NBA - "Még a padon ülve is fogni akartuk" - Jordan és Pippen arról, miért pörögtek rá az 1992-es olimpián Toni Kukocra
"Még a padon ülve is fogni akartuk" - Jordan és Pippen arról, miért pörögtek rá az 1992-es olimpián Toni Kukocra
Fotó: Europress/AFP

"Még a padon ülve is fogni akartuk" - Jordan és Pippen arról, miért pörögtek rá az 1992-es olimpián Toni Kukocra

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/09 15:40
Bármilyen furcsa, de Tony Kukoc csak évek múlva, egy  dokumentumfilmnek köszönhetően jött rá arra, miért utazott rá annyira az 1992-es olimpián Jordan és Pippen. Akkor vált világossá számára, hogy ezzel a párharccal az Amerikába készülő tehetségeknek szerettek volna üzenni, és az igazi indokot mégsem ő, hanem Jerry Krause, a Chicago csapatának GM-je szolgáltatta.


1992. 07. 27., Palau Municipal d'Esports, Badalona.

Az olimpia kosárlabdatornájának második fordulójában a Dream Team Európa akkori legjobb csapatával, a horvát válogatottal játszik. A vége sima győzelem, de nem is ez a lényeg. Hisz az amerikai válogatott azon a tornán mindenkit nagyon megvert. Átlagosan majdnem 44 ponttal verték az ellenfeleiket.

Ez a meccs sokkal inkább egy párharcról maradt emlékezetes.  Ami talán nem is igazán volt harc, inkább elnyomás és egyértelmű üzenet. Miszerint mi vagyunk a sztárok, minket kell megbecsülni, nem egy, az NBA-ben még teljesen ismeretlen fiatal játékost. Aki bár nagy tehetség, de semmit nem tud a ligáról.

Michael Jordan és Scottie Pippen azon a mérkőzésen egyszerűen nem hagyta labdához jutni a jövőbeli csapattársat – az akkor már Bulls-os szerződéssel rendelkező – Toni Kukoc-ot. A horvát válogatott 22 éves játékosa az egész kontinens legtehetségesebb fiataljának számított, nem véletlenül vitte el már a két évvel korábbi drafton a Chicago. 

Hagyták még egy kicsit Európában, csak az 1993-94-es idény elején csatlakozott a Bulls-hoz, amikor Jordan első visszavonulása után meggyengült a csapat. Kukoc addig viszont tarolt otthon, háromszor nyert Euroligát, háromszor volt a sorozat MVP-je, az olimpiát megelőző évben pedig Eb-győztes lett a jugoszláv válogatottal.

014c270238a7257e9fbabcfe36c3bd0d.jpg Fotó: Europress/AFP

Barcelonában viszont először állt szemben a későbbi csapattársakkal, és valahol talán ő is érezte, hogy ez nem lehet egy átlagos meccs.

"Csak évek múlva tudtam meg az ESPN  dokumentumfilmjéből, hogy mindenki engem akart fogni. Jordan, Pippen, Drexler, Magic. Valósággal versenyeztek értem. Meg akarták üzenni, hogy messze vagyok az NBA szintjétől.”

"Ez az egész nem is igazán Tony ellen irányult, hanem sokkal inkább Jerry Krause-nak szólt” – ismert el Jordan évek múlva."Szezon közben folyamatosan róla beszélt, el volt ragadtatva ettől a sráctól, és nagyon büszke volt magára, hogy megszerezte.” 

Bár Jordan nem tért ki rá, de a Bulls general menedzsereként dolgozó Krause (akit ő kifejezetten nem szeretett) olyannyira odavolt Kukocért, hogy Pippennek a vártánál jóval szerényebb szerződéshosszabbítást ajánlott fel. Csak azért, hogy az új európai csillagának komoly pénzt adhasson.

i.jpg Fotó:twitter

Ez pedig a Chicago két sztárjának egyenértékű volt a hadüzenettel. 

"Azt akartuk, hogy élete legrosszabb kosárlabdaélményét kapja" - nyilatkozta Pippen, míg Jordan azt mondta, hogy úgy tekintettek Kukocra, mintha Krause állt volna velünk szemben horvát mezben.

Magic Johnson évekkel később elárulta, hogy az első csoportmeccsen eredetileg ő fogta volna a horvátok sztárját. Amikor Jordan és Pippen ezt megtudta, valósággal versenyt futott azért, hogy melyikük kezdjen rajta.

"Kezet ráztam Tonival a meccs előtt, mert nem rá haragudtam. De a GM ellen nem játszhattam, ő viszont ott állt előttem. Annyira rá voltunk pörögve, hogy még a padon ülve is fogni akartuk"- vallotta be Pippen. "Azt akartam, hogy az egész világ lássa a lefújás után Krause arcát. Ezért hajlandó lettem volna még egy nagy képernyős tv-t is venni neki."

A meccset végül 33 pontos különbséggel nyerte a Dream Team. A horvát csapat húzóemberének számító Tony Kukoc 11/2-es mezőnymutatóval 4 pontig és 7 eladott labdáig jutott. Egyszerűen levették a pályáról.

Az első mezőnykosarát - egy könnyű ziccert - nem sokkal az első félidő lefújása előtt dobta.


"Még labda nélkül is nehezen mentem át a félpályán, a dobóhelyzeteket pedig hagyjuk is"
- emlékezett vissza Kukoc. "Az egyik időkérésnél megkérdeztem a srácokat, hogy értik-e ezt az egészet. Mire rám néztek és ennyit mondtak: te, így nyomják az NBA-ben!" 

Jordan és Pippen elérte a célját. Nyíltan jelezték a Bulls vezetőségének, hogy a Krause által annyira sztárolt fiatal Kukoc még messze nem áll készen arra, hogy csatlakozzon hozzájuk.

"Az üzenetük célba ért. Megmutatták nekem, hogy miről szól az NBA. Azt éreztem a lefújás után, hogy nagyon messze vagyok tőlük, és rengeteg kell még fejlődnöm. Hogy miben? Egyszerűen mindenben."chicagotribune.com, espn.com


Hozzászólások