NBA - Michael Jordan lánya 10 évesen ráguglizott apjára, mert nem értette, mire ez a nagy felhajtás
Michael Jordan lánya 10 évesen ráguglizott apjára, mert nem értette, mire ez a nagy felhajtás
Fotó: Europress/AFP

Michael Jordan lánya 10 évesen ráguglizott apjára, mert nem értette, mire ez a nagy felhajtás

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/05/08 11:52
Hétről hétre rekordokat döntöget a Michael Jordan fémjelezte Chicago Bulls utolsó szezonját bemutató sorozat, a The Last Dance. A tíz epizódból álló alkotás betekintést nyújt a színfalak mögé, eleddig nem ismert részleteket mutat be minden idők legnagyobb kosárlabdázójának pályafutásáról és magánéletéről. Utóbbival azért az alkotók finoman bántak, gyaníthatóan a főszereplő Michael Jordan kérésének eleget téve. Jordan gyermekeiről például eddig nem esett szó, egy-két képkockától eltekintve nem is szerepeltek a korábbi részekben. Pedig milyen érdekes lenne az ő nézőpontjukból is megismerni apjuk életének azt a szakaszát, amit feldolgoz a sorozat. Különösen Jordan lányának az emlékei lehetnének érdekesek, ugyanis ő volt az, aki 10 éves koráig kis túlzással nem is volt tisztában azzal, hogy mit is jelent a világnak Michael Jordan. 

Michael Jordan mindig is féltve őrizte magánéletét. A sajtó munkatársaival közvetlen volt ugyan a kapcsolata egész pályafutása során, sőt voltak kivételezett személyek, olyan riporterek, akiket igazán közel engedett magához, ám a család még számukra is tabu volt. Jordan kétszer házasodott, összesen öt gyermeke van. Első felesége Juanita Vanoy, akit 1989-ben vett el Las Vegasban. A kapcsolat messze nem volt tökéletes, ám a magánjellegű dolgokat többé kevésbé sikerült a négy fal között tartaniuk. Jordanék először 2002-ben jelentették be a válásukat, ám akkor az még nem vált hivatalossá, mert megpróbálták megmenteni a kapcsolatot. Négy évvel később azonban már nem láttak más megoldást, bejelentették a válást. Az ügyvédek megegyezése alapján Juanita Vanoy 168 millió dollárt kapott fájdalomdíjként - ezzel Jordanék válása egycsapásra a celebválások rekordere lett –, míg Jordan közös felügyeleti jogot harcolt ki a gyerekek felett. 

Michael Jordan és Juanita Vanoy házasságából három gyermek született, két fiú – Marcus és Jeffrey - és egy kislány – Jasmine -, de Jordannek a második feleségétől van még két kislánya, akik ikrek. 

Első feleségétől született gyermekei már felnőttek, olyannyira, hogy lánya már egy unokával is megajándékozta a kosárzsenit. A két fiú, Marcus és Jeffrey megpróbálkoztak a kosárlabdával és bár egyetemi éveik alatt is játszottak, az NBA közelébe nem kerültek. 

Talán így a legjobb, hiszen nehéz örökséget hagyott számukra az apjuk, az örökös összehasonlítást sosem tudták volna elkerülni, ráadásul Jordan olyan magasra tette a lécet, amelyet nem hogy ők, de talán soha senki nem fog megugrani. Jordan lányát, Jasmine-t nem kerítette hatalmába a kosárlabda. Olyannyira nem, hogy Jasmin 10-11 éves koráig igazából nem is tudta, hogy mekkora szupersztár az apja. Egy korábbi interjúban mesélte el, hogy olyannyira nem volt tisztában azzal, hogy mit jelent a világnak Michael Jordan, annyira nem értette a felhajtást, hogy egyik nap „megguglizta” apját. Onnantól persze egyértelművé vált minden.

„Úgy 10-11 éves lehettem és nem értettem, hogy miért kap mindenki hisztérikus rohamot, amikor megtudják, hogy ki az apám. Nem értettem az egész felhajtást körülötte. Meg akartam érteni, hogy miért imádja mindenki olyan megszállottul az apámat. Én azt gondoltam, hogy többé kevésbé egy átlagos fickó átlagos munkával, persze tudtam, hogy kosárlabdázik. Aztán egyik nap otthon beütöttem a nevét a Google-be és megértettem mindent. Valóban kellett egy-két perc, amíg feldolgoztam az új információkat. Tényleg 'meggugliztam' és utána már nekem is egyértelmű volt, hogy ki is ő és mit is képvisel.” – emlékezett vissza az NBC Today című műsorában erre a valóban nem mindennapi történetre Jasmine Jordan.

Michael Jordan emlékezetes Hall of Fame-beszédében azt mondta, hogy nagyon nem irigyli gyermekeit, mert borzasztóan nehéz örökséget hagyott számukra, nem lehet könnyű úgy élni, hogy a közvélemény szemében csak Michael Jordan gyermeke vagy. Marcus, Jeffrey és Jasmine Jordan lehet, hogy nem futottak be olyan sportkarriert, mint édesapjuk, de szüleiknek köszönhetően nem is kellett életüket a nyilvánosság előtt élniük. Talán éppen ezért kerülték el őket a „celebbalhék”, talán ennek is köszönhető, hogy sikeresek lettek a magánéletükben. 

Jeffrey, a legidősebb a Nike-nál, egészen pontosan az apja nevével fémjelzett Jordan Brandnél dolgozik, ráadásul most már magas pozícióban és szintén a cég alkalmazottja Jasmine is. Marcus-nak, jóllehet volt egy-két stiklije, de amint benőtt a feje lágya megalapította saját online cégét, amely egy többnyire Jordan és Nike termékeket értékesítő sportszeráruház. Ami pedig az ikerlányokat illeti, ők még csupán hatévesek és ki tudja, lehet, hogy majd ők viszik tovább a Jordan-örökséget a pályán, vagy esetleg a most másfél éves fiú unoka, akinek amúgy apukája, Rakeem Christmas is kosárlabdázó.Hozzászólások