NBA - Miért nem beszélnek a Milwaukee Bucks rekordjairól és bajnoki címéről?
Miért nem beszélnek a Milwaukee Bucks rekordjairól és bajnoki címéről?
Fotó: Europress/AFP

Miért nem beszélnek a Milwaukee Bucks rekordjairól és bajnoki címéről?

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/28 10:30
Van egy csapat az NBA-ben, amely olyan magasságokba jutott idei teljesítményével, mint a 1971-72-es Los Angeles Lakers Wilt Chamberlainnel, vagy az 1996-97-es Chicago Bulls Michael Jordannel, mégis a legtöbb szakértő egy legyintéssel intézi el őket, ha a bajnoki esélyekről beszélünk. A Milwaukee Bucks a 2019-20-as NBA szezonban eddig 50 győzelem mellé 8 vereséget szedett össze, vagyis elméletileg akár még minden idők legjobb alapszakasz mutatóját is elérhetik. Mégsem emlegetik őket a legjobb csapatok között. Vajon miért?

A történet felvezetéséhez egészen 2013-ig érdemes visszaszaladni az időben, amikor is az NBA draftján, vagyis az új játékosoknak tartott börzén feltűnt egy görög fiú, egy másodosztályú csapatból, akit a Milwaukee Bucks akkori igazgatója személyesen ment el megnézni Görögországba. John Hammond ezt követően csak annyit mondott a menedzsernek, hogy hamarosan gyökeresen megváltozik majd a fiú élete. Az alig 18 éves Giannis Antetokounmpót 15. helyen választotta ki a Bucks a draft első körében és nem sokáig titkolta, hogy rá szeretné építeni a jövőt.  A görög óriás nevéhez méltó lépésekkel haladt a szupersztárság felé, és öt évvel azután, hogy bekerült a ligába, sikerült elnyernie a legértékesebb játékosnak ítélt MVP címet.

000_1OB33J.jpg Fotó: Europress/AFP

Az indulás nem volt ennyire ígéretes, hiszen Giannis első szezonjában a negatív franchise rekordot jelentő 15-67-es (győzelem-vereség) mutatót sikerült elérni. Ennek is volt köszönhető, hogy a klubnál jelentős átalakulások indultak. Előbb tulajdonosváltás, majd edzőváltás következett és láthatóan mindkettő jót tett a csapatnak. Zászlójukra tűzték a fiatalítást, amit egy szlogen segítségével hangoztattak is mindenhol: „Own the future” – Miénk a jövő.

Milwaukee városa nem tartozik az amerikai sportnagyhatalmak közé, a kosárlabda mellett mindössze egy baseballcsapata van a városnak, amely még soha nem nyert bajnokságot. A város amerikai mércével nem számít nagynak, mindössze 600 ezer lakosa van hivatalosan, és a Chicagótól északra elhelyezkedő Wisconsin sem az Egyesült Államok legnépszerűbb államainak egyike. Ehhez képest a kosárlabdában voltak sikeres korszakai az egyesületnek, hiszen itt kezdett játszani a '70-es évek egyik legnagyobb sztárja, Kareem Abdul-Jabbar és 1971-ben, a szintén emlékezetes karriert magáénak tudó Oscar Robertsonnal karöltve bajnokságig vezette a Bucks együttesét. A lendület még tartott a 70-es évek közepéig, de újabb bajnokság már nem jött össze. Ezt követően pedig 30 szűk esztendő következett.  

Tudatos építkezéssel, és a csiszolatlan gyémántnak gondolt Giannis Antetokounmpo megtartásával jutott el a Milwaukee csapata a 2018/19-es idényhez, amikor a régen várt sikerek megérkeztek. A már említett MVP egyéni díj megszerzése mellett Giannis a csapatot is a hátán cipelte az alapszakaszban. A Keleti főcsoport első helyén végeztek, és összesítésben is csak az akkor kiemelkedő Golden State Warriors előzte meg őket. A rájátszásban is folytatódott a jó teljesítmény és az első két körben könnyedén jutottak túl a Detroit és a Boston csapatán. Viszont a keleti döntőben a későbbi győztes Toronto együttese már túl nagy falatnak bizonyult.

Már ekkor érdekes volt, hogy a Milwaukee vereségét sokan az „ugye megmondtam” kategóriába helyezték el, mondván, Giannis egyedül nem tudja végső győzelemig vezetni csapatát. A Bucks vezetői azonban nem a közhangulatra, hanem saját érzéseikre hagyatkoztak, és a nyári rendkívüli játékosáramlásból szinte teljesen kimaradva, inkább a fiatal gárda együtt tartására helyezték a hangsúlyt. 

2019 nyarán szinte teljesen újra íródott az NBA csapatok erősorrendje és sokmindenről beszéltünk szezon beharangozónkban, de talán kevés szó esett a Milwaukee Bucks bajnoki esélyeiről. Az egyik sportfogadási oldal alábbi grafikonján is jól látható, hogy attól a pillanattól kezdve, amikor Kawhi Leonard aláírt a Clieppershez, egészen december végéig a két Los Angeles-i csapatot jóval esélyesebbnek tartották a Bucks együttesénél.

A sportsbettingdime.com oldal elemzése a bajnoki cím odds-okrólA sportsbettingdime.com oldal elemzése a bajnoki cím odds-okról Fotó: sportsbettingdime.com

Giannisék azonban nem az odds-okkal, hanem a munkával foglalkoztak és sorra nyerték a mérkőzéseket, köztük a rangadókat is. Február végéig lejátszott 58 mérkőzésükből 50-szer ők hagyták el győztesen a pályát és ezzel minden idők harmadik legjobb teljesítményét nyújtják ha a százalékos győzelmi mutatót nézzük.

Az NBA alapszakasz legjobb teljesítményei a százalékos mutató alapjánAz NBA alapszakasz legjobb teljesítményei a százalékos mutató alapján Forrás: Google

Megelőznek olyan csapatokat, mint a Lakers ’72-es bajnok alakulata, vagy a Philadelphia 76’ers legendás ’67-es győztes csapata.

Néhány évvel ezelőtt, amikor Golden State Warriors megdöntötte a Chicago Bulls elképesztő, 72-10-es szezoncsúcsát, gyakorlatilag az év második felében mindenki arról beszélt, hogy sikerülhet-e Curry-éknek a bravúr. Vajon, ha egymás ellen játszhatnának, az 1996-os Bulls, vagy a 2015-ös Warriors tudna győzedelmeskedni?

Elméletileg a Milwaukee Bucks idén még egy nagy hajrával megdöntheti, vagy beállíthatja a két legendás csapat rekordját, mégsem beszél senki arról, hogy minden idők egyik legjobb csapata játszana a szemünk előtt hétről hétre. Senki nem hasonlítja a csapatot a chicagói, vagy az oaklandi alakulathoz. Csak elkönyvelik, hogy van egy Giannis, aki bizonyos szempontból újraértelmezte az irányító szót a kosárlabda szótárban, de a rájátszásra majd biztosan kitalálják az ellenfelek, hogy mit lehet ellene kezdeni.

Vajon az élcsapatok az alapszakaszban direkt nem akarnak nyerni ellenük? Nem valószínű.

A Milwaukee Bucks eddig minden várakozást felülmúlt a teljesítményével. Giannis a tavalyi MVP-formáját is néha túlszárnyalja és legkevésbé sem állt be abba a sorba, akik sérülést színlelve időnként pihennek azért, hogy minél jobb állapotban legyenek a rájátszásra. Ő ezzel a lendülettel akarja végigcsinálni a teljes szezont, amibe az alapszakasz és a rájátszás is beletartozik. Biztosan tanultak a tavalyi hibákból és jó eséllyel ott lesznek a döntőben, ahol aztán bármi megtörténhet. Még az is, hogy ez a Milwaukee Bucks írja a történelmet és az őket alábecsülő újságírók majd csak akkor kezdik el zengeni az ódákat róluk.

Szerző: Buró Szilárd


Hozzászólások