NBA - LeBron James ismét bizonyította, hogy mennyivel több, mint pusztán egy atléta
LeBron James ismét bizonyította, hogy mennyivel több, mint pusztán egy atléta
Fotó: Europress/AFP

LeBron James ismét bizonyította, hogy mennyivel több, mint pusztán egy atléta

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/04/30 11:26

A koronavírus-járvány miatt március közepe óta kis túlzással megállt a világ. Nem csak a sportesemények és bajnokságok szünetelnek, de például az oktatás is világszerte, legalábbis annak hagyományos formája, hiszen mindenhol átálltak az online tanításra. Hiszen az élet nem állhat még akkor sem, ha iskolás az ember, a tananyaggal haladni kell és persze az érettségi sem maradhat el. Bezzeg a ballagás! Pedig a gimnazisták számára a ballagás és az azt megelőző szerenád a nagy buli, legalábbis biztosan nagyobb, mint az érettségi. Kiszakadás a tételek és az érettségi adta nyomása alól. Idén azonban másképp lesz, a járvány miatt online zajlik majd a ballagás. Így lesz ez Amerikában is, csak ott LeBron James gondolt egy nagyot és pár barátjával összeállva hatalmas online buli keretén belül ballagtatják el a végzősöket. 

A koronavírus-járvány miatt biztossá vált, hogy országszerte elmaradnak a ballagások a középiskolákban, a legtöbb helyen online búcsúztatják el a diákokat, de van, ahol később megtartják az ünnepséget. Ahány középiskola, annyiféle forgatókönyv létezik arra, hogy méltóképpen búcsúztassák el a végzősöket, akiknek az életében a ballagás egy különleges pillanat kellene, hogy legyen, ám a sors kegyetlensége miatt ezúttal másképp lesz emlékezetes ez a jeles alkalom.

Mert a ballagás elvileg egy hatalmas buli, ahogy a szerenád is az meg a szalagavató, meg a bankett is. Egy kicsit ki lehet ereszteni a gőzt, egy kicsit el lehet menekülni a temérdek tétel elől, így ha csak egy rövid ideig is, de nem nyomasztja az embert az érettségi okozta nyomás. A ballagás ráadásul nem csak a diákoknak fontos, de a szülőknek és a családtagoknak is. Az első igazi mérföldkő a gyerekek életében, de ugyanilyen mérföldkő egy szülő számára is. A koronavírus-járvány azonban mindezt elvette a végzős fiataloktól és a szüleiktől. 

Olvassuk, hogy az intézmények országszerte megpróbálják a lehető legemlékezetesebbé tenni a ballagási ünnepséget a végzősök számára. Lesznek műsorok, egyes helyeken bíztató sorokat tartalmazó molinókat is kifüggesztenek, máshol képmontázsokat helyeznek el a tereken. Mindegyik dicséretes kezdeményezés. 

Az Egyesült Államokban is online ballagást rendeznek idén, a több mint 3 millió végzős odaát is formabontó ünnepségben részesül. Túlzás nélkül állíthatjuk, számukra tényleg emlékezetes lesz az idei ballagás, ugyanis LeBron James búcsúztatja a diákokat. A clevelandi ikon, aki jelenleg a Los Angeles Lakersben szerepel gondolt egy nagyot és saját alapítványa által szervezte meg az amerikai gimnazisták online ballagását. A "Graduate Together: America Honors the High School Class of 2020" címet kapó eseményt (magyarra fordítva a Ballagjunk Együtt: Az Egyesült Államok tisztelgése a 2020-as végzősök előtt) természetesen elsősorban online lehet majd követni, ám az akció mögé szépen felsorakozott pártállástól függetlenül az összes nagy televíziós csatorna, így az NBC, az ABC, a CBS és a FOX is. A május 16-án helyi idő szerint este 8 órakor kezdődő ünnepségnek ugyanakkor nem LeBron James lesz az egyetlen illusztris szereplője. Az NBA jelenlegi legnépszerűbb játékosa felkérte többek között a zenész-producer Pharell Williams-t, a fiatalok körében méltán népszerű Jonas Brothers együttest, de a teljesség idénye nélkül említhetjük még a fellépők között például Bad Bunny-t is, sőt a sportolói vonalat erősítendő elfogadta a felkérést - és gyaníthatóan őt sem kellett sokat győzködni -  az amerikai női labdarúgó-válogatott ikonja, Megan Rapinoe is. 

043_dpa-pa_180902-99-795550_dpai.jpg LeBron James, az NBA ügyeletes szupersztárja népszerűsíti a kosárlabdát és a ligát BerlinbenFotó: Europress/AFP

"Szerettem volna egy olyan műsorral segíteni a fiatalokon, amely kicsit formabontó, kicsit más, mint a megszokott. Amely kicsit másképp szólítja meg a fiatalokat. Ezek a gyerekek rengeteget dolgoztak azért, hogy eljussanak az érettségiig és ami most velük történik, az egyszerűen igazságtalan." - nyilatkozott James az AP-nek az egyedülálló kezdeményezésről. 

Aki tisztában van azzal, hogy LeBron James mennyire komolyan veszi a társadalmi szerepvállalást, azt nyilván nem lepi meg James mostani akciója. A fiatal generáció támogatása, - azon belül is a szegényebb társadalmi rétegből jövő fiataloké - borzasztóan fontos számára, hiszen ő maga is komoly hátrányból indult annak idején, édesanyja egyedül nevelte, szerény körülmények között nőtt fel, nélkülözniük kellett. James éppen ezért szükségét érezte annak, hogy a hozzá hasonló körülmények között felnövő gyerekek megkapják a kellő támogatást, már egészen fiatal koruktól kezdve. Éppen ezért hozta létre az I Promise névre hallgató iskolát, amely a hátrányos helyzetű gyerekekért és azok családjaiért tesz nap mint nap. A teljesség igénye nélkül néhány részlet az iskola programjából: ingyenes oktatás, ingyenes egyenruha, ingyenes kerékpár és bukósisak. Két mérföldön belül a gyermekek szállítása ingyenes az iskolabusszal, az intézmény ingyenes étkezést biztosít a tanulók számára, segít a családtagoknak munkát találni, ha szükséges. A sikeresen érettségiző diákok garantáltan felvételt nyernek Akron város főiskolájába. 

Miután a 2020-as ballagási ünnepély kifejezetten a fiatal generáció előtt tiszteleg, így egyértelmű, hogy az esemény az általuk előszeretettel követett és használt online közösségi oldalakon is látható lesz. Így amíg a szülők a televízió képernyői előtt törölgetik majd a könnyeiket, addig a srácok a TikTok-ot, vagy a Facebook-ot esetleg és a Youtube-ot nézve üzengethetnek egymásnak, hogy mekkora király LeBron James. Aki nem mellesleg újfent bizonyította, hogy mennyivel több, mint pusztán egy atléta
Hozzászólások