NBA - Michael Jordan újabb rekordja, milliókért kelt el a kosárzseni kártyája
Michael Jordan újabb rekordja, milliókért kelt el a kosárzseni kártyája
Fotó: Europress/AFP

Michael Jordan újabb rekordja, milliókért kelt el a kosárzseni kártyája

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/05/22 10:25

Valószínűleg még hetekig a The Last Dance bűvöletében él majd a világ kosárlabdát szerető része, ami nem véletlen, hiszen a dokusorozat amely feldolgozta Michael Jordan és a Chicago Bulls utolsó idényét óriási sikerrel futott. Hallani, hogy a Netflix és az ESPN számára is rekordnézettséget hozott az öt héten át futó sorozat, de a két szolgáltató mellett persze más is bőven profitált az alkotásból. Például egy aukciós ház, amely több mint 30 millió forintért értékesített egy 1986-ból való Michael Jordan kártyát. 

A sportos kártya üzletág az Egyesült Államokban hosszú évtizedekre nyúlik vissza, elképesztő a népszerűsége és őrületes bevélt hoz a gyártó cégeknek és persze a kártyatulajdonosoknak is. Rengeteg márka létezik, márkákon belül is különböző kiadások, ami pedig az értéküket illeti, természetesen a limitált példányszámban legyártott kártyák és azokon belül is a legrégebbiek és természetesen a makulátlan állapotúak érik a legtöbbet. A valaha volt legdrágább baseball-kártya például kicsivel kevesebb, mint 3 millió dollárért cserélt gazdát, míg a legtöbb pénzért elkelt kosaras kártya - egy tavalyi összeállítás alapján - Lew Alcindor (ismertebb nevén Kareem Abdul-Jabbar) újonc kártyája volt, amelyért több mint fél millió dollárért fizettek. 

A legértékesebb kosaras kártyák listáján természetesen rengeteg Michael Jordan kártyát is találunk, különböző korszakokból, különböző gyártók által kiadva. Az egyik ilyen éppen a napokban cserélt gazdát és vált ezzel egycsapásra a legértékesebbé nem kevés hasznot hozva az aukciós háznak és persze az addigi tulajdonosnak. A Fleer kártyagyártó cég Michael Jordan 1985-1986-os bajnoki évadból kibocsátott kártyájáért ugyanis 99 600 dollárt (hozzávetőlegesen 32 millió forintot) fizettek egy aukciós ház árverésén, ami rekord a maga nemében. Ahogy az is, hogy ez a bizonyos kártya az elmúlt két hónapban megduplázta az értékét, ugyanis a Bleacherreport beszámolója szerint márciusban még "csak" 48 ezer dollárért cserélt gazdát. 

Jordan amúgy abban az évben éppen második szezonját töltötte az NBA-ben, az előző idényben őt választották az év újoncának. A következő szezonja nem sikerült annyira jól, legalábbis a nagy része, ugyanis lábsérülése miatt sokat kellett kihagynia, utána pedig a vezetőség szigorú perclimitet szabott ki rá. Jordan így is 22.7 pontot, 3.6 lepattanót és 2.9 asszisztot átlagolt meccsenként és végül rájátszásba vezette a Bulls-t, ahol szintén sikerült maradandót alkotnia, hiszen ez volt az az idény, amikor a Bostonnak idegenben 63 pontot szórt, ami máig playoff-rekordnak számít. 

Hogy ennek a bizonyos Fleer-kártyának az árnövekedése a The Last Dance hatásának köszönhető, azt természetesen nem bizonyítható, de gyaníthatóan azért segített valamit, hiszen a dokusorozat bemutatása óta kis túlzással még a csapból is Michael Jordan és a 90-es évek Chicago Bulls-a folyik. Hozzászólások