NBA - Minden idők legőrültebb napjai kezdődhetnek hétfő éjfélkor az NBA-ben!
Minden idők legőrültebb napjai kezdődhetnek hétfő éjfélkor az NBA-ben!
Fotó: Europress/AFP

Minden idők legőrültebb napjai kezdődhetnek hétfő éjfélkor az NBA-ben!

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/06/29 22:38

Magyar idő szerint hétfőn éjfélkor kezdetét veszi a szabadügynökség az NBA-ben. A liga 20 legjobb játékosából öten is szabadügynökök lesznek, és a két legnagyobb piac csapatainak (a két new york-i (Nets és Knicks) és a két los angeles-inek (Clippers és Lakers) rengeteg pénze van a fizetési sapka alatt. A legnagyobb nevek: Kevin Durant, Kawhi Leonard, Klay Thompson, Kyrie Irving, Kemba Walker, Jimmy Butler.

LeBron James 2010-es Miamiba igazolása óta a nyár sokszor őrültebb az NBA-ben, mint maga a szezon, leszámítva mondjuk a főcsoportdöntőktől kezdődően a rájátszást. James azóta visszatért Clevelandbe, majd Los Angelesbe igazolt a Lakershez, Kevin Durant pedig eligazolt a Golden State Warriorsba egy sokak által vitatott döntést hozva, 2016-ban.

Lássuk a főszereplőket!

Kevin Durant

Durant első két oaklandi évében bajnok és döntő MVP lett, a tavalyi szezonban joggal tekinthettük a világ legjobb játékosának. Az idei évet azonban befolyásolta a szabadügynöksége, amely negatív hatással volt néha a csapatra, főleg, hogy a média egyes részei hónapok óta a New York Knicks-el hozta hírbe, hiszen ügynökének, Rich Kleimannek vannak ott kapcsolatai, továbbá a Knicksnek van két maximális szerződés befogadására elegendő helye a fizetési sapka alatt.

A Knicks a liga legértékesebb, de egyben legműködésképtelenebb klubja is, köszönhetően az inkompetens és megfelelő emberi értékekkel nem rendelkező James Dolannek, aki szurkolókat tilt ki, ha azok azt kiáltják felé, hogy adja el a csapatot, újságokat tilt ki a sajtótájékoztatóról (New York Daily News), és biztonsági őreivel megveretteti a klub korábbi legendáját Charles Oakleyt.

Durant azonban megsérült a főcsoport elődöntőben, vádlisérülést szenvedett. Csak a döntő 5. meccsén tért vissza 3-1-es hátrányban, amikor is parádésan kezdett, 11 ponttal állt a második negyed elején, amikor egy megindulásnál az NBA teljesen megváltozott…


Achilles-ín szakadást szenvedett, ami a legrosszabb, amit egy kosárlabdázó elszenvedhet a sok hirtelen megindulás-megállás, és a pálya borítása miatt. Durant egy kosárlabda tragédiát szenvedett, azonban a hírek szerint így is megkapja majd a maximális szerződést, szóval legalább anyagi kár nem éri, még ha ki is hagyja a teljes 2019-2020-as szezont.

Durant mellett felmerült még egy név, aki vele együtt New Yorkba mehet, hogy együtt játsszanak, és egész szezonban beszélgettek is bizonyos lehetőségekről, az pedig nem más, mint…

Kyrie Irving

Irving LeBron James-szel bajnokságot nyert Clevelandben 2016-ban, ám 2017 nyarán cserét kért, és Bostonba került egy trade keretében.

Irving szezonjának egy sérülés vetett véget első bostoni évében, a legutóbbi szezonban viszont viselkedésével és bizonytalan jövőjével teljesen szétbomlasztotta a bostoni fiatalokból álló keretet (Terry Rozier, Jayson Tatum, Jaylon Brown). Nem sokan hagyják el minden idők legsikeresebb NBA-csapatát, de Irving valószínűleg így fog tenni.

New Yorkban született, és kezdetben úgy tűnt, Duranttel mehet a Knicksbe, azonban az utóbbi hetekben mindkettejük kapcsán többet emlegetik a Brooklyn Nets-et, amely már idén is playoff résztvevő volt, és sokkal jobb a szervezeti kultúrája.

Irving iránt a Lakers is érdeklődik, főleg, hogy megjavult a kapcsolata James-szel, részben miatta kért trade-et Clevelandben, főleg, mivel a Lakers képes volt kialakítani egy max szerződés befogadásához szükséges helyet a sapka alatt (32 millió dollár).

Kawhi Leonard

Leonard elképesztő utat járt be az elmúlt másfél évben. Az idén bajnokságot és döntő MVP-t nyerő, rendkívül csendes sztár tavaly botrányos körülmények között távozott San Antonióból, amely Gregg Popovich edző irányítása alatt a legsikeresebb franchise az elmúlt 23 évben az NBA-ben. Leonard nyert is bajnokságot és döntő MVP-díjat a Miami ellen 2014-ben.

Leonard tökéletesen illeszkedett is a csendes közegbe, de amikor a 2017 nyarán négyfejű combizom sérülést szenvedett (azóta se tudjuk, hogyan), minden vakvágányra futott. A Spurs többször is egészségesnek nyilvánította, azonban Leonard másodvéleményt kért, és az nem egyezett a csapatéval. Leonard mindössze 9 meccset játszott abban a szezonban, miközben 20 milliót keresett, és a csapat egész évben várt a visszatérésére.

A legbizarrabb az volt, amikor a csapat edzett az egyik palánknál, a másikon pedig Leonard Tim Duncannel és két másik ex-Spurs játékossal 2v2-őzött…

Leonard trade-et kért, és mivel 1 év volt hátra a szerződéséből, irányítani akarta, hogy hova cseréljék, hiszen haza akart költözni Los Angelesbe. Kezdetben a Lakers, majd a Clippers is képbe került. A Spurs persze nem akarta segíteni a Lakerst (senki sem akarja), és elcserélték a másik főcsoportba a Toronto Raptorshöz, egy utólag visszanézve elég ügyetlen trade keretében.

Leonardot a Clippers vette célba nagy erőkkel, minden hazai Raptors-meccsen jelen volt valaki a Clippers vezetőségéből. Azonban a Toronto bajnoki címe, Leonard legendás playoff-menetelése, a liga legjobb general managere (Masai Ujiri), zseniális orvosi stábja (élén Alex McKechnie) és a város iránti érzet szeretete befolyásolhatja a döntését, ám az utolsó pillanatban ismét képbe került a Lakers, hiszen kialakítottak 32 millió dollárt a sapka alatt, továbbá megszereztek egy bizonyos Anthony Davist, aki a liga legjobb magasembere!

Egy LeBron James-Kawhi Leonard-Anthony Davis hármas csak Hollywoodban, Tinseltownban alakulhat ki. A Lakerstől Magic Johnson, Kobe Bryant, Anthony Davis és James is érvelni fog Leonard számára a csapat mellett, még ha előbbi kettő nem is tartozik már a franchise kötelékeibe.

Klay Thompson  

Thompson az egyik alapembere a Warriors-dinasztiának, mint a liga történetének második legjobb dobója csapattársa, Stephen Curry mögött. Thompson is szenvedett egy lesújtó sérülést a döntőben, a 6. mérkőzésen 3 pontos előnynél elszakadt a keresztszalagja (ami után még bedobott két büntetőt!!!).

Thompson valószínűleg csak a szezon második felében tér vissza, ha visszatér egyáltalán, azonban a Warriors 5 éves, 190 milliós ajánlatát így is el fogja fogadni, tehát ő sem veszít pénzt.

Kemba Walker

Walker All-NBA 3.csapatba került idén a Charlotte Hornets játékosaként, így jogosult lenne a szupermax szerződésre, amit Michael Jordan vezette Charlotte nem ajánlott meg neki. Walker a Dallas és a Boston ajánlataiból választhat, állítólag utóbbit elfogadva, Irvinget pótolva. Walker egy nagyon ponterős irányító, aki védekezésben gyenge alacsony termete miatt (185 cm).

Jimmy Butler

Butler az idei szezont Philadelphiában zárta, miután Minnesotában cserét kért. A 76ers járt a legközelebb a Toronto kiejtéséhez, a 7. meccsen Leonard elképesztő, gyűrűt négyszer érintő dobásával nyert csak a későbbi bajnok.


Butler nehéz természetű játékos, ám ha egy csapat 3. legjobb játékosa lehet, akkor az a csapat komoly esélyt kaphat a bajnokság megnyerésére. Butler akár maradhat is Joel Embiid és Ben Simmons mellett Philly-ben, de eligazolhat Miamiba vagy a Lakersbe is, miközben felmerült egy sign-and-trade lehetősége a Houston Rockets-szel is.  


Hozzászólások