NBA - Amerika választ: LeBron James nyerte a kosárelnök-választást
Amerika választ: LeBron James nyerte a kosárelnök-választást
Fotó: Europress/AFP

Amerika választ: LeBron James nyerte a kosárelnök-választást

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/10/17 16:21
A nemrég véget ért NBA-nagydöntő után ismét fellángolt a vita: James vagy Jordan a valaha élt legnagyobb játékos? Egy online fogadóiroda különös technikával járt utána, hogy kiderítse a választ.

Negyedik NBA-gyűrűjét nyerte LeBron James, miután a Los Angeles Lakers 4-2-re győzött a Miami Heat ellen a floridai Disney Worldben, a buborékban megrendezett nagydöntőben. Ezzel természetesen újranyílt az egyébként is parttalan vita minden idők legjobb kosárlabdázójáról.

A BETonline a működése során felgyűlt információkat használta újra, hogy geolokalizációs adatokkal, a közösségi médiából aggregált információkkal térképre vigye az Egyesült Államok tagállamainak preferenciáját, ahogy azt általában minden negyedik év novemberének első keddjén, az elnökválasztás során szokták.

Ez alapján a nagydöntő után nagyon szorosan, de 29-21 arányban James felé billen az államok nyelve.

Az államok megoszlásában sincsenek különösebb meglepetések: Illinois és Chicago állam több mint 20 év elteltével is Jordan-párti, míg minden olyan állam, amelyben LeBron James bajnoki címet szerzett, „hagyományosan James-szavazó”.

A tények kedvéért: Michael Jordan egy csapatban, a Chicago Bullsban szerzett 6 bajnoki címet 1991-1993, illetve 1996-1998 között. LeBron James kevesebbszer, „csupán” négy alkalommal jutott az NBA csúcsára, viszont három különböző csapattal: 2012-ben és 2013-ban a Miami Heattel, 2016-ban a Clevelanddel, idén pedig a Lakersszel lett bajnok.

16029184882403.jpgFotó: Marca

A szavazatokat nem most összesítették először, és ez jól mutatja azt is, hogyan befolyásolja a végeredményt a „kampány”. A tavasszal heteken át vetített The Last Dance alatt még 26-24 arányban Jordan vezetett, de a buborékban visszatérő bajnokság LeBron James felé billentette a mérleget. Népszerűségének az is segített, hogy a döntő után virulensen terjedt anyukájával való videobeszélgetése.

„Minden, amin keresztül mentél, amit én láttam, arra ösztönzött, hogy ne álljak meg. Hogy bízzak a folytatásban, hogy büszkévé tegyelek téged, mama”

– szólt a kosaras atipikus bajnoki ünneplése.

LeBron James esetében a legjobb összehasonlítási alap inkább Magic Johnson, mint Michael Jordan | Eurosport

LeBron James negyedik NBA-bajnoki címét követően ismét fellángolt a vita, vajon ő, vagy Michael Jordan-e A legnagyobb kosárlabdázó. A nagy zajban az Athleticen megjelent cikkében David Alridge állt elő egy eredeti ötlettel, miszerint ez a GOAT-vita ostobaság, különben is, a legtalálóbb összehasonlítás LeBron esetében inkább Magic Johnson.

Ez az összehasonlítás persze nem lehet verseny tárgya. Persze, jó dolog persze ez a vita, mégis nehéz bármi következményt levonni belőle – írja Chris Bosh, aki Miamiban kétszer is bajnok lett LeBron Jamesszel.

„Bron volna az? Kérdezik az emberek. Vagy talán MJ? De hisz ez egy haszontalan összehasonlítás. Két teljesen különböző játékos más játékot játszott két teljesen más korban.”

Mindezek ellenére szinte biztos, hogy a vita tovább fog folytatódni.

via Marca

Hozzászólások