NBA - Négy éve ezen a napon vált halhatatlanná LeBron James
Négy éve ezen a napon vált halhatatlanná LeBron James
Fotó: Europress/AFP

Négy éve ezen a napon vált halhatatlanná LeBron James

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/06/19 15:36
Négy éve a mai napon a Cleveland Cavaliers kosárlabdacsapata történelmet írt azzal, hogy 1-3-as hátrányból felállva végül 4-3-ra legyőzte a címvédő Golden State Warriors csapatát az NBA nagydöntőjében. LeBron James vezetésével a Cavs olyasmit vitt véghez, amely előtte senkinek sem sikerült, ráadásul mindezt a legendás Michael Jordan vezette Chicago Bulls 72-10-es alapszakasz-rekordját megdöntő Warriors ellen tették. Cleveland 1964 után ünnepelhetett újra major-bajnokságban aratott győzelmet, a történelme során legtöbbször lesajnált város utcáin milliók ünnepelték a hősöket.

Azt már a szezon előtt szinte mindenki borítékolta, hogy a 2016-os évad döntőjét ugyanúgy, ahogy a 2015-öst is, a Warriors és a Cleveland főszereplésével rendezik majd. LeBron James sorozatban hatodik fináléját várhatta, a Cavs játékosait pedig fűtötte a visszavágás vágya, ugyanis úgy voltak vele, hogy az egy évvel azelőtti döntő máshogy alakult volna, ha mindenki egészséges és a teljes csapattal állhatnak ki a már akkor is bombaerős Warriors ellen. Clevelandben az idény közben edzőt váltottak, David Blatt januárban megkapta a felmondólevelét, őt segítője, a játékosként a Los Angeles Lakers színeiben két bajnoki címet nyerő Tyronn Lue váltotta a kispadon. A Cavs végül a legjobb keleti mérleggel (57-25) masírozott be a rájátszásba, ahol előbb a Detroit, majd az Atlanta csapatát söpörték ki, a keleti konferencia döntőjében pedig szinte menetrendszerűen a Toronto Raptors-t is legyőzték, ezúttal azonban már vesztettek két mérkőzést. 

A döntőben az a Golden State Warriors várt Jamesékre, amely egyrészt címvédő volt, másrészt az alapszakaszt egészen elképesztő játékkal teljesítették, nem mellesleg megdöntve a Michael Jordan vezette 1995-96-os, legendás Chicago Bulls 72-10-es, egészen odáig megdönthetetlennek hitt alapszakasz-rekordját. Az alapszakasz MVP-címét sorozatban másodszor is behúzó Steph Curry vezetésével a Warriors simán vette az akadályokat a rájátszásban, előbb a Houstont, majd a Portland együttesét is 4-1-re verve. A nyugati konferencia döntőjében az Oklahoma ellen már megszenvedtek, olyannyira, hogy az akkor még a Thunder vezéreként sziporkázó Kevin Duranték ellen 3-1-es hátrányba kerültek. A párharcot végül megfordították és elképesztő izgalmak közepette 4-3-ra hozták és így döntőbe jutottak. 

Akik azt várták, hogy Steve Kerr legénysége fáradtan és enerváltán áll majd ki a Cavaliers ellen, azok nagyot tévedtek. Curry-ék mindkét hazai mérkőzésüket megnyerték, méghozzá imponáló játékkal és komoly különbséggel. Az első összecsapást követően 104-89, a második végén pedig 110-77 állt az eredményjelzőn. A harmadik meccset Clevelandben rendezték, ezen már végre életjelet mutatott magáról a Cavs és Jamesék végül 30 pontos különbséggel verték a címvédőt, hogy aztán a negyedik összecsapást odahaza 108-97-re elveszítsék. A párharc így 3-1-re állt, nem sok jót ígérve a Cavaliersnek. 

Mert az NBA történetében addig egy csapat sem volt képes 1-3-as hátrányból megfordítani egy döntőbeli párharcot, sőt, 33 csapatból csupán kettő volt képes csupán arra is, hogy ekkora deficitből kiharcolja legalább a mindent eldöntő hetedik mérkőzés lehetőségét. 

Az esélyek nem a Cleveland mellett szóltak. Érdekes módon LeBron James több helyütt is elmondta azóta, hogy a komoly hátrány ellenére is végig magabiztosak voltak, mert hittek magukban, mert az a társaság egy kivételes csapat volt, hihetetlen kohézióval, bajtársiassággal. 

Következett az ötödik összecsapás, amelyet immáron idegenben 112-97-re nyert a Cavs, majd otthon Clevelandben 115-101-re a hatodikat is behúzták. A csapaton belül sokan úgy nyilatkoztak később, hogy az ötötdik mérkőzés volt a legfontosabb a párharc során, miután azt megnyerte a Cavs, a játékosok úgy voltak vele, hogy innentől meg lesz, meg kell, hogy legyen a bajnoki cím. Azon az ominózus ötödik összecsapáson LeBron James és Kyrie Irving, a Cleveland két legjobbja korábban nem látott káprázatos, történelmi teljesítményt nyújtottak. James 41 pontot 16 lepattanót és 7 asszisztot jegyzett, Irving pedig 17-24-es mutatóval végül szintén 41 ponttal zárt. A két sztárjátékos 82 pontot dobott, 15 triplalehetőségükből 9-et bedobtak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ötödik meccset eltiltása miatt ki kellett hagynia a Warriors-védelem motorjának számító Draymond Greennek, ám felesleges azt taglalni, hogy mi lett volna, ha játszhat. 

Cleveland történetének talán három legfontosabb szava


A mindent eldöntő hetedik összecsapásról aztán valóban már csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. LeBron James 27 pontos, 11 lepattanós és 11 gólpasszos tripla duplával zárt, ám emellett kiosztotta a liga történetének talán egyik legnagyobb blokkját, amelyet leginkább azért lehet így aposztrofálni, mert ott és akkor, olyan körülmények között született. A blokk amúgy saját Wikipedia-oldalt is kapott, ez is hűen mutatja történelmi jelentőségét. Ami pedig a fent említett három szót illeti, az a "Block by James" volt, amit a clevelandi sportrajongók valószínűleg, amíg élnek nem felejtenek el, köszönhetően a zseniális kommentátornak, Mike Breennek

LeBron James nem a tripla-dupla miatt vált halhatatlanná, még annak ellenére sem, hogy ez volt a hetedik pályafutása során, amelyet NBA-döntőben jegyzett, és még csak azért sem, mert rajta kívül nem sokan - ketten - tudtak mindent eldöntő hetedik meccsen hasonló bravúrt jegyezni. James azért vált ott és akkor minden kétséget kizáróan halhatatlanná, mert a Cavaliersnek, mert Cleveland városának szerezte meg a győzelmet. Ezért, pontosabban ezzel vált halhatatlanná. A tékozló fiú megtette, amit ígért, hőssé vált. 

Pedig volt idő, amikor egész Cleveland egy emberként gyűlölte a korábbi kedvencet, a fiút, aki közülük való. 2010-ben ezrek égették el mezét, és átkozták meg, mondták el mindennek, miután bejelentette, hogy nem hosszabbít szerződést és "tálentumát Miamiba viszi". A "The Decision" című, sokakat joggal felháborító bohóckodást és az azt követő négy éven át tartó Heat-kalandot követően azonban visszatért, mert nem tudott nyugodni addig, amíg bajnoki címet nem nyer imádott városának. Jött, látott és győzött. És immáron milliók ünnepelték Clevelandben.

Hiszen visszatérte után előbb még csak a döntőig, a rá következő idényben viszont már egészen a végső győzelemig vezette a csapatot. LeBron James és társai bajnoki trófeát nyertek a városnak. Annak a városnak, amelyet történelme során mindenki csak lesajnált, amelyet szinte minden filmben kifiguráztak, annak a városnak, ahonnan jött ő maga is, ahonnan indult egészen kivételes pályafutása. 

"Cleveland, ez a tiéd!"


Ezt üvöltötte a mindent eldöntő győzelem után könnyek között LeBron James. Amikor megkérdezték tőle, hogy ez a mostani, a harmadik bajnoki cím miben más, mint a Miamival megnyertek, akkor pedig ezt válaszolta. 

"Hazaértem. Ez az, amiért visszatértem. Annyira nem tűnik valósnak ez az egész."

A bajnoki parádéra megteltek Cleveland utcái, a város 52 hosszú évet várt arra, hogy ismét bajnoki címet nyerő csapatot ünnepelhessen. A Cavs a következő két idényben is döntőt játszott, mindannyiszor a Warriors ellen, ám mindkétszer vereséget szenvedett. A bajnoki címet nyerő együttes nagy hármasából, a vezéregyéniségek közül mára csak Kevin Love maradt meg hírmondónak (bár Tristan Thompson vagy éppen Matthew Dellavedova szintén Cavs-játékosok), LeBron James Los Angelesbe tette át székhelyét, Kyrie Irving pedig Boston érintésével immáron a Brooklyn játékosa. A bajnokcsapat felbomlott, a Cavs pedig jelenleg az újáépítés időszakát éli. Hogy sikerül-e valaha hasonló sikert elérnie a csapatnak, azt nem tudhatjuk, sokan úgy vélekendek, hogy miután James már nincs, így nem. 

Ugyanakkor 2016. június 10-én a döntő negyedik mérkőzése után, 1-3-as állásnál sem adott senki sem egy fikarcnyi esélyt sem Clevelandnek...


Hozzászólások