NBA - Megtalálta az utolsó puzzle-darabot a bajnoki címre ácsingózó Lakers?
Megtalálta az utolsó puzzle-darabot a bajnoki címre ácsingózó Lakers?
Fotó: Europress/AFP

Megtalálta az utolsó puzzle-darabot a bajnoki címre ácsingózó Lakers?

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/06 15:11
A szabadügynök státuszban lévő Dion Waiters mindenben megegyezett a Los Angeles Lakers vezetőségével, így az idény végéig a bajnoki címre pályázó csapat tagja lesz. Waiters érkezése pikáns, ugyanis ő korábban a Cleveland Cavaliers-t erősítette és LeBron James csapattársa volt másfél évig, ám a két játékos nem igazán jött ki egymással, majd Waiters-t el is cserélték. Úgy tűnik, hogy a remélt bajnoki cím érdekében a felek csak előre tekintenek, nem bolygatják a múltat. Ami Waiters érkezését illeti, jó erősítésnek tűnik LeBron és Anthony Davis mellé, de csak akkor, ha ezúttal hajlandó alkalmazkodni és ami még ennél is fontosabb, nem lesznek magatartásbeli gondok vele. 

Dion Waiters 2012-ben a draft 4. választottjaként érkezett a Cleveland Cavaliers csapatához. A Cavs akkoriban kezdte újjáépíteni magát, ez pont az az időszak, amikor LeBron James éppen Miamiba "vitte tálentumát" és összeállt a Chris Bosh, Dwyane Wade, LeBron James nagy hármas. Cleveland nyalogatta sebeit, de a draftról azért előbb érkezett Kyrie Irving, majd rá égy évre Waiters. A csapat fejlődött, ígéretes fiatal mag állt össze, ám az igazi ugrást az jelentette, amikor James visszatért bajnoki címet ígérve szeretett városának. LeBron és Waiters azonban nem igazán jöttek ki egymással, utóbbi a beszámolók szerint nem nagyon akart alkalmazkodni a James-re szabott támadójátékhoz. Másfél szezonon át ment a huzavona, aztán Waiters-t elpasszolta a Cavs egy három csapatot érintő megegyezéssel Oklahomába, helyette pedig érkezett a védekezésben is hasznosítható Iman Shumpert, valamint J.R. Smith. A többi, ahogy mondani szokás történelem, a Cavs 2016-ban bajnoki címet nyert 1-3-ról felállva, idegenben legyőzve a címvédő Golden State Warriorst.

Waiters pályafutása nem alakult ennyire jól. Oklahomából hamarjában Miamiba került, ám igazán új állomáshelyén sem tudta megmutatni valós tudását. Pedig egy tehetséges játékos, igazán jó scorer, ha éppen a játékkal van elfoglalva, akkor azért voltak kifejezetten jó meccsei is. A gond csak az, hogy Waiters esetében nem csak a játéka a hullámzó, hanem a viselkedése is. Miamiban is voltak magatartásbeli gondok vele, az "í"-re a pontot azzal tette fel, amikor éppen meccsre utazva olyannyira túltolta a  kannabiszos gumicukrot, hogy pánikrohama lett és orvosi ellátásban kellett részesíteni. A dobóhátvédet ezt követően a csapat megbüntette, majd az átigazolási piac nyitásakor Memphisbe küldte. Waiters új állomáshelyén egy másodpercet sem játszott, szabadon igazolhatóvá vált. A hírek szerint amíg nem talált magának új klubot, a pályafutása során 13 pont körüli átlaggal rendelkező kosaras végig edzésben volt ráadásul nagyon meggyőzően szerepelt a Lakers edzői stábja által rendezett felmérésen.  

Waiters-től sokan féltik a Lakerst, ám ha hozza amit tud és a remélt bajnoki címért a hozzáállásán is tud változtatni, akkor kifejezetten nagy segítsége lehet James-éknek. A dobóhátvéd ugyanis azért került képbe, mert James és Anthony mellé/mögé scorert kerestek Rob Pelinkáék. Csodát nem várnak tőle, csak azt, hogy hozza azt, amit tud ráadásul Pelinkáék okosak is voltak, ugyanis kikötötték, hogy bármikor elküldhetik a korábban sokszor renitenskedő játékost. A patinásabb Los Angeles-i klub számára fontos a megfelelő erősítés, mert bár vezetik a nyugatot, a városi rivális Clippers kerete mélyebbnek, erősebbnek tűnik, ami egy esetleges egymás elleni párharc során kellemetlen lehet James-éknek. Állítólag a Lakers vezetősége még nem fejezte be a keretépítést és még egy scorert keresnek, aki akár az a J.R. Smith is lehet, aki tagja volt a James vezette bajnokságot nyerő Cavs-nek és szintén nem a jó magaviseletéről híres. 


Hozzászólások