NBA - LeBron James Barack Obamától is tanácsot kért a nyáron, hogy folytatódjon-e az NBA a buborékban
LeBron James Barack Obamától is tanácsot kért a nyáron, hogy folytatódjon-e az NBA a buborékban
Fotó: Europress/AFP

LeBron James Barack Obamától is tanácsot kért a nyáron, hogy folytatódjon-e az NBA a buborékban

Takács MártonTakács Márton
2020/11/18 18:59
LeBron James és Maverick Carter a The Shop című műsoruk legutóbbi epizódjában Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke volt a vendég. A beszélgetésből kiderült, hogy LeBron más játékostársaival együtt felhívta Obamát augusztusban, hogy a tanácsát kérjék abban a kérdésben, hogy folytassák-e az NBA küzdelmeit a buborékban azután, hogy a wisconsini lövöldözés miatt a Milwaukee Bucks játékosai úgy döntöttek, bojkottálják az Orlando Magic elleni mérkőzésüket.

A napokban került fel az HBO Go-ra magyar felirattal a The Shop – A fodrásznál megdumáljuk c. műsor 3. évadának 2. része, amelyben LeBron James és gyerekkori barátja, üzleti partnere, Maverick Carter Barack Obamával beszélgettek online. Az epizód első felében a kosárlabda volt a téma.

"LeBron, gratulálok, bajnok! Még egy gyűrű, még egy trófea! Nem semmi." - adta meg a rendkívül oldott hangulatú beszélgetés alaphangját Obama. Tehát az interjú már az NBA-idény lezárulta után, de még az amerikai elnökválasztás előtt készült. Azt eddig is tudhattuk, hogy James és Amerika 2009 és 2017 közötti elnöke remek kapcsolatban vannak, LeBron 2008-ban kampányolt is a demokrata elnökjelölt mellett, sikerrel. "Valamiféle alkut kötött az ördöggel. Látod, hogy egyre fiatalabb? Valami nincs rendben. De gratulálok, haver! Nagyszerű idény volt." - folytatta BO.

LeBron James, az új nagyvállalati sportolói karrierépítés prototípusa, aki megalkotta saját globális brandjét | Eurosport

Minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, az éppen a tizedik NBA-nagydöntőjét játszó LeBron James üzletemberként is nagyot alkotott. Elsősorban a saját globális brandjét mutatja be Brian Windhorst A LeBron-vállalat című nem hagyományos sportkönyve, amely idén jelent meg magyarul a 21. Század Kiadó gondozásában.

"Büszke vagyok rá, hogy visszahoztuk a bajnokságot L.A.-be, mert pár csapattársam eddig még nem lépte át ezt a küszöböt. Csodálatos dolog, annyit mondok." - replikázott LeBron JamesA kötelező udvariassági körök és a sűrű nyár megbeszélése után bővebben rátértek az NBA példamutatóan megrendezett Buborékjára, amelynek küzdelmei a Los Angeles Lakers győzelmével értek véget, miután 4-2-re felülmúlták a nagydöntőben a Miami Heat együttesét. 

"Adam Silvert illeti az elismerés, az NBPA oldaláról pedig Michelle Robertset, Chris Pault és mindenkit, aki részt vett a Buborék létrehozásában, egy biztonságos hely megteremtésében nekünk, játékosoknak. De nem volt könnyű, az biztos, hiszen annyira távol vagy a megszokott életedtől, a családodtól, a gyerekeidtől, a saját ágyadtól, mindentől, amihez hozzá vagy szokva. 96 napot töltöttünk a Buborékban. Ez egy egészen másfajta kihívás, ahol az elméd azt sulykolja beléd, hogy ez nem fog menni, és folyton ugrál aközött, hogy mi fontos és mi nem. És azt is látod, hogy mik történnek a pályán kívül. Eltűnődsz, 'biztos, hogy most a kosárlabda a legfontosabb dolog?'. Nem csak kosárlabdáztunk, de minden egyes nap beszélgettünk arról, hogy mi folyik a közösségekben, a rendőri brutalitástól kezdve a rasszizmuson át a szavazók elnyomásáig." - fejtette ki James

Majd elérkeztünk a beszélgetés legérdekesebb részéig. Mint ismeretes, augusztus végén a Milwakuee Bucks az utolsó pillanatban úgy döntött, nem lép pályára az Orlando Magic elleni rájátszásmeccsükön. Ez a két csapat ötödik egymás elleni mérkőzése lett volna az NBA playoffjának első körében. Milwaukee úgy 60 kilométerre fekszik attól a Kenoshától, ahol egy rendőr közvetlen közelről hétszer hátba lőtte az autójába beszállni készülő fekete, fegyvertelen Jacob Blake-et a gyerekei szeme láttára, ami miatt tüntetések és zavargások robbantak ki. A családja szerint Blake deréktól lefelé lebénult. A bojkott sportágakon átívelő tiltakozási hullámot indított el a major-ligákban, további meccsek, fordulók maradtak el. 

"Bárcsak Kobe látta volna" - LeBron James és a Lakers úgy ért fel a csúcsra, ahogy soha senki | Eurosport

Január 26-án Kobe Bryant élete utolsó Instagram-posztjában közös képpel üzent LeBron Jamesnek: folytassa az utat. Nyolc és fél hónappal később LeBron és a Los Angeles Lakers az NBA bajnoka lett. Könnyek között, rekorddal. Vannak olyan napok a sportban, amiket lehetetlen kitörölni a történelemkönyvekből, hisz örökre és megmásíthatatlanul beivódnak a lapok közé.

Az NBA folytatása is veszélybe került. És itt térünk vissza a hármas eszmecseréjéhez

"Amikor a Milwaukee megtette, amit tett, és jogosan - megértettük. Kizárt  volt, hogy valamelyikünk is pályára lépjen. Mi egy testvériség vagyunk. Az egész liga egy testvériség. Támogattuk a Milwaukee Bucksot, azt, amit tenni akartak, de volt idő, amikor mi is készen álltunk távozni. A Lakers, beleértve magamat is, készen állt távozni. Próbáltuk kitalálni, mi legyen: menjünk vagy maradjunk? Mi a terv? Mivel ösztönzünk cselekvésre? Én olyan szerencsés vagyok, hogy van egy barátom, a 44. elnök, aki beszélt velem és CP-vel [Chris Paul] telefonon, és útmutatást adott nekünk. Amikor baj van, amikor káosz van, és az emberek nem tudják, mit lépjenek vagy hogyan kezeljenek egy helyzetet, a legjobb, amit tehetünk, hogy felhívjuk azt, aki útmutatást ad, aki megfelelő típusú vezető. Szerencsés vagyok, hogy ez a barátom ilyen útmutatást adott nekünk, aki azt mondta: 'Ez és ez lehet a cselekvési tervetek. Ezt és ezt kellene kérnetek, srácok. Ha ezt meg tudjuk szerezni, akkor tovább harcolhatunk, és ti is folytathatjátok az idényt." - avatta be a nézőket a részletekbe LeBron.

A rá jellemző laza, nagyszerű humorral megáldott Obama persze ennek a történetnek is megtalálta a vicces oldalát.

"Azt hiszem, már éjfél felé járt, amikor Chris, CP, LeBron és Carmelo felhívtak. Ha jól emlékszem, Russ Westbrook is vonalban volt. A beszélgetésünk arról szólt, amiről LeBron az előbb beszélt. A tüntetés hasznos a figyelemfelkeltés szempontjából. De, tekintettel az NBA-játékosok befolyására, azt javasoltam, hogy használjátok ezt a platformot arra, hogy megnézzétek, kérhettek-e konkrétumokat. Itt nem egyszer esetről van szó, mert sajnos azt látjuk, hogy ez újra és újra megtörténik. Tehát az egyik javaslatom az volt a játékosok számára, hogy nézzék meg, fel tudnak-e állítani egy irodát, ahonnan folyamatosan a lehető legjobb módszereket alkalmazhatják, ahhoz, hogy ezek az események egyre ritkábbak legyenek. Mondtam nekik, hogy ez nem oldódik meg egyik napról a másikra. Ez olyasmi, amit kitartóan kell csinálni. Tovább kell masírozni... Hogy egyesíteni tudják a tüntetést és a szavazást. Azt hiszem, ez volt a lehető legjobb végkimenetel. Önző okom volt rá. Mondtam ezeknek a srácoknak, hogy azért kell nekik egy állandóbb szervezeti struktúra, hogy ne hívjanak éjfélkor. A fiatal testvérek egyébként is hajnali háromig ébren vannak. Majd rájöttök, még te is, LeBron, hogy mire 59 évesek lesztek, éjfélkor már nem biztos, hogy olyan tisztán gondolkodtok. Szóval megpróbálunk becsempészni egy kis szervezettséget."

Obama kiemelte még azon afroamerikai sportolók jelentőségét, akik aktivista szerepet is vállaltak, és kijelentette, hogy "látni ezt az új generációt, akik félelem nélkül mondanak véleményt, azt, ami a lelkiismeretükben van. Úgy vélem, hogy csodálatos példa vagytok a fiatal nemzedéknek, és sok más sportolónak más ligákban. Olyan vezetői képességről tettetek tanúbizonyságot, ami sok elismerést érdemel, és nagyon büszkévé tett engem."

Lezárásként már abszolút könnyedre vették a figurát. Láthattuk, hogy LeBron James milyen elképesztő fizikai állapotban játszotta végig az évadot, 35 esztendősen is. Ez alapján - meg persze Michael Jordan bajnoki gyűrűi számának beérése miatt - még évek lehetnek hátra a pályafutásából.

Ezt sem hagyta kommentár nélkül Barack Obama: "Biztosan befigyel majd pár időkorlátozás. Nem biztos, hogy már az idény első felében védő lesz. Meg kell mentened magad, ember. Hagyd, hogy Anthony Davis végezze el a munkát! Ő még fiatal."

LeBron James esetében a legjobb összehasonlítási alap inkább Magic Johnson, mint Michael Jordan | Eurosport

LeBron James negyedik NBA-bajnoki címét követően ismét fellángolt a vita, vajon ő, vagy Michael Jordan-e A legnagyobb kosárlabdázó. A nagy zajban az Athleticen megjelent cikkében David Alridge állt elő egy eredeti ötlettel, miszerint ez a GOAT-vita ostobaság, különben is, a legtalálóbb összehasonlítás LeBron esetében inkább Magic Johnson.Hozzászólások