NBA - Michael Jordan megindító beszéddel búcsúztatta Kobe Bryantet
Michael Jordan megindító beszéddel búcsúztatta Kobe Bryantet
Fotó: Europress/AFP

Michael Jordan megindító beszéddel búcsúztatta Kobe Bryantet

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/02/25 10:32
Los Angelesben helyi idő szerint hétfő délután több tízezer ember részvételével, a Los Angeles Lakers otthonául szolgáló Staples Centerben tartották a tragikus körülmények között elhunyt kosárlabdaikon, Kobe Bryant és a balesetben szintén elhunyt kislányának, Giginek a búcsúztatását. Az esemény a "Kobe és Gianna Bryant életének megünneplése" címet kapta, számos NBA-sztár, híresség, egykori és jelenlegi csapattag és persze barátok és a család volt jelen. Kobe előtt filmrészletekkel, sztárfellépők által előadott dalokkal és megindító beszédekkel tisztelegtek. Az egyik legmeghatóbb Michael Jordan visszaemlékezése volt. 

A megemlékezés egy filmmel vette kezdetét, a kivetítőn megjelentek a Kobe életét, személyes emlékeit, karrierjének fontos pillanatait felelevenítő képkockák. Ezt követően Beyoncé énekelt, de fellépett még Alicia Keys is, aki Beethoven Holdfény szonátáját adta elő és Christina Aguilera, aki az Ave Mariát énekelte. Beszédet mondott a műsort moderáló amerikai talkshow-műsorvezető és egyben Lakers-szurkoló, Jimmy Kimmel, a korábbi csapattárs és jóbarát Shaquille O'Neal, a háromszoros WNBA-bajnok Diana Taurasi, az oregoni egyetemen történelmet író Sabrina Ionescu, Kobe egykori menedzsere, aki idővel az egyik legjobb barát, valamint Gigi keresztapja is lett, Rob Pelinka, Bryant felesége Vanessa és persze a példakép, az egyetemes sport egyik legnagyobb alakja, Michael Jordan. A megszólalók mindegyike megindító beszédet mondott, felidézték a közös pillanatokat, kiemelték Kobe egyedülálló pályafutását és méltatták, mint férjet, társat és édesapát. 

Shaquille O'Neal beszédéből egy vicces történet emelkedett ki. Shaq felidézte azt a pillanatot, amikor egy alkalommal Rick Fox és Robert Horry arra panaszkodtak, hogy Kobe nem passzol. Shaq jó csapattársként természetesen megígérte Foxéknak, hogy beszél Kobe-val. Shaq annak rendje és módja szerint odalépett Kobe-hoz és ezt mondta:

- A csapatban nincs olyan, hogy "én"! 
- A csapat győzelmének viszont része bu..kám! - érkezett a frappáns válasz.
(There is no "i" in team Kobe! Yes, but there is an M-E in that motherfucker!)

063_1208430742.jpg Fotó: Europress/AFP

Az est talán legmegindítóbb pillanata akkor érkezett el, amikor Michael Jordan lépett az emelvényre. A példaképből mentorrá, egyben örök baráttá előlépő legenda hihetetlenül megható beszédet mondott. Jordan felelevenítette, hogy a fiatal Kobe bizony igen erőszakos volt, kapcsolatuk elején inkább idegesítő, mint szerethető. Persze ez az érzés gyorsan átváltozott Jordanben, hiszen Bryantben észrevette azt a csillapíthatatlan győzni akarást és a játék iránti szenvedélyt, ami őt magát is vezérelte egész pályafutásán át és emelte a valaha volt legnagyobbá. Onnantól kezdve már nem érdekelte, hogy akár hajnal kettőkor is rátelefonált és a lábmunkáról, a dobásokról vagy éppen a triangle-offense-ről vagy más taktikai dologról kérdezősködött. Jordan kiemelte, hogy Kobe játékosként, apaként és férjként is mindent kiadott magából, nem spórolt soha, ahogy mondta, mindent a pályán hagyott. Könnyes szemmel kisöccseként emlegette Kobe-t. Megrendítő volt látni azt az embert, aki játékosként üzletemberként mindent elért, aki milliók mentora volt és a mai napig az, aki egy komplett sportágat emelt korábban soha nem látott magasságokba, aki a legmeghatározóbb személyisége annak a sportágnak, egyben a világ legnépszerűbb ligájának, aki az egyetemes sport talán legnagyobb alakja, ott áll könnyei patakokban folynak és  kijelenti, hogy Kobe Bryant halálával egy része neki is meghalt. Elmondja, hogy ő csak a legjobb nagytesó akart lenni, hogy mindenki a kettejük közt felfedezhető hasonlóságról akart mindig beszélni, míg ő csak Kobe-ról szeretett volna. 


Majd amikor már úgy éreztük, hogy agyonnyom bennünket a gyász, akkor előhúzott egy olyan poént, amely kábé olyan volt, mint amikor a Lakers elleni döntőben zsákolásra emelkedett, majd egy kézváltás után mindenkit megvezetve inkább ballal palánkról ziccerezett. Megint megvezetett mindenkit, ezúttal azért, hogy kicsit oldja a fájdalmat, kicsit segítsen elviselni az elviselhetetlent. Jordan kisírt szemmel, könnyeivel az arcán amolyan "jordanes" mosollyal jegyezte meg, hogy ezt teszi vele Kobe Bryant, hogy ezért nem akarta elvállalni - dehogynem akarta - a beszédet, mert innentől kezdve évekig megint az ő sírós arcáról készült mémmel lesz tele az internet. Természetesen a helyszínen helyet foglaló több tízezer ember hangos kacagásban és tapsviharban tört ki, megtörvén ezzel a fájdalmasan nehéz gyászt. 

Jordan mellett természetesen Kobe Bryant felesége, Vanessa is beszédet mondott, kiemelve, hogy Kobe mennyire jó apa és férj volt.  "A legfantasztikusabb férj volt... A mindenem volt" - mondta könnyek között. Vanessa megemlékezett Gigiről is, aki Bryant mindene volt. "Isten tudta, hogy nem lehetnek meg egymás nélkül ezen a Földön. Együtt kellett magához vinnie őket" - fogalmazott, majd elhunyt férjének üzenve azt mondta: "Bébi, te vigyázz a mi Giginkre!". Ezt követően amikor lelépett a színpadról ki más, mint Michael Jordan állt ott kezét kinyújtva és lesegítve őt. 

A mintegy kétórás megemlékezés Kobe Bryant Oscar-díjat is nyerő "Kedves kosárlabda!" című kisfilmjével ért véget.


Hozzászólások