NBA - Koronavírussal fertőzött Rudy Gobert, a Utah játékosa, felfüggesztették az NBA-idényt
Koronavírussal fertőzött Rudy Gobert, a Utah játékosa, felfüggesztették az NBA-idényt
Fotó: Europress/AFP

Koronavírussal fertőzött Rudy Gobert, a Utah játékosa, felfüggesztették az NBA-idényt

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/12 07:22
Hat mérkőzést rendeztek volna az NBA legutóbbi játéknapján, ám csak négyet fejeztek be, kettőt el sem kezdtek, sőt Adam Silver bejelentette, hogy határozatlan ideig szünetelni fog az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság. Az ok, hogy Rudy Gobert, a Utah sztárja koronavírus-fertőzött. 

A tesztet a Jazz - Thunder mérkőzés előtt végezték el a Utah játékosán és a teszt pozitív eredményt hozott, sőt Gobert játékostársa, Emmanuel Mudiay is fertőzött. 

Példátlanul gyors, ám semmiképpen sem megalapozatlan az intézkedése Adam Silvernek. Az NBA komisszárja a hírek szerint amint megtudta, hogy a két Utah játékos koronavírus-fertőzött rögtön a bajnokság felfüggesztését indítványozta, egyben az összes játékos tesztelése megkezdődött. Az NBA-vel foglalkozó, mértékadó portáloktól érkező hírek szerint a dolog úgy robbant ki, hogy a Salt Lake City-ben megrendezésre kerülő mérkőzés előtt a Jazz stábjának egy tagja a pályára rohant és a játékvezetőkkel közölte a hírt, miszerint két játékosuk is fertőzött.

Már a mérkőzés előtt a melegítés során Chris Paul, az Oklahoma veteránja ment oda a kispadon üldögélő Jazz játékosokhoz  megtudakolva, hogy mi a helyzet, mert addig csak félinformációkat hallottak és szerettek volna meggyőződni, hogy minden rendben Goberttel. Az Thunder-játékosok és stábtagok kiabálva zavarták el a kispadtól Pault. Amúgy a jelentések megemlítik, hogy Gobert játékra készen állt, jó közérzetnek örvendett, nem érezte magát betegnek, ugyanakkor már portálok szerint a kosaras nem tartózkodott az arénában, egy korábbi tesztelés mutatta ki a pozitív eredményt nála. 

A történet fényében persze már nem annyira vicces, de nyilvánvalóan a humor vezérelte a francia játékost hétfőn, amikor a szokásos interjúk során azzal tréfálkozott, hogy mindent összefogdosott a helységben. A sors furcsa iróniája, hogy szerdán már pont ő volt az, akiről kiderült, hogy valóban fertőzött.

A liga vezetői egyelőre annyit ismertettek a közvéleménnyel, hogy a döntés határozatlan időre szól (minimum egy hónapig), de folyamatosan keresik a megoldást arra, hogy ha zöld jelzést kapnak, és folytatódhat a bajnokság, akkor hogyan tudják befejezni a 2019-2020-as kiírást. Az NBA történetében eddig még nem fordult elő, hogy hasonló okok miatt idény közben megszakadt volna a bajnokság. 

Volt alkalom - négyszer is 1995-1996, 1996-1997, 1998-1999 és 2011- amikor az úgynevezett "lockout" befolyásolta a liga működését, a négyből kétszer - 1998-1999 és a 2011-es során - késve is kezdődött a bajnoki idény. 

Érdekes, hogy az egyetemi bajnokság, az NCAA nem szünetel, Mark Emmert elnök nem túl felelős bejelentése alapján a fiatalok limitált számú közönség előtt, de lejátsszák a mérkőzéseiket. 


Hozzászólások