NBA - Koronavírus - példás összefogás az NBA-ben, milliókat gyűjtöttek össze a játékosok és a tulajok
Koronavírus - példás összefogás az NBA-ben, milliókat gyűjtöttek össze a játékosok és a tulajok
Fotó: Europress/AFP

Koronavírus - példás összefogás az NBA-ben, milliókat gyűjtöttek össze a játékosok és a tulajok

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/15 11:24

A koronavírus miatt három napja szünetel az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság, ám ennek ellenére rengeteg hír érkezik az NBA-ről. Szerencsére a hírek többsége pozitív, egyre több csapatról derül ki, hogy játékosaik negatív tesztet produkáltak, ugyanakkor van új fertőzött is, méghozzá a Detroit Pistons játékosa, Christian Wood. Ő amúgy játszott az első pozitív tesztet produkáló Rudy Gobert ellen, így gyaníthatóan őt is a Jazz-kosaras fertőzte meg. Ha már Gobert, a francia magasember időközben egy hosszú bejegyzésben kért bocsánatot meggondolatlanságáért, valamint bejelentette, hogy 500 ezer dollárt adományoz a vírus elleni küzdelemre, illetve a Jazz stadionjában dolgozók számára. De nem ő az egyetlen, aki jótékonykodott, a liga szereplői példás összefogásról tettek tanúbizonyságot. 

A koronavírus nem csak a játékosok, a csapatok és a szurkolók mindennapjait változtatta meg varázsütésre, hanem a stadionok dolgozóinak mindennapjait is. Az NBA klubok stadionjaiban a munkatársak többsége ugyanis vagy alkalmi munkára szóló, vagy órabéres szerződéssel rendelkeznek és csak akkor van munkájuk, ha vannak meccsek az arénákban. Miután március 12-én leállt a liga, ezeknek az embereknek nincs munkájuk, ergo bevételük sincs. Elsőként a Dallas tulajdonosa, az amerikai milliárdos, Marc Cuban hívta fel erre a problémára a figyelmet, majd kijelentette, hogy kollégáival már dolgoznak a megoldáson, hogy segíteni tudják az American Arilines Center dolgozóit. 

Nem sokkal ezt követően Kevin Love, a Cleveland Cavaliers csatára már konkrét felajánlást tett, a 2016-os bajnokcsapat olimpiai bajnok játékosa 100 000 dollárt adományozott a dolgozók számára. A gáláns felajánlást gyorsan megtámogatta a klub tulajdonosa, a korábban sokat bírált, az utóbbi időben agyvérzése miatt háttérbe vonuló Dan Gilbert, aki bejelentette, hogy minden munkatársnak állja a bérét, mintha mi sem történt volna. 

Kevin Love.jpg Fotó: Europress/AFP

A Cavaliers dícséretes magatartása futótűzként terjedt, ezt követően sorra álltak ki a játékosok a stadion dolgozói mellett és jöttek a felajánlások. Giannis Antetokounmpo, a Milwaukee klasszisa, Blake Griffin a Detroit Pistons jelenleg is sérült sztárja is csatlakozott Love 100 ezres felajánlásához. Nem maradt ki a jótékonykodásból a Golden State Warriors sem, ott a csapat játékosai, edzői és a tulajdonosok dobtak össze 1 millió dollárt az alkalmazottak megsegítésekére, sőt az NBA üdvöskéje, a New Orleans 19 éves játékosa Zion Williamson is komoly felajánlást tett. A lista nem feltétlenül teljes, a felajánlások folyamatosan érkeznek, nemrég a Chicago Bulls, a Los Angeles Clippers és a Denver Nuggets is bejelentette, hogy segít az alkalmazottaknak. 

A eddigi legfrissebb számszerű felajánlás aztán éppen attól a Rudy Goberttől érkezett, aki az első volt, aki pozitív tesztet produkált a ligában. Gobert két nappal azt megelőzően, hogy pozitív tesztet produkált éppen azzal poénkodott, hogy az interjúszobában mindent összefogdosott. Erről természetesen videó is készült, majd 12-én jött a hír, hogy a francia koronavírusos, ezért leáll a liga is. 

Többen ezt követően komolyan rászálltak Gobertre, egy RAP-banda például egy dalban küldte el a búsba a meggondolatlan franciát, sőt belsős információk szerint a Jazznél a csapatkohéziót is negatívan érintette Gobert nemtörődömsége és tettének káros következményei. A francia kosaras pár napja hosszú levelet tett közzé közösségi médiás platformjain, amelyben bocsánatot kért és felhívta a figyelmet arra, hogy senki se cselekedjen olyan meggondolatlanul, ahogyan ő tette. Sokan amúgy hálásak Gobertnek, azt mondják, hogy ha nincs az érintettsége, akkor nem áll le a liga és ki tudja hány ember fertőződött volna meg. 

Mindenesetre Gobert nemrég azt is bejelentette, hogy 500 ezer dollárt ajánl fel jótékony célra. Ebből 200 ezret a Jazz stadionjában dolgozók megsegítésére, 100-100 ezer dollárt a utah-i és oklahomai családoknak, valamint másik 100-ezret egy franciaországi segélyszervezetnek. 

A fentiek jól mutatják, hogy az NBA példátlan módon egy emberként állt ki a csapatok mellett dolgozó, legtöbbszőr a háttérben meghúzódó, ám mégis nagyon fontos szerepet betöltő alkalmazottak mellett. Pont az ilyen példás összefogás segít könnyebben átvészelni a mostanihoz hasonló nehéz időszakokat. 


Hozzászólások