NBA - Megváltóként érkezett, de 54 meccs után elköszön a Cleveland edzője
Megváltóként érkezett, de 54 meccs után elköszön a Cleveland edzője
Fotó: Europress/AFP

Megváltóként érkezett, de 54 meccs után elköszön a Cleveland edzője

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/02/19 13:21

Órái vannak már csak hátra a Cleveland Cavaliers kispadján John Beileinnek. A pár éve még az NBA-mezőny szűk elitjébe tartozó Cavs, sztárjátékosa, LeBron James távozása után igen hamar a liga egyik legrosszabb csapatává vált. A nyáron a Michigan Egyetemről érkező John Beileint megváltóként várták, mondván a fiatal csapattal pont egy egyetemi edző fog majd jól szót érteni, ő lesz majd az, aki felépíti a Cavaliers új generációját. A dologból azonban nem lett semmi, a szakember nem tudott hozzászokni az NBA légköréhez, a profi játékosokhoz és a hírek szerint az öltözőt is elvesztette, így mindössze 54 mérkőzést követően távozik Clevelandból.  

A nyáron öt évre szóló szerződést kötött a 2016-os bajnok Cleveland Cavaliers az elismert egyetemi edző, John Beileinnel ám egybehangzó sajtóértesülések szerint a szakember a mai napon lemond tisztségéről. Beilein távozását csak azért nem jelentették még be Clevelandben, mert a játékosok a mai napon térnek vissza az All Star-hétvége miatt kapott szabadságukról, ők is maximum a pletykákat ismerik, melyek napok óta keringenek különböző weboldalakon és a közösségi média platformjain. A 67 éves Beilein a hírek szerint személyesen akar elbúcsúzni a csapattól és a klub személyzetétől, a vezetőséggel már mindenben megállapodtak. Ami az anyagiakat illeti, a szakember lemond a szerződésében rögzített javakról, idei bérét azonban még folyósítja neki a klub. 

Vezér nélküli csapat, gyenge eredmények, zuhanás

A váltás, ha a Cavs eredményeit nézzük nem túl meglepő, a 2016-ban még bajnoki címet ünneplő gárda a keleti utolsó helyen áll 14-40-es mutatóval. Ugyanakkor az idény előtt senki sem várta, hogy a LeBron James távozását nyögő klub igazán kiugró eredményt érjen el. Leginkább azért nem, mert jószerivel egyetlen nagynevű játékosa maradt a klubnak, az igazán jó formát már egy ideje nem mutató, leginkább sérüléseivel bajlódó, de legalább horror szerződése miatt elcserélhetetlen Kevin Love, valamint sok fiatal. Pont a fiatalok, valamint a draftról érkező újoncok fel- és beépítése miatt esett a választás Beileinre, aki azonban mint kiderült nem tudta megugrani a feladatot. Mondjuk túl sok segítsége sem volt, a csapat vezér és koncepció nélkül vágott neki az új idénynek. 

A pletykák arról szólnak, hogy Beilein sem igazán barátkozott meg a szerepével, nem tudott hozzá szokni a profi liga követelményeihez és sajátosságához. Az például, hogy a sűrű menetrend és az utazás miatt nem tudott folyamatosan edzéseket tartani borzasztóan zavarta. Nehezére esett megvívni a harcokat az igen komoly egóval rendelkező, ráadásul súlyos dollármilliókat kereső sztárokkal, a fiatalok pedig olykor arra panaszkodtak, hogy indokolatlanul sokat követel tőlük.

Az öltözőt elvesztette, az edző egyedül maradt. 

A szezon során több dolog utalt arra, hogy nem jó irányba mennek a dolgok Clevelandben. Az egyik ilyen volt, amikor a csapat sztárja és egyben egyik legjobban fizetett játékosa, Kevin Love a pályán borult ki, mert a csapatjáték finoman szólva is akadozott. A balhét végül nyilvánosan Beilein vitte el, mondván ő adott abban a szituációban rossz instrukciót a csapatnak. 

A Cavs játéka sohasem állt össze, mert bár voltak kiugró eredmények olykor-olykor, ám kiegyensúlyozott teljesítményre jószerivel még egy mérkőzésen belül sem volt képes a csapat. A sorozatos vereségekbe belefáradtak a játékosok és bevallottan az edző is. December 23. és február 12. között a Cavaliers 12 hazai mérkőzést vesztett el sorozatban, Beilein legalább hazai győzelemmel búcsúzhatott.  Az sem segített az edző-játékos viszonyon, hogy a szakember látványosan nem találta a hangot sem a fiatalokkal, sem a rutinos játékosokkal. Voltak rém kellemetlen szituációk is, az egyik ilyen, amikor Beilein nemes egyszerűséggel gengsztereknek (thugs) nevezte a játékosokat és bár bocsánatot kért a „nyelvbotlásért”, ez a csorbát már nem tudta kiköszörülni a kapcsolatukon. 

Beilein 54 mérkőzés után veszi a sátorfáját és adja át a helyét a hírek szerint egyelőre megbízott státuszban munkába álló, ám sokak szerint végleges megoldásként szolgáló J.B. Bickerstaffnek. Hogy a dolgok Clevelandben nem igazán mennek úgy, ahogyan kéne, azt jól mutatja, a korábban Houstonban és Memphisben tevékenykedő Bickerstaff a Cavs nyolcadik edzője lesz 2013 óta.

Hozzászólások