NBA - Egy gyűrű mind felett? Maximum Középföldén!
Egy gyűrű mind felett? Maximum Középföldén!
Fotó: Europress/AFP

Egy gyűrű mind felett? Maximum Középföldén!

HosszabbitásHosszabbitás
2020/07/31 14:33
A sport egyik nagy közhelye, hogy az emberek és a történelemkönyvek igazán csak a győztesekre emlékeznek. Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) újraindulásának közeledtével a Bleacher Report egy sajátos rendszerben egy csokorba szedte azokat a jelenleg is aktív kosárlabdázókat, akik szinte már mindent megnyertek, csak a bajnoki címet nem. A lista nagyrészt statisztikákon alapszik, így a szubjektívebb elemek ezúttal háttérbe szorultak.

Az Amerikai Egyesült Államok profi sportligáiban az évente kiosztásra kerülő díjak közül számos olyan van, ami a bajnokság végkimenetelétől független. Megesik, hogy egy játékos – habár nem nyer bajnoki címet – a játék bizonyos szegmensében alkot maradandót, vagy a személyiségével, a játékhoz való hozzáállásával új dimenzióba helyezi a sportot, és ez nem kerüli – nem kerülheti – el sem a szurkolók, sem pedig a díjról döntők figyelmét. Nagyon jó példa erre az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL), ahol külön díj van a legsportszerűbb játékosnak, díjazzák a hoki iránt legelkötelezettebb játékost, de van díj annak a hokisnak is, aki mind a jégen, mind a jégen kívül példamutatóan viselkedik, és egy komolyabb összeggel támogat valamilyen humanitárius kezdeményezést. 

Természetesen a bajnoki cím mindenkinek az álma és célja, de arra is komolyabb összeggel fogadnánk, hogy az alábbi 10 játékos neve – akár nyernek bajnoki címet, akár nem – soha nem fog feledésbe merülni.

A metódus

A lista összeállításánál a Bleacher Report nem a szokásos „pontátlag/mérkőzés” adatot vette alapul. Az első szűrőn azok akadtak fenn, akiknek nem volt legalább 5000 játszott percük. Ezt követően megnézték a bennmaradt játékosok „+/-„ mutatóit, így állt össze a top50-es lista. 

A bejutott játékosoknál az alábbi számadatokat vették figyelembe: 

- alapszakaszgyőzelmek száma egy átlagos, bérminimumot vagy ahhoz közeli összeget kereső játékossal szemben (ez az egyik kedvelt mérőszám a játékosok teljesítményének értékeléséhez a www.basketballreference.com oldalon, angolul Value over Replacement Player (VORP). Lényege, hogy egy adott játékos csapathoz adott teljesítményét egy nemlétező, teoretikus játékos teljesítményéhez hasonlítják, ez az elképzelt játékos minimumbérezésű, vagy nem is tagja egyik csapat keretének sem),

- rájátszásban aratott győzelmek száma egy átlagos, bérminimumot vagy ahhoz közeli összeget kereső játékossal szemben,

- a legértékesebb játékos (MVP) díjának szavazati értéke (egy-egy MVP cím értékének meghatározásánál azt vették figyelembe, hogy az adott évben nyertes játékos az összesen leadható szavazatok hány százalékát kapta meg. Például Tim Duncan MVP címének értéke 0.81 lenne (2003-ban 1190 szavazatból 962-őt kapott meg; 962/1190=0.81),

- a pályafutáshoz kapcsolódó elismerések értéke (3 pont jár az All-Star első csapatába való bekerülésért, két pont a második csapatba kerülésért vagy a legjobb védekező csapatba kerülésért, egy pont a harmadik All-Star csapatért, a második legjobb védekező ötösbe kerülésért, illetve az All-Star meghívóért),

- szurkolói szavazat.  

Egy kis többletsúllyal bírt az MVP cím és a szurkolói szavazat. Az ezeken a listákon elfoglalt helyezések átlagából állt össze a végső lista. 

10. Blake Griffin 

A detroiti magasember 2019-ben kezdődő sérüléshulláma előtt az NBA történetének egyik legrobbanékonyabb, statisztikailag legsokoldalúbb játékosa volt. Sokan úgy emlékeznek rá, mint aki átzsákolja Kendrick Perkinst, átrepüli Timofej Mozgovot, és számolatlanul szakítja szét a gyűrűket a zsákolásaival, de igazán a passzjátéka volt az, ami megkülönböztette őt mindenki mástól.

blake-griffin.jpgFotó: Europress/AFP

„Nagyon értékes a passzjátéka. Amikor az ellenfelek két játékost küldenek rám az elzárás-leválás elleni játéknál, van néhány játékos a ligában, akit úgy kell kirángatni az elzárásból. Minket azonban az tesz nagyon veszélyessé, hogy nekem elég megtalálnom Blake-et, és ő tudja, hogyan kell jó döntéseket hozni” – mondta akkori csapattársa, Chris Paul. Griffin passztudása tette az akkori Clippers elzárás-leválás játékát az egyik legdinamikusabb és legveszélyesebb fegyverré a ligában. Amikor a védelmek rázuhantak Griffinre, ő nagyon sokszor megtalálta DeAndre Jordant a gyűrű fölött egy alley-oopra. 

A hat év alatt, amit ez a trió együtt töltött Los Angelesben, a Clippers 100 labdabirtoklásra vetítve átlagban 11 pontot vert ellenfeleire akkor, amikor ez a hármas együtt volt a pályán.

9. Damian Lillard

A Portland TrailBlazers sztárja jelenleg a 9. az aktív játékosok között a támadóoldali „+/-„ mutatót tekintve, és csak a Golden State klasszisai, Steph Curry és Klay Thompson, azaz a „Splash Brothers” két tagja szerzett nála több hárompontost karrierjük első nyolc évében, hármójuk közül pedig Lillard adta a legtöbb gólpasszt. Az irányító a ligába kerülése, azaz 2012 óta egyértelműen vezére és motorja a Portland játékának, és annak ellenére, hogy viszonylag kevés sztárjátékost sikerült a menedzsmentnek észak-nyugatra csábítania, 2012 és 2019 között a Portland a hatodik legtöbb pontot szerezte a ligában 100 labdabirtoklásra vetítve.

Lillard legnagyobb "eszmei" értékére a 2019/2020-as idény előtti, general managerek közötti szavazás világított rá: a csapatvezetők őt szavazták meg a liga legjobb vezérének a játékosok között. Habár a Portland évről évre jelentős átalakuláson megy át, a 2012-es draft 6. helyezettje a bivalyerős nyugati konferenciában hétből hat alkalommal bevitte a rájátszásba a csapatot, és erre nagy esély van idén is - már amennyiben a terveknek megfelelően folytatódik a szezon.

8.  Anthony Davis

"Mr. Szemöldök", aki tavaly nyáron unt rá a New Orleans-i vezetőség tehetetlenségére és tette át székhelyét Los Angeles arany-lila felébe, karrierje során eddig 12.526 pontot szerzett, 5423 lepattanót szedett le, és 1255 blokkot osztott ki. Impozáns számok, melyeket csak Tim Duncan, Patrick Ewing, Shaquille O'Neal, Hakeem Olajuwon és David Robinson tudott korábban hozni karrierjük első 8 évében. Davis ráadásul 2000 perccel kevesebbet is játszott, mint a fenti Hall of Famerek. Igaz ugyanakkor az is, hogy mindegyiküknél fiatalabban került be a ligába - 26 éves korára még soha nem voltak senkinek ilyen számai az NBA történelmében.

anthony-davis-lakers.jpgFotó: Europress/AFP

Nyolc szezont követően már hét All-Star meghívó van a zsebében, háromszor választották be a szezon legjobb és a szezon legjobb védekező ötösébe, háromszoros blokk-király, háromszor volt az MVP szavazáson a legjobb tízben és kétszer a legjobb ötben.

Úgy tűnik, 26 éves korára az Angyalok Városában végre megkapja a bajnoki címhez szükséges társat LeBron James személyében, ugyanakkor Orlandóban nem lesz egyszerű dolguk többek között a Bucks vagy a Clippers ellen, akik szintén hasonló céllal érkeznek Floridába.

7. Carmelo Anthony

Az utolsó három évben 384 olyan játékos közül, akik legalább 1500 percet játszottak, Melo a 325. helyen áll a "+/-" mutatókat tekintve. Egyértelműen pályafutása vége felé jár, ugyanakkor ez nem feledtetheti el velünk azt, hogy mekkora játékos volt korábban.

Kezdjük rögtön azzal, hogy az NBA örökranglistáján a szerzett pontokat tekintve a 17. helyen áll - a 2003/2004-es újonc éve és 2017 között pedig csak LeBron James szerzett nála több pontot.

"Ami a tiszta pontszerzést illeti, szerintem ő a legjobb. Egyszerűen csak jön neki. Amikor a legjobb formájában volt, egész egyszerűen egy másik játékot játszott, mint mi. Azon az estén, amikor 62 pontot szerzett a Gardenben (2014 januárjában a Charlotte ellen), semmi erőlködést nem láttam rajta. Szerezhetett volna akár 70 pontot is, vagy még többet. Csak repült a pálya fölött. Az egész mérkőzés arról szólt, hogy megpróbáljunk felérni arra a szintre, ahol Melo van. Amikor egy nagyszerű játékos így játszik, szórakoztató nézni. Nekem elhihetik, én ott voltam" - mondta Anthonyról korábbi New York-i csapattársa, Amar'e Stoudemire.

Melo ugyanúgy feltalálta magát a palánk alatt, mint a hárompontos vonalon; legjellemzőbb mozdulatsora talán az, amikor egy-egyezés közben az egyik lábával oldalra kilép, kimozdítva ezzel a védőt, ő pedig visszalépve már engedte is el a dobást - mindezt a Stoudemire által fentebb megénekelt könnyedséggel és természetességgel.

A csúcsot sem a Denverrel, sem pedig a Knicks-szel nem tudta meghódítani - a rájátszás második körét is csak kétszer érte karrierje során. Ugyanakkor majd' minden egyes este masszívan hozta a 20 pont körüli meccseket, amit nem sokan mondhatnak el magukról.

6. Paul George

Kicsit talán meglepő, hogy a Clippers sztárja Anthony elé került, de a számok nem hazudnak: annak ellenére, hogy ez még csak a tizedik szezonja, csak két hellyel van Melo mögött a győzelmek számát tekintve. Ennél még fontosabb, hogy több playoff-győzelme van, több pontja lett a kapcsolódó elismerésekből és a szurkolói szavazatokból is.

Karrierje kezdete óta George a liga egyik legkiválóbb periméter védőjátékosaként van elkönyvelve: négyszer választották be az Év Védekező Csapatába, és a tíz szezonból nyolcban aktuális csapata védekezése - a defensive rating alapján, ami azt mutatja meg, hogy egy csapat 100 labdabirtoklásból hány pontot engedélyez az ellenfélnek - jobb volt vele, mint nélküle.

paul-george-clippers.jpgFotó: Europress/AFP

Indianában egyértelműen köré épült a csapat játéka, ugyanez Oklahomában (Westbrook mögött) és most a Clippersnél (Leonard mögött) nem mondható el. Inkább második számú opcióként tekinthetünk rá, aki sokszor a védekezésben teszi hozzá a szükséges pluszt, mivel általában ő fogja az ellenfél legjobb dobóját, de amikor kell, támadásban is elő tud lépni. Leonard és ő a per pillanat a liga legjobb védekezésével bíró Clippers oszlopai, és mivel tudjuk, hogy a bajnokságokat többnyire a védelmek nyerik meg, Doc Rivers alakulata valós bajnoki reményekkel utazott Orlandóba. 

5. Giannis Antetokounmpo

A "Görög Szörny", Milwaukee reménye, és az ellenfelek rémálma a hetedik szezonját tölti az NBA-ben, de a Bleacher szempontjai által összerakott listán ötödik helyen áll az MVP szavazati értékét tekintve, nyolcadik a kapcsolódó elismerések rangsorában, és a harmadik legtöbb szurkolói szavazatot kapta.

Az athéni táskaárus gyerek, akiből NBA-szupersztár lett: Giannis Antetokounmpo története | Eurosport

Giannis Antetokounmpo napjaink egyik legismertebb NBA szupersztárja. A 25 éves, „The Greek Freak", magyarul a „A görög szörny" becenévre hallgató nigériai-görög származású kosaras története nem mindennapi. Gyermekkorában a poklok poklát is megjárta, állandó nélkülözésben és bizonytalanságban teltek napjai. Mindezek ellenére kitartott legnagyobb álma mellett, hogy egy nap NBA játékos legyen.

Az elmúlt két szezon legdominánsabb játékosa: a 2018/2019-es idényben 29 pontot, 13 lepattanót és 6 gólpasszt átlagolt meccsenként 75 labdabirtoklásra vetítve, és amikor már mindenki azt hitte, hogy ezt nem lehet űberelni, idén 30 pont, 15 lepattanó és 6 gólpassz az átlagos termés - erre még soha, senki nem volt képes korábban.

Jelenleg egyértelműen ő az NBA királya a számok alapján. "Képzelj el egy védőt, aki úgy büntet, mint Rudy Gobert, és egy támadózsenit, aki olyan domináns, mint James Harden. Most tedd össze a kettőt, és megkapod Giannist" - mondta az ESPN szakírója, Kirk Goldsberry.

4. Dwight Howard

Howard olyan ezen a listán, mint Anthony: amit mostanában látunk tőle, az alapján nem biztos, hogy helye lenne itt, főleg nem a top 10-es rangsorban, ugyanakkor hosszú éveken át klasszis játékosnak számított.

2006 és 2014 között háromszor lett az Év Védőjátékosa, nyolcszoros All-Star, nyolcszor választották be az Év Csapatába, ötször pedig az Év Védekező Csapatába. Ezen időszak alatt 19,5 pontot, 13,3 lepattanót és 2,3 blokkot átlagolt, 60,5%-os dobáshatékonysággal. 100 labdabirtoklásra vetítve csapatai 6,6 ponttal szereztek többet, mint az ellenfél, amikor ő is a pályán volt, és csak 0,1-el többet, amikor nem.

dwight-howard-lakers.jpgFotó: Europress/AFP

Volt idő, amikor úgy nézett ki, hogy minden idők legjobb centerei között fogjuk emlegetni a nevét, és annak ellenére, hogy most már ez - a bajnoki címtől függetlenül is - nagy valószínűséggel nem így lesz, kiváló játékosról van szó. A Lakers-szel minden esélye megvan a gyűrűre, az pedig utat nyithat a Hall of Fame tagság felé is. 

3. Russell Westbrook

Míg sokan panaszkodnak, sőt: egyenesen megkérdőjelezik a "statisztika-vadászok" eredményeit, Westbrook számai mellett nehéz elmenni szó nélkül: az utóbbi négy szezonban 26,9 pont, 10,1 lepattanó és 9,8 gólpassz az átlaga, ebből az első háromban tripla-duplát átlagolt 82 mérkőzésen.

Bármennyire is kritizálják labdaéhsége, kétarcúsága ("Good Russ, Bad Russ") és sokszor nem hatékony dobóteljesítménye miatt, csak két szezonban volt negatív a "+/-" mutatója 100 labdabirtoklásra vetítve. A három, tripla-duplás szezonban az Oklahoma 5,1 ponttal többet szerzett 100 labdabirtoklásra vetítve, mint ellenfele, amikor Westbrook a pályán volt, és mínuszban volt a csapat, azaz több, mint 5 ponttal szerzett kevesebbet ellenfelénél, amikor az irányító a kispadon ült.  

A fenti számok jól mutatják, hogy Westbrook játékának lételeme az átlagosnál jóval nagyobb energia: ahogyan rohan, ahogyan betör a védők között, ahogyan támadja a festéket és a gyűrűt, ahogyan védekezésben főleg a labdalopás lehetőségét keresi, azzal folyamatos nyomás alatt tartja az ellenfél játékosait. Ezen személyiség és játékstílus árnyaltabb oldalához tartozik - a naposabbik oldal vitathatatlan tehetsége mellett - a káosz elem, amelynek "köszönhetően" szédítő magasságokat és mélységeket is meg tud élni ő és a csapata, akár egy mérkőzésen belül is. Bajnoki cím nem biztos, hogy járhat egy ilyen stílus mellé, minden idők legjobb irányítói között azonban ott lesz a helye.

2.  James Harden

A Szakáll az idei szezonban 32,6 pontot átlagol 75 labdabirtoklásra vetítve, ami a liga történetének 7. legjobb teljesítménye. A lista első helye is a nevéhez köthető: tavaly 36,2 pontot átlagolt, a teljes karrierjét tekintve pedig 27,1 pontot, amivel az örökranglistán jelenleg az 5. helyen áll.

Harden igazi mesterlövész, és nemcsak lövéseinek száma, a minősége is átlag feletti. Csak az újonc évében volt ligaátlag alatti a dobóhatékonysága, a büntetők, a duplák és a triplák együttes hatékonyságát vizsgáló, úgynevezett true shooting percentage pedig minden szezonjában a ligaátlag felett volt.

Fotó: Europress/AFP

Bár a játék képe sokszor mást mutat, Harden mesteri játékszervező is. Houstonba szerződése, azaz a 2012/2013-as szezon óta csak Westbrook és Chris Paul osztott ki több gólpasszt nála, mégis hajlamosak vagyunk erről a fajta képességéről megfeledkezni, és sokkal inkább a faultot kierőszakoló, "előrevetett" lábakkal operáló mozdulatsorát elraktározni.

Összességében ő egymaga a klasszikus támadógépezet, egyelőre gyűrű nélkül.

1. Chris Paul 

CP3 karrierjének "+/-" mutatója 7,59, amivel az örökranglistán harmadik Michael Jordan és LeBron James mögött, megelőzve olyan játékosokat, mint Magic Johnson, Larry Bird és Charles Barkley. Meccsenként kiosztott gólpasszainak száma az örökranglista negyedik helyére repítik (Magic, Robertson és Stockton van előtte), az összesen kiosztott mintegy 9607 gólpassz, a meccsenként ellopott több, mint kettő labda, illetve az összesen ellopott 2220 "Spalding" a vonatkozó örökranglisták hetedik helyére elegendőek.

Paul játéka a végletekig aprólékos: a több tízezer, általa indított támadás kezdetén mindig megbizonyosodik arról, hogy minden csapattársa elfoglalta a legmegfelelőbb pozíciót, minden szituációban tudja a megoldást és képes vállalni annak megvalósítását is, szükség esetén pedig már-már pusztító hatékonysággal fejezi be akár maga is az akciót. Védekezésben ő az első, labdára vadászó sólyom, ugyanakkor nem kockáztat semmit, a támadóoldalon mutatott precizitása itt is megnyilvánul.

CP3 legalább annyira kosárlabdamérnök, mint amennyire irányító. Kevesen építettek annyira megtámadhatatlan örökséget, mint ő.

Szöveg: Berekalli Bence

via Bleacher Report

Hozzászólások