NBA - Michael Jordan hazudott a Last Dance-ben, tényleg ultimátumot adott a Dream Team vezetőségének
Michael Jordan hazudott a Last Dance-ben, tényleg ultimátumot adott a Dream Team vezetőségének
Fotó: Europress/AFP

Michael Jordan hazudott a Last Dance-ben, tényleg ultimátumot adott a Dream Team vezetőségének

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/05/26 11:34
Michael Jordan a The Last Dance-ben azt mondta, nem kérte Isiah Thomas kihagyását a Dream Team-ből, a korábbi Pistons-legenda kimaradásához nem volt semmi köze. Jordan viszont úgy tűnik nem mondott igazat, ugyanis előkerült egy felvétel, amely arról tanúskodik, hogy egyenesen ultimátumot adott a vezetőknek, hogy ha Thomas is a csapat tagja lesz, akkor ő nem játszik a Dream Teamben. 

Az elképesztő nézettségi rekordokat hozó The Last Dance tíz része közül nehéz akár csak egyet is kiemelni, hiszen mindegyik lebilincselő volt más-más okból kifolyólag. Mégis, talán az egyik legkiemelkedőbb epizód az volt, amikor a Detroit Pistons elleni rivalizálás került a középpontba, amikor Michael Jordan kendőzetlen őszinteséggel beszélt az Isiah Thomasszal kapcsolatos máig fennálló ellentétéről.

Mint ismert Jordan és a Bulls éveken át hiába próbálta legyőzni a rájátszásban a „Bad Boys” Pistons-t, Isiah Thomas és társai a sportszerűség határait bőven túllépve fizikális, nem egyszer durva, alattomos játékkal rendre feltartóztatták a Chicagót. Ezekben a párharcokban érvényesült a „Jordan szabály”, amely lényegében abban merült ki, hogy a Bulls vezérét még a parketten meg kell semmisíteni, legalábbis meg kell akadályozni abban, hogy elemelkedhessen, mert a levegőben már verhetetlennek bizonyult. 

A Pistons mindent megtett ennek érdekében, a szó szoros értelmében olykor a földbe döngölték Jordant, de ha a helyzet úgy kívánta, akkor Scottie Pippent vagy Horace Grantet sem kímélték. Aztán ahogy az a dinasztiák életében lenni szokott, Thomasék túljutottak teljesítőképességük csúcsán, Jordanék viszont ekkor érkeztek meg oda és a 91-es rájátszásban sikerült legyőzniük a Pistonst és megkezdték uralkodásukat.

Ugyanakkor a korábbi párharcok során összeszedett sérelmek és a 91-es konferenciadöntő emlékezetes pillanata, amikor a Pistons kézfogás nélkül hagyta el a 4-0-ás vereséget követően a játékteret örökre beleivódott Jordanbe és nemes egyszerűséggel utálattá alakult. Jordan utálta Thomas-t. Persze nem ő volt az egyetlen, Magic Johnson, a Lakers sztárja is kibékíthetetlen ellentétben állt évtizedekig a Pistons legendájával és a lista tele volt még nevekkel. Nem volt nagy rajongótábora Isiah Thomasnak és a Dream Team összeállításakor ez bizony visszaütött. 

Hallani lehetett akkor is és azóta is, hogy játékosok egész sora állt ki Thomas beválogatása ellen, Thomas-t nem akarta a csapatban Pippen, Larry Bird, Magic, állítólag Karl Malone és John Stockton sem. És persze Michael Jordan sem. Ugyanakkor amikor az 5. epizódban mindez szóba került, akkor Jordan bár megemlíti, hogy több ellendrukker is volt, azt is hangsúlyozza, hogy neki személy szerint semmi köze nem volt ahhoz, hogy Thomas végül kimaradt, ő nem szólalt fel ellene.

„Tiszteltem Isiah Thomas tehetségét. Számomra Magic Johnson a valaha volt legjobb irányító, ám mögötte ott van rögtön a második helyen Isiah Thomas. Teljesen mindegy, hogy mennyire utálom, tisztelem a játékát. Azt állították, hogy rákérdeztem Isiah csapattagságára, de nem így volt, nem volt számomra beszédtéma a válogató során.” – beszélt az ötödik részben Isiah Thomas beválogatásáról Jordan.

Az alkotók Isiah Thomas-t is megkérdezték, ő így emlékezett a történetre.

„Nem tudom, hogy mi történt a procedúra alatt, de azt tudom, hogy a kritériumoknak, a beválogatási elveknek megfeleltem. De végül mégsem kerültem be.”

Jordan a The Last Dance ötödik epizódjában kiemelte, hogy a Dream Team csapategysége tökéletes volt és szerinte Thomas beválogatása rontott volna a játékosok közötti harmónián. Jordan még a felelőséget is hajlandó magára venni, ahogy mondja lehet őt utálni, lehet őt hibáztatni, rá lehet kenni Thomas kimaradását, ő elviseli mindezt, ám hangsúlyozza, nem ő volt, aki a végső döntést meghozta. 

Mindez nyilvánvaló, hiszen a végső döntést persze, hogy nem ő hozta meg, ám egy az NBC által az elsők között nyilvánosságra hozott felvétel szerint Thomas kimaradásában vastagon benne volt a keze, ugyanis Michael Jordan ultimátum elé állította a csapatvezetőket.

Ami a felvétel hitelességét illeti, nos az megkérdőjelezhetetlen, ugyanis Jack McCallum archív anyagaiból való. McCallum 2012-ben könyvet írt a Dream Teamről, előtte pedig a szinte minden játékossal leült beszélgetni. Persze voltak olyan részei a beszélgetéseknek, amelyek nem kerültek a nyilvánosság elé, egészen mostanáig. 

McCallum Michael Jordannel történt beszélgetésének Isiah Thomasra vonatkozó részei is természetesen kikerültek a világhálóra különböző podcastek formájában és ezekben egy az egyben hallható Jordan ultimátuma, amelyet Rod Thornnal közöl. Thorn amúgy a Bulls korábbi általános menedzsere volt, ő választotta ki a játékosbörzén Jordant, majd az NBA alelnöke is lett nem mellesleg hosszú időn át volt vezető szerepe az amerikai férfi olimpiai kosárlabda csapat összeállításáért felelős bizottságban is.

„Rod Thorn felhított. Ezt mondtam neki: Rod, én nem fogok játszani, ha Isiah Thomas is a csapat tagja. Rod biztosított, hogy nem lesz az. Így szólt akkor: Tudod mit? Chuck (Chuck Daly, a Dream Team vezetőedzőe, Thomas edzője a Pistonsban - a szerk.) sem akarja Isiah-t. Szóval Isiah nem lesz a csapat tagja.”

És nem is lett végül. Isiah Thomas kimaradt a Dream Teamből. Ahogy ez a történet is kimaradt pontosabban máshogy lett elmesélve a The Last Dance-ben. Abban biztosak lehetünk, hogy nem Michael Jordan volt az egyetlen, aki nem akart Isiah Thomasszal együtt játszani, de az egyenesen hazugság, hogy Jordannek nem volt benne a keze a kimaradásában. Az meg, hogy még maga Chuck Daly is ellenezte saját játékosa beválasztását, nos, ez az, amit sohasem fogunk megtudni, lévén a legendás edző már nincs köztünk, nem tudja elmondani saját verzióját. Jordan viszont biztos, hogy benne volt, mégpedig vastagon. 

Jordan már akkor is a liga legjobbjának számított, hatalma volt játékosként is és kijátszotta ezt a kártyát. Abban is biztosak lehetünk, hogy Jordan betartotta volna az ígéretét és nem játszott volna a Dream Teamben, ha a vezetők nem teljesítik a Thomasszal kapcsolatos követelését. Ezt viszont nem engedhették meg maguknak a csapatvezetők, hiszen mégis hogyan festett volna a Dream Team Michael Jordan nélkül? Elképzelhetetlen, hogy minden idők legjobb csapatából kimaradjon minden idők legjobb játékosa. 

Jordan tehát így bosszulta meg Thomas és a Pistons éveken át tartó szemétkedését. Sportszerű volt a húzása? Aligha. Thomasnak helye lett volna a csapatban? Tehetségét, tudását nézve mindenképpen. Ugyanakkor kimaradása érthető, már amennyiben a csapategység fontosságát nézzük. Az elintézési mód persze már erősen megkérdőjelezhető. Ugyanakkor Jordan érdekei és persze a Dream Team érdekei is ezt kívánták. 

Azért érdekes lenne átültetni ezt az egész történetet a mai, a közösségi médiával átitatott mindennapokba, ahol egy ilyen sztorit nem lehetne titokban tartani. Vajon a közvélemény hogyan reagálna rá? Vajon ízekre szednék Jordant? Mert ennyi év távlatából ez a történet gyaníthatóan nem igazán ront majd Michael Jordan megítélésén. Ami nem feltétlenül igazságos, hiszen például a The Last Dance bizonyos részei miatt újra felerősödtek az Isiah Thomas-t érő bírálatok, újra a közutálat tárgyává vált és ismét egy világ ítélte el a levonulós nem pacsizós meccsért. És akkor gondoljunk csak bele, mit kapna egy hasonló húzásért a liga bármelyik jelenlegi elit játékosa, például LeBron James

Jordan egyszerűen más kaszt. Más volt már akkor is és ez nem változott semmit, sőt mindez csak erősödött az évtizedek alatt. Érinthetetlen, akinek szobra és így öröksége betonbiztos alapokon nyugszik és bár olykor feltűnnek rajta repedések, a közvélemény nagy részének a szemében azok nem ronthatnak semmit az összképen. 


Hozzászólások