérülés veszélyét. Egy esetleges súlyosabb sérüléssel könnyen eleshet egy komoly, nagyobb pénzzel járó szerződéshosszabbítástól.  A Portland TrailBlazers dobógépe, C.J. McCollum hozzátette, egy csoportos szavazásban „nem” választ adott, mikor a szezon folytatása volt a kérdés, mindhiába. A játékosok próbálják hallatni hangjukat, de mindezek ellenére a döntés megszületett, a jelenlegi állás szerint július végén újra NBA mérkőzéséket rendeznek, eddig sosem látott körülmények között.

Kizárólag a klubtulajdonosok döntöttek a folytatásról

A játékosoknak nem osztottak lapot a döntésnél, ugyanis az újrakezdésről a folytatásban érintett 22 csapat tulajdonosai döntöttek. A résztvevő klubtulajdonosok közül 21 a folytatás mellett voksolt, mindössze az oregoni Portland TrailBlazers tulajdonosa nem támogatta a döntést. A bejelentés után az egyik résztvevő csapat, a Memphis Grizzlies játékosa, Justise Winslow osztotta meg a véleményét a közösségi médiában. 

Ez nem a kosárlabdáról vagy a saját biztonságunkról szól már. Nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán érdekli őket, elkapjuk-e a koronavírust vagy nem.”- nyilatkozott Winslow. 

Posztja végén megjelölte az NBA és az NBPA (Játékosok szakszervezete) közösségi oldalait is. Az előbb említett Kyrie Irving is véleményezte a hivatalos döntést, úgy gondolja, ha mindenki más játszik, ő sem fog otthon maradni és vállalja a játékot. Hozzátette, ha tényleg megér ennyi kockázatot az újrakezdés, akkor csináljuk. A címben említett LeBron James legutóbbi hetei csendesebben teltek, konkrét véleményt nem közölt az újrakezdésről. Annyit tudni, hogy az első hetekben, még a liga felfüggesztésekor úgy nyilatkozott, hogy zártkapus mérkőzéséken nem lesz hajlandó játszani, mivel ő a közönségnek játszik. Aztán ezen a kijelentésén hamar enyhített is James. 

„A legfontosabb most az, hogy biztonságos körülmények között be tudjuk fejezni a szezont. Ez közös érdekünk. Ha ennek üres lelátó az ára, akkor is vállalom természetesen a játékot.” - tette hozzá egy márciusi interjúban a Lakers sztárja. 

Ezekből arra következtethet az ember, hogy James egyértelműen a folytatás mellett voksolt, ez abból is adódik, hogy csapata, a Los Angeles Lakers kiváló szezont futott a liga félbeszakításáig. Jó eséllyel pályázik így James és csapata egy bajnoki címre, és őszintén: ki az, aki a szezon eltörlését támogatja, mikor csapata az egyik favorit a végső győzelemre? Ismerve LeBron James a szervezet döntéseire gyakorolt befolyását, az lett volna a több, mint meglepő, ha végül a szezon végleges eltörlése mellett döntenek a vezetők.

A játékosok karanténban az orlandói „buborékban”, de a személyzet ki-be rohangálhat? 

A hivatalos döntés értelmében az NBA 113 oldalas szabályzatot adott ki, ami a fentiekben már említett szigorú karantént ír elő a résztvevő játékosoknak és a csapatokhoz tartozó stábtagoknak, edzőknek. A kilépés szigorúan tilos a „buborékból”, amelyik játékos megszegi a szabályt, elkülönítik, és nem folytathatja a szezont. Érdekesség viszont, hogy a Disneyland személyzetére ezek az előírások nem vonatkoznak, pedig ugyanúgy kapcsolatba lépnek a főszereplőkkel, mégsem kötelezik őket karanténra. A játékosok többsége így azért aggódik, hogy a személyzet viszi majd be nekik a vírust a „buborékba”. Ez a szabály, a karanténkötelezettség a játékosok számára, értelmét veszti ebben a formában. Adam Silver, az NBA komisszárja ennek ellenére is kitart az eredeti terv mellett, és az ismertetett szabályok mellett tervezik folytatni az idényt.

Semmi sem kötelező

A liga egyik játékost sem kötelezi a játékra és az idény folytatására. Mindenkinek a saját döntése, hogy részt vesz-e a július végi kezdésen, vagy sem. Ennek eredménye, hogy elsők között a Portland TrailBlazers magasembere, Trevor Ariza mondta vissza a részvételt, személyes okokra hivatkozva. Ariza ezzel a döntéssel durván másfél millió dollártól esik el. A hivatalos határidő június 24. volt, eddig kellett a játékosoknak tájékoztatni klubjaikat a döntésükről. Ez viszont nem kőbe vésett dátum, árulkodik erről az is, hogy a Denver Nuggets szerb sztárja, Nikola Jokics a napokban produkált pozitív koronavírus tesztet Szerbiában, így a játéka erősen kérdésessé vált. Igaz az is, hogy a júliusi végi folytatásig könnyen kigyógyulhat a fertőzésből, és játékra alkalmas is lehet. Többek között Jokics sorsa is még a levegőben lóg. Hasonló a helyzet a Nets két játékosával, Spencer Dinwiddie-vel és DeAndre Jordannel, akik a legutóbbi olyan játékosok, akik pozitív tesztet produkáltak.

Ha őszinték akarunk lenni, akkor az NBA sorsa is a levegőben lóg. A folytatás egyelőre biztosnak látszik. LeBron James játszani akar, a liga játékosainak nagyjából fele szívesen folytatná a szezont, a másik fele meg annyira nem bánná, ha végül a világjárvány közepén mégse lenne újra játék. Adam Silver ragaszkodik a tervéhez, az orlandói „buborékhoz”, és az újrakezdéshez. A játékosok nagy része elmondta véleményét a helyzetről, ezzel kisebb-nagyobb, de inkább csak kisebb hatást gyakorolva a szervezetre. Egy dolog biztos, ha nem történik július végéig semmi váratlan, a labda újra pattogni fog Orlandóban, kinek nagyobb, kinek kisebb örömére. 

Szöveg: Klicasz Szpirosz

Hozzászólások