NBA - Mi a baj a Golden State Warriorsszal?
Mi a baj a Golden State Warriorsszal?
Fotó: Europress/AFP

Mi a baj a Golden State Warriorsszal?


2017/01/25 20:54

Amikor tavaly nyáron a Golden State Warriors bejelentette, szerződteti az NBA egyik legjobb játékosát, Kevin Durantot, az általános reakció az volt, hogy a szezon gyakorlatilag véget is ér. A két évvel ezelőtti bajnok, a tavaly minden idők legjobb alapszakasz-mérlegét produkáló, de a nagydöntőt 3-1-ről elveszítő GSW-re a szurkolók, a szakírók és még az ellenfelek játékosai is azt mondták, verhetetlenek, és csak az a kérdés, hány bajnoki címet fognak együtt nyerni.

Most viszont, hogy túl vagyunk a szezon felén, elmondhatjuk, nem egészen úgy működik minden, mint ahogy azt vártuk. Vagy...?! Erre a "vagy"-ra próbálunk meg választ találni.

A csapat ugyan vezeti az NBA-t, viszont máris hét vereséget szedett össze - emlékeztetőül az előző alapszakaszban összesen kilencet. Hétfőn a 15-30-cal álló, szedett-vedett Miamitól kaptak ki 105-102-re, ami egy évvel ezelőtt egyáltalán nem volt jellemző rájuk.

Klay Thompson 8/18-as, a regnáló MVP Stephen Curry 7/19-es mezőnymutatóval zárt, az ellenfélnél pedig a 14.6 pontos szezonátlagot produkáló Dion Waiterst engedték karriercsúcsot jelentő 33 pontot dobni. A 38-7-es mérleg még így is kiemelkedő, de az előszezonban felállított mércének így sem igazán sikerül megfelelni, hiszen mindenki azt mondta, Duranttel gyakorlatilag verhetetlen lesz a Warriors.

Egy évvel ezelőtt nem sokan gondolták, hogy a közeljövőben lesz olyan időszak az NBA-ben, amikor nem a kaliforniaiak lesznek a fő látványosság. Márpedig ez jelenleg így van, hiszen Russell Westbrook és az ő tripla-dupla halmozása minden mást elhomályosít annak ellenére, hogy csapata, az Oklahoma City Thunder hol nyer, hol nem nyer.

Na de akkor mi a probléma a Warriorsszal?

A csapat fő számai gyakorlatilag ugyanolyanok, mint egy szezonnal ezelőtt. 100 labdabirtoklásból 116 pontot szereznek, ez a szám egy éve 114.5 volt. Már a tavalyi is rekord volt, az idei is az. Védekezésben is javultak egy minimálisat, 103.8 pontról 103.4-re ment le az átlaguk. Három pontos százalékuk, bár lehetetlennek tűnt, de mégis javult, 56.3%-ról 56.8%-ra kúszott fel a mutató.

gsw (4)

A hiba nem Durantben keresendő: a korábbi oklahomai 26 pontot, 9 lepattanót és 5 gólpasszt átlagol az idényben, nagyjából ugyanúgy, ahogy az előző években tette. A többi sztár meccsenkénti száma némileg visszaesett, de ez borítékolható volt a magasember érkezésével.

Ugyan Durant érkezése mellett nem hárult sok figyelem rájuk, de érdemes megnézni, kik azok, akik miatta távoztak. Harrison Barnes, aki a nagy hármas (Curry, Thompson, Draymond Green) mögött a legfontosabb tagja volt a tavalyi GSW-nek, jó szezont produkál Dallasban, a legkevésbé ő tehet arról, hogy a Mavericks iszonyatosan gyenge szezont fut. Rajta kívül két belső ember távozott, azonban se Marreese Speights, se Festus Ezeli nem volt különösebben meghatározó tényező.

Akiben talán leginkább keresendő a visszaesés, az pont az, akitől a legkevésbé vártuk volna: Curry. A bedobó, akit tavaly a liga története során először választottak meg egyhangú döntéssel a legértékesebbnek, és aki újraértelmezte hárompontos fogalmát. Most ott tartunk, hogy hatalmas felháborodást keltett, hogy ő, nem pedig Westbrook került be a nyugati konferencia All Star csapatának kezdőötösébe.

Curry jelenleg 40.1 százalékkal dobja a hárompontosokat, ami karrierje legalacsonyabb értéke. Dobásainak 12 százaléka hosszú két pontos, ami a létező legrosszabb rossz dobás a kosárlabdában - tavaly 8 százalékon állt ebben a mutatóban.

gsw (3)

Azt azért tegyük hozzá, hogy bár a mostani Curry messze van attól az emberfeletti Currytől, még így is bármelyik csapat összetenné a két kezét, hogy nála játsszon.

Az egyik ok, amiért sokan úgy gondolják, a csapat visszaesett, az az abszurd elvárás. Az előző idényben 24-0-val kezdte a szezont a Warriors, amiben amellett, hogy csodálatosan játszottak, volt némi szerencse is. Ha volt is szoros meccsük, mindig a jó oldalán voltak a végeredménynek. A kezdés után 49-9-es mérleget produkáltak, ami 84.5 százalékos győzelmi hatékonyság. Ha ezt vetjük össze az idei 84.4 százalékkal, akkor látjuk, hogy az idei csapat alapvetően semmivel sem rosszabb, mint a tavalyi, egyszerűen azt a fajta kezdést lehetetlen megismételni. Ha a mostani mederben haladnak tovább, akkor is 65 győzelemmel zárhatják a szezont, ami parádés.

Egyébként könnyen elképzelhető, hogy az ilyen kezdéssel jobban is járt a GSW, hiszen a tavalyi 24-0 után az egész alapszakasz arról szólt számukra, hogy megdöntik-e a Chicago Bulls legendás, 72-10-es alapszakasz-rekordját. Ez végül összejött, azonban súlyos árat fizettek érte: mivel rengeteg meccsen végig kaparniuk kellett, egy fáradt, kifacsart Warriors érkezett meg a rájátszásba, és már a nyugati konferencián való végigmenetelésük sem volt olyan sima, mint amit várni lehetett - a nagydöntőre aztán el is fogytak, és nem tudták megvédeni bajnoki címüket, így kis túlzással az alapszakaszrekord fabatkát sem ért.

Idén úgy tűnik, tanultak az előző idény hibáiból, ha nem is látványosan, de már el tudják engedni a meccseket, amiket el kell, sokkal jobban vigyáznak magukra és az erőállapotukra, ami a playoffban még aranyat érhet, és 2015 után ismét bajnokok lehetnek.

via

Hozzászólások