NBA - LeBron James esetében a legjobb összehasonlítási alap inkább Magic Johnson, mint Michael Jordan
LeBron James esetében a legjobb összehasonlítási alap inkább Magic Johnson, mint Michael Jordan
Fotó: Europress/AFP

LeBron James esetében a legjobb összehasonlítási alap inkább Magic Johnson, mint Michael Jordan

Takács MártonTakács Márton
2020/10/14 12:01
LeBron James negyedik NBA-bajnoki címét követően ismét fellángolt a vita, vajon ő, vagy Michael Jordan-e A legnagyobb kosárlabdázó. A nagy zajban az Athleticen megjelent cikkében David Alridge állt elő egy eredeti ötlettel, miszerint ez a GOAT-vita ostobaság, különben is, a legtalálóbb összehasonlítás LeBron esetében inkább Magic Johnson.
"Sportszakmai szempontból talán nem a legjobb választás, üzleti szempontból azonban megfontolt és briliáns döntés volt. Minél idősebb lett LeBron, üzleti ügyei annál kifinomultabbak, ambíciói pedig annál nagyobbak lettek. Carter egyszer azt mondta, hogy LeBron úgy tekint a játékoséveire, mint töredékére annak az időnek, amely alatt nyomot akar hagyni maga után a világban. Természetesen nem ő az első sportoló, aki így gondolkodik: sokan voltak előtte, akik remek játékosból sikeres üzletemberek, filantrópok, politikusok vagy sportvezetők lettek. Nem is kell messzire menni példáért, ott van a Lakerst irányító Magic Johnson."

- olvashatjuk Brian Windhorst A LeBron-vállalat című könyvében. Ahol tíz oldallal később is felmerül az ötszörös bajnok Lakers-ikon neve.

"2017-ben Carter készített egy interjút Magic Johnsonnal az Uninterrupted-platformra. A beszélgetés felért egy vagyonkezelő kurzussal szupersztár sportolók számára. Az interjú létrejöttét elősegítette, hogy néhány hónappal később Johnson a Lakers akkori elnökeként le akarta igazolni LeBront. Ami aztán sikerült is neki - 2018. július 1-jén, azon a napon, amikor LeBron szabadügynök lett, alá is írták a szerződést LeBron brentwoodi házában."

LeBron James, az új nagyvállalati sportolói karrierépítés prototípusa, aki megalkotta saját globális brandjét | Eurosport

Minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, az éppen a tizedik NBA-nagydöntőjét játszó LeBron James üzletemberként is nagyot alkotott. Elsősorban a saját globális brandjét mutatja be Brian Windhorst A LeBron-vállalat című nem hagyományos sportkönyve, amely idén jelent meg magyarul a 21. Század Kiadó gondozásában.

A GOAT-vita már baromi unalmas

Magic két éven át élvezhette a teljhatalmat a Lakersnél, tavaly lemondott posztjáról, így nem lehetett részese örökös csapata idei bajnoki címének. A neve viszont újra felmerült LeBronnal kapcsolatban egy nagyon találó párhuzamban. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy James minden idők egyik legnagyobb kosarasa. A negyedik aranygyűrűje miatt - de igazából már a döntő alatt - ismét fellángolt a vita, hogy ő-e a jobb, vagy Michael Jordan? És most azért is tartunk itt megint, mert maga LeBron James 2016-ban kijelentette, neki már csak Jordan a történelmi ellenfele. David Alridge szerint téved. 

Az elismert szakíró úgy véli, esetében az összehasonlítás inkább Magic Johnsonnal érvényes. Ötször volt bajnok játékosként, túlméretezett szerepet játszva annak a franchise-nak a helyreállításában, amelynek James most szállította a 17. bajnoki címet. 

A legjobb meghatározása egy amorf, meghatározhatatlan szabvány igazából. Nem lehet valódi összehasonlítást végezni a különböző korszakok, különböző szabályok között. A posztjáték uralta az NBA-t, és öt évtizeden keresztül mindent eltorzított a legnagyobb játékosok számáról. A számok nem mondanak el mindent. A hárompontosok a '90-es évekig nem játszottak fontos szerepet a játék fejlődésében, most viszont minden erről szól. Miközben a Lakers ellent is mondott ennek, mert a játékukban sokadlagos jelentőséggel bírtak a triplák, és enélkül száguldottak a liga élére. James Harden ezt látva felsírhatott valahol.  

"Bárcsak Kobe látta volna" - LeBron James és a Lakers úgy ért fel a csúcsra, ahogy soha senki | Eurosport

Január 26-án Kobe Bryant élete utolsó Instagram-posztjában közös képpel üzent LeBron Jamesnek: folytassa az utat. Nyolc és fél hónappal később LeBron és a Los Angeles Lakers az NBA bajnoka lett. Könnyek között, rekorddal. Vannak olyan napok a sportban, amiket lehetetlen kitörölni a történelemkönyvekből, hisz örökre és megmásíthatatlanul beivódnak a lapok közé.


LeBron inkább Magicre hasonlít

Magic és LeBron egyaránt csapatuk elsődleges labdás játékosai voltak, függetlenül attól, hogy melyik poszton szerepeltek. Johnson 12 szezonon át varázsolt az NBA-ben - az utolsót, a tizenharmadikat, a '95/'96-ost, amikor visszatért 32 meccs erejéig, Alridge szerint inkább felejtsük el. James éppen a 17. idényét zárta le. 

Magic 206 cm-es magasságához több mint 100 kiló társult, LeBron 206 centijéhez 113 kiló. Magic Lakerse kilenc NBA-döntőt játszott vele a csapatban, ötöt megnyertek. James csapatai 10 fináléban szerepeltek az ő 17 évada alatt - 2011 óta tízből kilencszer ott volt a Heattel, a Cavsszel vagy a Lakersszel - és négy alkalommal diadalmaskodtak. Magic 50 döntős mérkőzésen lépett pályára, a vasárnapi volt LeBron 55. finálébeli szereplése. 

Johnson háromszor volt a liga MVP-je, és háromszor a döntők legértékesebb játékosa. James négy-néggyel áll ezen a két fronton. Magic 12 All Star-meccsen szerepelt, LeBron 16-on. Előbbi kétszer volt All Star-MVP, utóbbi háromszor. Magic az ötödik legtöbb gólpasszt adta az NBA-ben (10 141), James per pillanat a nyolcadik ezen a listán. Magic kilencszer volt tagja az NBA legjobb első ötösének, LeBron 13 alkalommal. Magic a rájátszásokban 30 tripla-duplát mondhat a magáénak, LeBron 28-at. A számok valószínűleg még ennél is közelebb lennének egymáshoz, ha Johnson egyenesen a középiskolából csatlakozott volna az NBA-hez, ahogy James tette. 

De nem csak a számokról van szó.

Magic és LeBron Jordanhez hasonlóan alfahím volt a csapatában. De Jordan azt a hihetetlen nyomást gyakorolta az ellenfelek védelmeire, hogy ő elsősorban pontszerző. Miközben zseniálisan tudott passzolni, ha akart, vagy ha kellett. Ebben az értelemben, a szerepkört tekintve Jordant inkább Kobe Bryanthez lehet hasonlítani - vagy inkább fordítva - stílus szerint és esztétikailag is - de mondjuk Kareem Abdul-Jabbarhoz is inkább, az NBA legponterősebb játékosához, akinek szintén hat gyűrűje van.

A "michaeljordanség" és a Last Dance esszenciája - MJ elképesztő vezér, de gyarló kapitány volt | Eurosport

E sorok írójánál a Last Dance a hetedik - és nyolcadik - résszel érte el az eddigi csúcspontját. A Chicago Bulls és Michael Jordan közösen nyert utolsó NBA-bajnoki címéről szóló dokumentumfilm-sorozat 7. epizódjának utolsó négy percét tartjuk a szenzációs doksi esszenciájának, és a michaeljordanség legkiválóbbösszegzésének.


Magic, majd LeBron hozta el a forradalmat az amerikai válogatottnál

LeBron állja a versenyt velük, pont idén, még az év elején lett a liga történetének harmadik legeredményesebb játékosa, megelőzve Kobe Bryantet. De ami elválasztja LeBront mindenkitől a méretei mellett - az egy szem Earvin Johnson kivételével - az halálos passzolási képessége. Ez teszi olyan hihetetlenül hatékony játékossá, éjjel-nappal, még akkor is, ha a pontszerzésben éppen nem jeleskedik egy este. 

1992-ben nem lett volna Dream Team, ha Magic Johnson nem egyezik bele a részvételbe - még a HIV-diagnózisa előtt -, és mielőtt Jordan elkötelezte volna magát. Nem lett volna amerikai reneszánsz az olimpián, ha LeBron nem játszik a 2004-es, a 2008-as és a 2012-as tornán, amikor Jerry Colangelo megváltoztatta az amerikai csapat összetételét a teljes káoszról a játék legnagyobb sztárjai által kívánatosra, és tudta, hogy James meggyőzése volt a kulcs ahhoz, hogy mindenki más a fedélzetre lépjen. 

És az üzleti életben is hasonló befektetésre specializálódtak, Johnson és James diverzifikáltabb portfólióval rendelkeznek ezen a téren, mint Jordan. Erről A LeBron-vállalat c. könyvről írt, fentebb belinkelt cikkünkben is szerepelnek részletek. 

Jordan-Magic-Barcelona.jpgFotó: Europress/AFP

Magic is fejet hajtott LeBron előtt

LeBron James az első kosárlabdázó, aki három különböző csapattal lett bajnok és döntő-MVP. Michael Jordan hatból hat NBA-döntőt nyert és mindig ő volt a legértékesebb játékos azokban. 

A GOAT-kérdésben Magic is megszólalt a napokban, szerinte egy újabb bajnoki gyűrű megszüntetné a különbséget a két nagy között. 

"Azt hiszem, LeBron James jó úton halad. Ha még egyet nyerne, Michael és ő ott lennének együtt az élen, mert akkor tényleg nehéz lenne azt mondani, hogy ő nem minden idők legnagyobbja Michael mellett. Ez a fiatalember [LeBron James] annyit jelentett ennek a szenvedő franchise-nak, a Lakersnek, de most visszatértünk LeBron James miatt." - nyilatkozta Magic Johnson.

Ha LBJ-nek sikerülne újabb gyűrűt nyernie a Lakersszel, az minden bizonnyal megerősítené helyét a GOAT-versenyben. LeBron Jamesnek és a Lakersnek esélyük van megismételni idei dicsőségüket 2021-ben.

via The Athletic

via Essentially Sports

Hozzászólások