NBA - Michael Jordan és az alkohol – a rendező tiszta vizet öntött a pohárba
Michael Jordan és az alkohol – a rendező tiszta vizet öntött a pohárba
Fotó: Europress/AFP

Michael Jordan és az alkohol – a rendező tiszta vizet öntött a pohárba

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/05/13 13:52
Minden előzetes várakozást túlszárnyalva és minden korábbi rekordot megdöntve robog hétről hétre a The Last Dance. A dokusorozat, amely Michael Jordan és a Chicago Bulls utolsó évadát mutatja be, elképesztő számokat hoz, a legutóbbi két részt már több mint 5 millióan látták. A szakírók ódákat zengenek róla, kis túlzással még az is nézi, akinek semmi köze nem volt a kosárlabdához korábban. Persze mint minden sorozatnál, úgy a Last Dance esetében is felmerülnek a közvéleményt igencsak foglalkoztató kérdések, olyanok is, amelyek inkább bulvár, semmint szakmai jellegűek. Például, hogy akkor most mennyit és mit is ivott a forgatás során Michael Jordan.

Amióta az ESPN a Netflixszel karöltve kijött a The Last Dance-szel, azóta folyamatosan özönlenek a kérdések a dokusorozattal kapcsolatban. Mi is megpróbáltunk megválaszolni ezek közül néhányat, például, hogy miért kellett 22 évet várni az elkészültére, hogy egyes témákat miért nem dolgoztak fel az eddigi részek során, előkerültek régi sérelmek, sőt, a sorozat mellékszálaként érdekes sztorik is. De a nézők igényeit egyszerűen nem lehet kielégíteni, folyamatosan jönnek elő újabb és újabb kérdések, többek között a forgatás körülményeivel kapcsolatban.

Az egyik ilyen kérdés, amely rengeteg embert foglalkoztat, hogy Michael Jordan vajon a saját házában adta-e az interjúkat a forgatás során. A rendező, Jason Hehir több podcastben vendégeskedett már, és az egyik legutóbbiban elmondta, hogy Michael Jordan nagyon készséges volt a forgatás során, nem sok kérése volt, ám azt például kikötötte, hogy saját házában nem foroghat a kamera. Hehir mindezt azzal magyarázta, hogy a „Főbika” egyszerűen nem akarta, hogy a közvélemény lássa, hogy milyen körülmények között él családjával. Éppen ezért az alkotók bérelt ingatlanokban interjúvolták Michael Jordant, ráadásul nem is egy, hanem több ilyet használtak. Erre többek között azért volt szükség, mert nem egyszerre vették fel a beszélgetéseket, hanem három-négy alkalommal találkozott a stáb Jordannel - az első és a második interjú között például 11 hónap telt el - ráadásul volt, hogy más helyszínen.

Michael-Jordan-Jeannie BussMichael Jordan és üzlettársai, többek között a Lakers-tulaj Jeannie BussFotó: Europress/AFP

A másik kérdés, amely sokakat nem hagyott nyugodni, hogy vajon milyen italt fogyasztott Michael Jordan a forgatás alatt, és persze, hogy mennyit. A rendező, Jason Hehir ezt a kérdést is több helyütt megválaszolta, és mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy Michael Jordan bizony nem alkoholista. Bármennyire is furcsa, erre azért volt szükség, mert sokaknak feltűnt, hogy Jordan pohara hol félig tele, hol csupán negyedig, hol viszont újra tele van. Hehir erre a kérdésre is bennfentes magyarázatot adott. Nem arról van szó ugyanis, hogy Jordan folyamatosan utántöltött, a pohár tartalmának mennyisége egyszerűen azért váltakozott olykor snittről snittre, mert a beszélgetés során előfordult, hogy Jordannek eszébe jutott valami, és visszautalt egy bizonyos témára. Mindezt Hehirék tartalmilag a vágási munkálatok során könnyedén összehozták, kerekre szabták Jordan monológjait, ám azt már nyilván nem tudták befolyásolni, hogy a pohár tartalma hogy álljon a snittek során, maximum CGI technikával, ám az talán túlzás lett volna. 

Michael Jordan tehát a közhiedelemmel ellentétben nem vedelte az alkoholt, ahogy például szivarozni sem szivarozhatott állandóan. Erre is egyszerű amúgy a válasz, a forgatás során többször a helyszínen tartózkodó édesanyja nem szereti, ha fia egyik kedvenc szenvedélyének hódol. 

De vissza az italhoz!  Szóval akkor mi is volt Jordan poharában? Erre a kérdésre viszont már nem a rendező adta meg a választ, hanem az elsők között az ESPN vezető munkatársa, Ramona Shelburne. Bennfentes információi alapján kiderül, hogy Jordan tequilát fogyasztott, ám nem akármilyen tequilát. Michael Jordan ugyanis a saját tequiláját itta a forgatás alatt, amely a Cincoro névre hallgat, és amelynek egyes verzióját palackonként 1800 dollárért (mai árfolyamon ez 583 000 forintot tesz ki) árulják.

Jordan pár éve vágott bele a tequila-bizniszbe, ám nem egyedül, hanem illusztris társakkal.  A Cincoro gyártásában és forgalmazásában Jordan mellett a Boston Celtics, a Milwaukee Bucks és a Los Angeles Lakers tulajdonosai játszanak szerepet, tehát egy igazi NBA-közeli vállalkozás ez. Jordant az üzlet sikeressége első hallásra talán nem is annyira foglalkoztatja, legalábbis egy erre vonatkozó kérdésre egy korábbi interjú során azt válaszolta, hogy ha nem viszik, akkor majd legalább több marad nekik, amit megihatnak. Persze mindez nem túl életszerű kiindulva Jordan legendás versenyszelleméből, illetve az üzleti életben betöltött szerepéből, és az ott elért sikereiből. Hiszen arról az emberről beszélünk, aki már játékosként sem érte be kevesebbel, csakis a győzelemmel.

Hozzászólások